Υγεία & Ομορφιά
Οι άφθες στις παρειές της στοματικής κοιλότητας, εκδηλώνονται με επώδυνη έλκωση στρογγυλή ή οβάλ, περιτριγυρισμένη με φλεγμονώδη άκρα.
Οι άφθες στις παρειές της στοματικής κοιλότητας, εκδηλώνονται με επώδυνη έλκωση στρογγυλή ή οβάλ, περιτριγυρισμένη με φλεγμονώδη άκρα.
Στοματική Υγιεινή

Συχνά Περιστοματικά και Στοματικά Προβλήματα

Οι άφθες στις παρειές της στοματικής κοιλότητας, εκδηλώνονται με επώδυνη έλκωση στρογγυλή ή οβάλ, περιτριγυρισμένη με φλεγμονώδη άκρα.

Οι άφθες στις παρειές της στοματικής κοιλότητας, εκδηλώνονται με επώδυνη έλκωση στρογγυλή ή οβάλ, περιτριγυρισμένη με φλεγμονώδη άκρα.

Οι κοινές άφθες (το 60-80% των περιπτώσεων) που μπορούν να καλυφθούν από μια φαρμακευτική συμβουλή, είναι αυτές οι περιπτώσεις που ο ασθενής έχει από μία μέχρι τρεις άφθες, τριών έως τεσσάρων χιλιοστών διαμέτρου και συνήθως μέσα σε 8 περίπου ημέρες σταδιακά υποχωρούν.

Ανάμεσα στις αιτίες αναφέρονται το στρες, ορισμένα τρόφιμα, η κούραση, ένας οδοντικός τραυματισμός…

Αν στη στοματική κοιλότητα εμφανίζονται πολλές άφθες συγχρόνως και μάλιστα ορισμένες είναι διαμέτρου πάνω από 1cm μέχρι και 3cm, γεγονός που προκαλεί δυσφωνία ή δυσφαγία, πρέπει ο ασθενής να επισκεφτεί τον ιατρό, διότι μπορεί να οφείλονται σε μια συστηματική νόσο.

Η γωνιακή χειλίτιδα είναι μια μυκητίαση στα χείλη (candida albicans) που εκδηλώνεται με μια ρωγμή κυρίως στις άκρες των χειλιών που γίνεται κόκκινη, με κρούστα, και στη συνέχεια λεπιδωτή και μπορεί να μεταδοθεί και στο δέρμα.

Η μυκητίαση αυτή μπορεί να επιμολυνθεί.

Η οδοντινική υπερευαισθησία εκδηλώνεται με πόνο που προκαλείται από το βούρτσισμα, από την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, κάτι πολύ θερμό (καφές, τσάι) ή κάτι πολύ κρύο (παγωτό, κρύο ρόφημα) ή από μια «χημική» επίθεση (διατροφή με σάκχαρα ή όξινα όπως η σόδα ή η λεύκανση).

Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια που προσβάλει τα ούλα.

Εκδηλώνεται με πόνους, ερυθρότητα ή αιμορραγία των ούλων που μπορεί να είναι ξαφνική ή να οφείλεται στο βούρτσισμα.

Το νυχτερινό τρίξιμο των δοντιών εκδηλώνεται με μια ασυναίσθητη κίνηση των δοντιών (το ένα πάνω στο άλλο), που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο σμάλτο των δοντιών και να δημιουργήσει μια μόνιμη φθορά, μικροσπασίματα, και βέβαια ενόχληση.

Δημιουργεί επίσης μια πίεση στους μυς του προσώπου και την άνω γνάθο.

Συμβουλές για πρόληψη

Το να γνωρίζετε τις αιτίες αυτών των «ελαφρών» παθήσεων μπορεί να επιτρέψει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να δράσει ο ασθενής προληπτικά ή να προσανατολιστεί σε μια ιατρική θεραπεία.

– Η καλή στοματική υγιεινή επιτρέπει να δράσει κάποιος κατά της οδοντινικής υπερευαισθησίας και της ουλίτιδας.

