Υγεία & Ομορφιά
Προστασία από τον Κορωναϊό - Η Αναγκαιότητα της Ατομικής Ευθύνης.
Προστασία από τον Κορωναϊό - Η Αναγκαιότητα της Ατομικής Ευθύνης.
Επικαιρότητα

Προστασία από τον Κορωνοϊό – Η Αναγκαιότητα της Ατομικής Ευθύνης

Όπως τονίζει η κ. Σταματούλα Τσικρικά, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας και Συντονίστρια Λοιμώξεων Αναπνευστικού Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, «η εμφάνιση του Kορωvoϊού είναι βέβαιο ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα θα τροποποιήσει τις ζωές όλων μας.

Προστασία από τον Κορωναϊό - Η Αναγκαιότητα της Ατομικής Ευθύνης.

Η εφαρμογή των πολιτειακών μέτρων, που πιθανόν θα ληφθούν στο προσεχές μέλλον επαφίεται στην υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη όλων μας.

Όχι ηρωισμοί χωρίς ουσία γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε και αυτή την υγειονομική πρόκληση.

Oι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος από την ώρα μηδέν, προσπαθώντας να παρέχουν τις υπηρεσίες υγείας τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό με αυταπάρνηση και επιστημονική υπευθυνότητα, όχι μόνο στα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου ιού, αλλά και στους υπόλοιπους πάσχοντες όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανοσία σε παγκόσμιο επίπεδο ο νέος ιός αυξάνει την πιθανότητα νόσησης από τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Άτομα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, ανοσοκαταστολή και χρόνιες νόσους, όπως καρδιακή νόσο, αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια-αιμοκαθαιρόμενοι, νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα, καθώς και χρόνια αναπνευστικά προβλήματα (ΧΑΠ) και βρογχικό άσθμα, εγκυμονούσες και θηλάζουσες να αποφεύγουν την επαφή με άτομα που νοσούν και εφόσον έχουν εκτεθεί να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα γιατρό τους για να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες.

Ο νέος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και δύναται να προκαλέσει κυρίως συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος, με εύρος που ποικίλλει από τη γριπώδη συνδρομή μέχρι τη σοβαρή μορφή πνευμονίας ικανή να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια – πολυοργανική ανεπάρκεια και θάνατο.

H πλειοψηφία των κρουσμάτων παρουσιάζει ελαφρά συμπτώματα ανάλογα με αυτά της εποχικής γρίπης χωρίς ανάπτυξη επιπλοκών.

Η ήπια συμπτωματολογία, χωρίς εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων όπως δύσπνοιας, υψηλού πυρετού, επίμονου βήχα, αυξημένης συχνότητας αναπνοών, δύναται να αντιμετωπιστεί με κατ’ οίκον περιορισμό για το χρονικό διάστημα των 14 ημερών.

Η υγιεινή και το τακτικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι με χαρτοπετσέτα μίας χρήσης μετά από κάθε επαφή θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του Κορωνοϊού.

Η χρήση αλκοολούχου διαλύματος επιτρέπεται εφόσον τα χέρια δεν είναι εμφανώς βρώμικα.

Μέχρι στιγμής, η χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος θεωρείται επαρκής για τη θανάτωση του ιού και από τις μολυσμένες επιφάνειες.

Η χρήση μάσκας από τον ασθενή περιορίζει τη διασπορά της νόσου μόνο όταν συνδυάζεται με τη λήψη των υπόλοιπων προστατευτικών μέτρων.

Οι οδηγίες χρήσης μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με τον ιό ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης.

Συμπληρωματικά μέτρα, όπως η καλή και ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση ψυχικής ευεξίας, καθώς και η αποφυγή του πανικού και η ατομική ευθύνη αποτελούν πανίσχυρα όπλα για την προάσπιση του οργανισμού από τον Kορωνοϊό».

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε Μαθητές Λυκείου και Εκπαιδευτικούς θα Διατεθούν σε Πρώτη Φάση τα Self Tests

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου και Ψηφιακή Μαστογραφία από το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας για τον Μήνα Φεβρουάριο

yoadmin

3.337 Νέες Προσλήψεις από το ΕΣΥ

yoadmin

Η Σωστή Χρήση των Κλιματιστικών για την Αποφυγή της Διάδοσης του Κορωνοϊού

yoadmin

Η Υπέρταση Προκαλεί Καρδιακή Αρρυθμία Δείχνει Έρευνα Ελλήνων Ερευνητών μέσω Γενετικής Ανάλυσης

Evi Makavelou

Λεύκη – Μία Παρεξηγημένη Ασθένεια

yoadmin

Οι Επιπλοκές της Εγκυμοσύνης Αυξάνουν τον Κίνδυνο για Καρδιοπάθεια ή Εγκεφαλικό

Οι Αυτοάνοσες Διαταραχές Αυξάνουν τον Κίνδυνο Καρδιαγγειακής Νόσου

Κορωνοϊός – Το Φως του Ήλιου και η Ζέστη Αποδυναμώνουν τον Ιό

yoadmin

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

yoadmin

Αυξημένος ο Κίνδυνος Άμεσου Θανάτου από Έμφραγμα για Όσους δεν Ασκούνται

Evi Makavelou

Το Φαρμακείο Παρέχει Υπηρεσίες Υγείας

yoadmin