Υγεία & Ομορφιά
Τα Συμπληρώματα Διατροφής με Ιχθυέλαιο και η Ανδρική Γονιμότητα
Τα Συμπληρώματα Διατροφής με Ιχθυέλαιο και η Ανδρική Γονιμότητα
Επικαιρότητα

Τα Συμπληρώματα Διατροφής με Ιχθυέλαιο και η Ανδρική Γονιμότητα

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η υψηλή περιεκτικότητα των ιχθυελαίων σε Ω3 λιπαρά οξέα επιδρά θετικά στην ανδρική γονιμότητα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Tina Kold Jensen καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, ανέλυσαν στοιχεία για 1.679 νέους άνδρες, από τους οποίους οι 98 λάμβαναν συμπληρώματα ιχθυελαίων επί τρεις μήνες, ενώ οι 53 για πάνω από έξι μήνες.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open” (Journal of American Medical Association) και έδειξε πως οι άνδρες που καταναλώνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά οξέα, ενισχύουν με τον τρόπο αυτό τη γονιμότητά τους,

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Tina Kold Jensen καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας ανέλυσαν στοιχεία για 1.679 νέους άνδρες, από τους οποίους οι 98 λάμβαναν συμπληρώματα ιχθυελαίων επί τρεις μήνες, ενώ οι 53 για πάνω από έξι μήνες.

Οι άνδρες αυτοί υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στο πλαίσιο των διαδικασιών στρατολόγησής τους στη Δανία.

Κατά τη διάρκεια των ιατρικών ραντεβού τους, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, υποβλήθηκαν σε φυσική εξέταση, ενώ έδωσαν δείγμα σπέρματος και αίματος.

Επίσης ρωτήθηκαν σχετικά με τη διατροφή, τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα διατροφής που έπαιρναν, τον τρόπο ζωής καθώς και για θέματα υγείας, όπως, για παράδειγμα, τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που είχαν καταναλώσει συμπληρώματα ιχθυελαίου, για ένα διάστημα μικρότερο των 60 ημερών, τους τελευταίους τρεις μήνες, είχαν ποσότητα σπέρματος που ήταν 0,38 mL (Milliliter – Χιλιοστόλιτρα) μεγαλύτερη από εκείνους που δεν είχαν λάβει συμπληρώματα.

Οι δε άνδρες που κατανάλωναν ιχθυέλαιο για 60 ή περισσότερες ημέρες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχαν, αντίστοιχα, ποσότητα 0,64 mL υψηλότερη από τους άνδρες που δεν έλαβαν συμπληρώματα.

Επίσης, η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής με ιχθυέλαιο συσχετίστηκε με την εμφάνιση υψηλότερου αριθμού σπερματοζωαρίων, καλύτερη λειτουργία των όρχεων και βελτιωμένα επίπεδα ορμονών που συμβάλλουν στην ανδρική γονιμότητα.

«Η σύνθεση της μεμβράνης των κυττάρων του σπέρματος με πλούσια περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα είναι κρίσιμη για τη σωστή λειτουργία τους» τονίζει η, επικεφαλής της έρευνας, Tina Kold Jensen.

Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα, νέα μελέτη, καθώς πραγματοποιήθηκε σε νέους και υγιείς άνδρες.

Ωστόσο, αν και είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για περαιτέρω έρευνα, δεν μπορεί κανείς, προς το παρόν, να είναι σίγουρος πως υπάρχει, πράγματι, μια αιτιώδης σχέση μεταξύ των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου και της λειτουργίας των όρχεων.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κινέζικη Μέθοδος για την Επιστροφή στην Κανονική Ζωή

Αντιδράσεις για το Μπλόκο στα Νέα Βιο-Ομοειδή

yoadmin

Η Γονιδιωματική Ιχνηλάτηση του Ιού SARS-CoV-2

yoadmin

Έρευνα – Έλληνες και Κλιματική Αλλαγή

Βιταμίνη D – Η Ασπίδα Κατά του Κορωνοϊού και σε Ποια Τρόφιμα θα τη Βρείτε

a.alefragkis

Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε για την Ανοσία που Παρέχουν τα Εμβόλια Ενάντια στον Κορωνοϊό

Επιζήμιες Συνέπειες στην Υγεία Έχει η Κατανάλωση Τροφίμων που Περιέχουν Trans Λιπαρά Οξέα

Ελπίδες για Καλύτερη Θεραπεία Όσων Πάσχουν από Σχιζοφρένεια Δίνει Νέα Έρευνα

a.alefragkis

Η Δράση των Αντιοξειδωτικών

Κορωνοϊός – Νέο Φάρμακο Αναστέλλει τον Πολλαπλασιασμό του Ιού

yoadmin

H Πανδημία Covid-19 στα Παιδιά και o Ρόλος των Σχολείων στη Διασπορά του Ιού

Κορωνοϊός – Συνιστάται Ιδιαίτερη Προσοχή από τους Νέους

yoadmin