Για την αποφυγή τραυματισμών από το βούρτσισμα, τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται απαλά με φορά από τα ούλα προς τα δόντια, με μια μαλακή βούρτσα.

Για να μην εμφανιστεί οδοντική πλάκα, τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται μετά από κάθε γεύμα για δύο λεπτά περίπου (κάθε δόντι ξεχωριστά και από την πίσω μεριά).

Για να μην εμφανιστεί οδοντική πλάκα, τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται μετά από κάθε γεύμα για δύο λεπτά περίπου (κάθε δόντι ξεχωριστά και από την πίσω μεριά).

Είναι επίσης σημαντικός ο καθαρισμός των περιοχών ανάμεσα στα δόντια με μεσοδόντια βουρτσάκια ή με οδοντικό νήμα, ειδικά αν είναι πολύ μικρά τα κενά ανάμεσα στα δόντια ή με ειδικές οδοντόβουρτσες για μεγαλύτερες επιφάνειες.

Από διατροφικής πλευράς να συμβουλεύσετε για μια λογική κατανάλωση ζάχαρης, όξινων και ανθρακούχων ποτών.

– Το τρίξιμο των δοντιών συνήθως οφείλεται σε στρες ή σε προβλήματα σχετικά με το κλείσιμο των δοντιών, ενώ μπορεί να ευθύνονται για αυτό και κάποια φάρμακα.

Η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη για να γίνει η διάγνωση και να βρεθεί η πηγή του «κακού».

– Οι μυκητιάσεις μπορεί να δημιουργηθούν από μια θεραπεία με αντιβίωση, θεραπεία με κορτικοειδή, υπερσιελόρροια ή από μια οδοντική θεραπεία.

Τα κατάλληλα προϊόντα

Άφθες

Για ανακούφιση και θεραπεία εφαρμόζουμε ένα αντισηπτικό (χλωρεξιδίνη ή εξεδιτίνη) και ένα τοπικό αναισθητικό (λιδοκαΐνη, τετρακαϊνη).

Πλύσεις του στόματος, παστίλιες καθώς και η εφαρμογή ενός ζελ, είναι μερικές από τις επιλογές που μπορεί κάποιος να κάνει.

Υπάρχουν επίσης και ιατροτεχνολογικά σκευάσματα που έχουν ως βάση το υαλουρονικό οξύ και προορίζονται να γεμίσουν το κενό στο επίπεδο του επιθήλιου και να δημιουργηθεί ένα φράγμα που επουλώνει και έχει και αντιφλεγμονώδη δράση.

Αποφυγή ποτού και φαγητού για 30 λεπτά μετά την εφαρμογή.

Στην αρωματοθεραπεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιο του τεϊόδεντρου.

Ο τριγμός των δοντιών

Η χρήση ενός νάρθηκα βρυγμού θα δημιουργήσει μια επιφάνεια επαφής ανάμεσα στις δύο γνάθους και θα μειώσει την τριβή των δοντιών.

Γωνιακή χειλίτιδα

Για τη θεραπεία αυτής της μυκητίασης προτείνεται εφαρμογή τοπικού αντιμυκητισιακού ιμιδαζολίου σε μορφή κρέμας δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες.

Για την οδοντική υπερευαισθησία, προτείνονται εξειδικευμένες οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες που κυκλοφορούν στην αγορά.

Οδοντική υπερευαισθησία

Προτείνονται εξειδικευμένες οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες που κυκλοφορούν στην αγορά.

Για να σφραγίσουν τα οδοντικά σωληνάρια και να εμποδιστεί η επίδραση εξωγενών παραγόντων στα οδοντικά νεύρα χρησιμοποιούνται οδοντόκρεμες με αργινίνη, χλωριούχο κασσίτερο, ανθρακικό ασβέστιο, άλατα στροντίου…

Το νιτρικό κάλιο δρα σαν απευαισθητοποιός παράγοντας, αλλά με πιο αργή δράση.

Πολλές μάρκες προτείνουν και στοματικά διαλύματα που συμπληρώνουν τη δράση της οδοντόκρεμας ή και τοπικά gels.

