Υγεία & Ομορφιά
Λεπτό Έντερο
Λεπτό Έντερο
Πεπτικό Σύστημα

Συμπτώματα Όγκων Λεπτού Εντέρου

Παρόλο που το λεπτό έντερο αποτελεί το 75% του γαστρεντερικού συστήματος και το 90% της απορροφητικής επιφάνειάς του, τα νεοπλάσματα αυτού του οργάνου, τόσο τα καλοήθη όσο και τα κακοήθη, είναι σχετικά σπάνια.

Τα τελευταία χρόνια, η επίπτωση δυο όγκων του γαστρεντερικού, του λεμφώματος και των στρωματικών όγκων (GIST), έχει αυξηθεί ουσιαστικά.

Έχουν αναγνωριστεί διάφορες προδιαθεσικές καταστάσεις που σχετίζονται με τις κακοήθειες του λεπτού εντέρου: η νόσος Crohn, η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση, ο κληρονομικός μη πολυποδισιακός καρκίνος του παχέος εντέρου, το σύνδρομο τυφλής έλικας, το σύνδρομο Peutz–Jeghers, η κοιλιοκάκη, η νευροϊνωμάτωση, και η ανεπάρκεια της IgA.

Οι διαιτητικοί παράγοντες κινδύνου, όπως η πρόσληψη υπερθερμιδικών τροφών γενικότερα και, πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, λίπους και παστών τροφών έχει δείξει ότι αυξάνει την επίπτωση του καρκίνου του λεπτού εντέρου.

Λεπτό Έντερο

Διάγνωση

Συμπτώματα και Σημεία

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με καλοήθη νεοπλάσματα είναι ασυμπτωματικοί, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς με κακοήθειες είναι συμπτωματικοί πριν από την διάγνωση.

Η συχνότερη παρουσίαση των καλοηθών όγκων είναι τα διαλείποντα επεισόδια οξέος κοιλιακού άλγους που σχετίζεται με εγκολεασμό και ακολουθείται από χρόνια αιμορραγία με ανεπάρκεια σιδήρου στο 50% των ασθενών.

Οι κακοήθεις βλάβες γενικά σχετίζονται με την απώλεια βάρους.

Τα συμπτώματα, όταν συμβαίνουν, τείνουν να είναι αδρά και μη συγκεκριμένα.

Για παράδειγμα, οι όγκοι στο δωδεκαδάκτυλο τείνουν να δίνουν συμπτώματα από τα πρώτα στάδια, με παρουσία πόνου, απόφραξη της γαστρικής παροχής ή αποφρακτικό ίκτερο, ενώ εκείνοι στη νήστιδα ή στον ειλεό μπορεί να παρουσιαστούν σε πιο προχωρημένο στάδιο με αποφρακτικά συμπτώματα.

Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί αιμορραγία και διάτρηση (έως και 10%), κυρίως στις λεμφωματώδεις βλάβες, όμως αυτά μπορεί να είναι επίσης χαρακτηριστικά κάθε κακοήθους όγκου λόγω της εξέλκωσης ή της νέκρωσης.

Οι καρκινοειδείς όγκοι παράγουν δευτερογενή συμπτώματα από την παραγωγή ορμονών, όπως εξάψεις, βρογχόσπασμο και αρρυθμίες.

Μαριόλης Σαψάκος Θεόδωρος
Γενικός Χειρουργός – 
www.drmariolis.gr  

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεδιαλύνουμε Μερικούς Συχνούς Μύθους Γύρω από την Πέψη

Προβλήματα στο Έντερο – Ποια Σημάδια δεν Πρέπει να Αγνοήσετε

a.alefragkis

Απόφραξη του Εντέρου: Σημάδια που σας Προειδοποιούν

Δυσκοιλιότητα: Ποιοι Είναι οι Κίνδυνοι;

Γαστρεντερίτιδα λόγω Γιορτών – Πώς να την Αποτρέψετε

Editor6 pharma

Καρκίνος οισοφάγου – Παράγοντες Κινδύνου και Συμπτώματα

Σε τι Οφείλεται η Δυσκοιλιότητα και πώς θα την Αποφύγετε

Evi Makavelou

Καούρα στο Στομάχι; Εφαρμόστε Αυτές τις 10 Συμβουλές

Η Δυσπεψία δεν Είναι μια Ασθένεια αλλά ένα Σύνολο Συμπτωμάτων

yoadmin

Η Σπαστική Κολίτιδα και τα Συμπτώματά της

Συμβουλές για Γρήγορη Ανακούφιση από τη Γαστρεντερίτιδα

Editor6 pharma

Γιατί Υποφέρω από Δυσκοιλιότητα Ιδιαίτερα την Περίοδο της Καραντίνας;

yoadmin