Υγεία & Ομορφιά
Αυτή Είναι η Διατροφή που Συμβάλλει στη Μακροζωία Σύμφωνα με τους Επιστήμονες
Αυτή Είναι η Διατροφή που Συμβάλλει στη Μακροζωία Σύμφωνα με τους Επιστήμονες
Επικαιρότητα

Αυτή Είναι η Διατροφή που Συμβάλλει στη Μακροζωία Σύμφωνα με τους Επιστήμονες

Περιορίζοντας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, οι οποίες περιέχουν υψηλά επίπεδα θειικών αμινοξέων, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα καρύδια και η σόγια, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Εδώ και δεκαετίες γνωρίζουμε ότι οι δίαιτες που περιορίζουν τα θειικά αμινοξέα είναι επωφελείς για τα ζώα και συμβάλλουν στη μακροζωία τους», τόνισε ο καθηγητής Επιστημών Δημόσιας Υγείας, John Richie.

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε «Αυτή η νέα μελέτη παρέχει τις πρώτες ενδείξεις ότι η υπερβολική πρόσληψη θειικών αμινοξέων από τα θρεπτικά συστατικά των τροφών μπορεί να σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες στον άνθρωπο».

Αναζητώντας, δε, εναλλακτικές πηγές νεότητας, οι επιστήμονες μελέτησαν τον ρόλο της μεθειονίνης και της κυστεΐνης, που είναι δύο από τα εννέα απαραίτητα στον οργανισμό αμινοξέα, τα οποία περιέχουν θείο.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, τόσο στο εργαστήριο, όσο και σε ζώα, φάνηκε πως ο περιορισμός των τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά θειικά αμινοξέα, καθυστερεί τη γήρανση και παρατείνει τη διάρκεια της ζωής.

Μάλιστα, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε τρωκτικά, ο περιορισμός της μεθειονίνης κατά 80%, αύξησε τη διάρκεια ζωής των ζώων κατά 43% κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, θα ήταν δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο στον άνθρωπο.

Τα θειικά αμινοξέα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη, οπότε δεν θα ήταν εύκολο να περιοριστούν σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό “Lancet EClinical Medicine”.

Η εν λόγω μελέτη εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες, καθώς και τους βιοδείκτες του αίματος περισσότερων από 11.000 Αμερικανών, που συλλέχθηκαν από μια έρευνα για τη διατροφική υγεία που διενεργήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας θειικών αμινοξέων συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Αυτό, φυσικά, δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφίμων, όπως το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και άλλα λίπη, είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Ουσιαστικά, η μελέτη αυτή, θα μπορούσε να πει κανείς πως ενισχύει όσα ήδη γνωρίζουμε σχετικά με τις υγιεινές και τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

«Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά, προσλαμβάνουν και μικρότερες ποσότητες θειικών αμινοξέων» δήλωσε ο Zhen Dong, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, ενώ συμπλήρωσε «Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας υποστηρίζουν τις ευεργετικές συνέπειες μίας διατροφής βασισμένης σε λαχανικά και φρούτα στην υγεία του ανθρώπου».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και έρευνας, ώστε να διαπιστωθεί, με απόλυτη βεβαιότητα, η συμβολή μίας διατροφής χαμηλής σε θείο, στη μακροζωία του ανθρώπου.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Εμβολιασμός κατά της Γρίπης Μειώνει τη Θνησιμότητα της Καρδιακής Ανεπάρκειας

yoadmin

Διαταραχή Ύπνου και Κόπωση Λόγω Κορωνοϊού

Νέο Γρήγορο Τεστ Διάγνωσης της Covid-19 σε 30 Λεπτά

yoadmin

Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης για τους Χρόνιους Πάσχοντες

yoadmin

Αλλάζουν τα Δεδομένα για τις Μετακινήσεις Προς τα Νησιά από 5 Ιουλίου

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Πνευμονίας 2022

Η Επίπτωση των Ισχαιμικών Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων κατά τη Διάρκεια του Κορωνοϊού

yoadmin

Κερδίστε Έκπτωση 4€ σε Κάθε Προϊόν της Σειράς Wellness της Himalaya

yoadmin

Ο Καπνός του Τσιγάρου Αυξάνει τον Κίνδυνο Σοβαρής Covid-19

Μερικοί Ασθενείς με Μακράς Διάρκειας Covid-19 Νιώθουν Πολύ Καλύτερα Μετά τον Εμβολιασμό τους

Ειδικά Κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα Κέντρα Υποδοχής Ταυτοποίησης

yoadmin