Υγεία & Ομορφιά
Νεφρικό Απόστημα
Νεφρικό Απόστημα
Προβλήματα Ουροποιητικού

Νεφρικό Απόστημα

Ενώ το νεφρικό απόστημα οφείλεται ενίοτε σε αιματογενή διασπορά από μία απομακρυσμένη σταφυλοκοκκική λοίμωξη, τα περισσότερα αποστήματα είναι δευτερογενή εξαιτίας μη ειδικών λοιμώξεων του νεφρού, που συχνά επιπλέκονται από σχηματισμό λίθων.

Διάγνωση

Η έναρξη μπορεί να είναι οξεία με υψηλό πυρετό, ωστόσο μερικές φορές τα κύρια συμπτώματα είναι χαμηλός πυρετός και γενικευμένη κακουχία. Μπορεί να παρατηρηθούν εντοπισμένη ευαισθησία στην πλευροσπονδυλική γωνία και ψηλαφητή μάζα νεφρικής χώρας.

Μάζα ενδέχεται να αναδεικνύεται στην ενδοφλέβια ουρογραφία, στο σπινθηρογράφημα DTPA, στο υπερηχοτομογράφημα, την αξονική τομογραφία ή τη αγγειογραφία.

Εάν το απόστημα οφείλεται σε αιματογενή διασπορά, τα ούρα δεν περιέχουν βακτήρια, εκτός εάν το απόστημα έχει ραγεί προς το πυελοκαλυκικό σύστημα.

Πιο συχνά ανευρίσκονται gram αρνητικοί μικροοργανισμοί, όπως αναμένεται με τις ανιούσες λοιμώξεις.

Νεφρικό Απόστημα

Θεραπεία

Εάν η ευαισθησία του μικροοργανισμού μπορεί να καθορισθεί με τα κατάλληλα τεστ (καλλιέργειες αίματος και ούρων και τεστ ευαισθησίας), ενδείκνυται θεραπεία με το κατάλληλο αντιβιοτικό.

Πολλές λοιμώξεις ανταποκρίνονται στη διαδερμική παρακέντηση και έκπλυση με διαλύματα αντιβιοτικών, ειδικά σε περιπτώσεις μονόχωρης αποστηματικής κοιλότητας όπως φαίνεται είτε στο υπερηχογράφημα είτε στην αξονική τομογραφία.

Σε πολύχωρα αποστήματα ή εμμένουσα βακτηριαιμία παρά τη διαδερμική παροχέτευση, μπορεί να είναι αναγκαίες η χειρουργική παροχέτευση ή ακόμη και η ημινεφρεκτομή.

Όταν το απόστημα φαίνεται να είναι δευτεροπαθές λόγω χρόνιας λοίμωξης του νεφρού, η νεφρεκτομή συνήθως είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση, καθώς η νεφρική βλάβη είναι προχωρημένη.

Μαριόλης Σαψάκος Θεόδωρος, Γενικός Χειρουργός
www.drmariolis.gr  
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουρολοίμωξη Παντός Καιρού

Editor6 pharma

Συχνοουρία – Αιτίες και Θεραπεία

5 Απλά Μέτρα για να Προλάβετε την Ουρολοίμωξη

a.alefragkis

Τι Δείχνει το Χρώμα των Ούρων για την Υγεία μας;

a.alefragkis

Καρκίνος του Προστάτη

yoadmin

Πέτρες στα Νεφρά

yoadmin

Πόνος στα Νεφρά – Αιτίες, Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Editor6 pharma

Τι Είναι η Λιθίαση Ουροποιητικού και πού Οφείλεται;

a.alefragkis

Οι Μύθοι που Ακούμε Συχνότερα για την Ουρολοίμωξη

a.alefragkis

Η Συχνοουρία στους Άνδρες

yoadmin

Οι Λοιμώξεις του Ουροποιητικού Συστήματος

yoadmin

Πρόβλημα στα Νεφρά – Οι Ενδείξεις που το Προδίδουν

Evi Makavelou