Υγεία & Ομορφιά
Πόνος και Κήλες
Πόνος και Κήλες
Διάφορες Παθήσεις

Γνωρίζετε για τις Κήλες;

Μία εξωτερική κήλη αποτελεί μη φυσιολογική πρόπτωση ενός ενδοκοιλιακού σπλάγχνου, διαμέσου ενός ελλείμματος του περιτοναίου στο κοιλιακό τοίχωμα.

Παρόλο που η πλειονότητα των κηλών (75%) εντοπίζονται στη βουβωνική χώρα οι μετεγχειρητικές κήλες αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό (15%-20%), με τις ομφαλοκήλες και τις κοιλιοκήλες να έπονται με μικρότερη συχνότητα.

Πόνος και Κήλες
Γενικά η κηλική μάζα αποτελείται από καλυπτικούς ιστούς (δέρμα, υποδόριους ιστούς, κλπ), ένα περιτοναϊκό σάκο και το περιεχόμενο σπλάγχνο.

Ιδιαιτέρως εάν ο αυχένας του σάκου είναι στενός στο σημείο που προβάλλει από τη κοιλία, το προπίπτον έντερο μπορεί να αποφραχθεί ή να στραγγαλισθεί.

Εάν η κήλη δεν αποκατασταθεί εγκαίρως, το έλλειμμα μπορεί να διευρυνθεί και η αποκατάσταση να περιπλακεί.

Ως εκ τούτου οριστική θεραπεία της κήλης αποτελεί η χειρουργική αποκατάσταση.

Ανατασσόμενη ονομάζεται η κήλη της οποίας τα περιεχόμενα του σάκου επιστρέφουν εντός της κοιλιάς είτε αυτόματα, είτε με άσκηση πίεσης όταν ο ασθενής είναι κατακεκλιμένος.

Μη ανατασσόμενη (περισφιγμένη) ονομάζεται η κήλη της οποίας τα περιεχόμενα δεν μπορούν να επιστρέψουν στη κοιλιά, συνήθως λόγω παγίδευσης αυτών από έναν στενό αυχένα.

Ο όρος “περίσφιγξη” δεν υπονοεί απόφραξη, φλεγμονή ή ισχαιμία των οργάνων της κήλης, μολονότι η περίσφιξη είναι απαραίτητη για να επέλθει απόφραξη ή στραγγαλισμός.

Αν και ο αυλός ενός τμήματος του εντέρου μπορεί να αποφραχθεί εντός του κηλικού σάκου, αρχικώς δεν παρατηρείται καμία παρεμβολή που να αφορά την αιμάτωση.

Περιορισμός στην άρδευση για το περιεχόμενο του σάκου (πχ επίπλουν ή έντερο) οδηγεί στο στραγγαλισμό της κήλης, με αποτέλεσμα τη γάγγραινα του περιεχομένου του σάκου.

Η επίπτωση του στραγγαλισμού είναι μεγαλύτερη στις μηροκήλες, από ότι στις βουβωνοκήλες, αλλά στραγγαλισμός μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε κήλη.

Ένας ασυνήθης και επικίνδυνος τύπος κήλης, η κήλη Richter συμβαίνει όταν μόνο ένα τμήμα της περιφέρειας του εντέρου περισφίγγεται ή στραγγαλίζεται στο έλλειμμα του κοιλιακού τοιχώματος.

Μία στραγγαλισθείσα κήλη Richter μπορεί να αναταχθεί αυτόματα και το γαγγραινώδες τμήμα του εντέρου μπορεί να παραβλεφθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Το έντερο μεταγενέστερα μπορεί να υποστεί διάτρηση, με επακόλουθο την εμφάνιση περιτονίτιδας.

Μαριόλης Σαψάκος Θεόδωρος, Γενικός Χειρουργός, 
www.drmariolis.gr
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τοξικό Σοκ – Η Λοίμωξη που Προκαλεί το Ταμπόν

Evi Makavelou

Φλεγμονώδεις Νόσοι του Θυρεοειδούς Αδένα – Θυρεοειδίτιδες

yoadmin

Θυρεοειδική Οφθαλμοπάθεια

yoadmin

Χολολιθίαση

yoadmin

Τα Συμπτώματα που Μαρτυρούν Έλλειψη Βιταμίνης Β12

Editor6 pharma

Ασπιρίνη: 12 Βασικά Σημεία για Επιτυχημένη Αυτοθεραπεία

Συμπτώματα Εξασθενημένου Ανοσοποιητικού

Ουρική Αρθρίτιδα – Τι Είναι και Ποια τα Αίτια που την Προκαλούν

a.alefragkis

Ποια Προβλήματα Φανερώνει η Διόγκωση των Λεμφαδένων

Editor6 pharma

Ζαλάδα – Αθώες και Σοβαρές Αιτίες

Evi Makavelou

Αυτές Είναι οι Συνήθειες που Καταστρέφουν το Συκώτι

a.alefragkis

Τι Ελλείψεις Υποδηλώνει στον Οργανισμό η Συνεχής Κόπωση

a.alefragkis