Το φθόριο αποτελεί κύριο συστατικό όλων των οδοντοκρεμών για την ενδυνάμωση του σμάλτου και την προστασία από την τερηδόνα.

Ουλίτιδα

Για την ουλίτιδα προτείνονται οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα με αντιμικροβιακούς παράγοντες που δρουν κατά τη πλάκας.

Για βραχυπρόθεσμη χρήση μπορεί να χρησιμοποιηθεί χλωρεξιδίνη, ενώ για μακροπρόθεσμη καθημερινή χρήση αποτελεσματικά αντιμικροβιακά είναι το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο, η enoxolone, η εξετιδίνη και η τρικλοζάνη.

Tα gels με βάση υαλουρονικό οξύ δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ που ανακουφίζουν από τον πόνο και ευνοούν την επούλωση.

Νόσοι του Περιοδοντίου και Εγκυμοσύνη

Οι νόσοι του περιοδοντίου – ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα – επηρεάζουν περίπου τρεις στις τέσσερις εγκύους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κύηση συσχετίζεται με αύξηση της φλεγμονής των ούλων και επιδείνωση της κατάστασης του περιοδοντίου.

Αυτή η αυξημένη ευαισθησία κατά τη διάρκεια της κύησης πιθανώς οφείλεται σε αλλαγές στη δομή του ουλικού ιστού, στη φύση και την ποιότητα της ανοσολογικής απόκρισης, και στη σύνθεση της μικροβιακής πλάκας.

Επίσης, οι ορμονικές αλλαγές προάγουν το οίδημα των ιστών και την υπερτροφία των ούλων.

Επιπλέον, στην εγκυμοσύνη παρατηρείται αύξηση στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων στα ούλα, αντίστοιχα με αυτή που παρατηρείται στο έμβρυο.

Τέλος, το μητρικό ανοσοποιητικό σύστημα είναι μάλλον σε κατάσταση «ανοχής» στη διάρκεια της κύησης για να προστατέψει το έμβρυο, γεγονός που μπορεί να συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής κατά την εγκυμοσύνη.

Όλα αυτές οι αλλαγές συμβάλλουν στην αυξημένη επίπτωση της ουλίτιδας και στη βαρύτητα των περιοδοντικών νόσων κατά την εγκυμοσύνη.

Βασικές συμβουλές για την έγκυο

Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και έλεγχος της μικροβιακής πλάκας με:

Καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και μεσοδόντιο καθαρισμό (οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια) και

Χρήση οδοντοκρεμών και στοματικών διαλυμάτων με ήπιους αντιμικροβιακούς παράγοντες καθημερινής χρήση, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του οδοντίατρου και του φαρμακοποιού.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συχνό Βούρτσισμα για Καθαρά Δοντάκια

yoadmin

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τον Περιοδοντικό Καθαρισμό

Editor6 pharma

Φροντίστε τα Δόντια σας μετά τον Οδοντίατρο

yoadmin

Απόστημα στη Στοματική Κοιλότητα – Πώς Μπορείτε να Ανακουφιστείτε Φυσικά

a.alefragkis

Στοματική Υγιεινή

yoadmin

Πονόδοντος; 3 Αποτελεσματικές Θεραπείες που θα σας Ανακουφίσουν

yoadmin

Πώς να Επιλέξετε την Κατάλληλη Οδοντόβουρτσα

a.alefragkis

Τα Βήματα που Πρέπει να Ακολουθήσετε για την Σωστή Φροντίδα των Δοντιών σας

a.alefragkis

Ας Προστατέψουμε τα Δόντια μας από την Τερηδόνα

yoadmin

Αυτές Είναι οι Χειρότερες Τροφές για τα Δόντια σας

a.alefragkis

Ποια Συμπτώματα Φανερώνουν ότι Έχετε Ημιέγκλειστο Φρονιμίτη

a.alefragkis

Το Τρίξιμο των Δοντιών στον Ύπνο και πώς Μπορείτε να το Αντιμετωπίσετε

a.alefragkis