Υγεία & Ομορφιά
Τα Αντιβιοτικά στη Βρεφική Ηλικία Συνδέονται με Αλλεργίες στα Παιδιά
Τα Αντιβιοτικά στη Βρεφική Ηλικία Συνδέονται με Αλλεργίες στα Παιδιά
Επικαιρότητα

Τα Αντιβιοτικά στη Βρεφική Ηλικία Συνδέονται με Αλλεργίες στα Παιδιά

Αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται πολύ συχνά σε βρέφη μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο αλλεργιών κατά την παιδική ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Jama Pediatrics διαπίστωσε πως τα βρέφη που έλαβαν αντιβιοτικά, όπως πενικιλίνη, κεφαλοσπορίνη, σουλφοναμίδη κ.ά., είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών, όπως δερματίτιδα, τροφικές αλλεργίες ή άσθμα.

Ωστόσο, αν και η εν λόγω έρευνα έκανε μία πρώτη σύνδεση ανάμεσα σε αντιβιοτικά και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών, θα πρέπει να υπάρξει πιο ουσιαστική μελέτη του ζητήματος, ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής σχέση των δύο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο λόγος που φαίνεται να εμφανίζουν περισσότερες αλλεργίες τα παιδιά που έχουν λάβει αντιβιοτικά στη βρεφική τους ηλικία, είναι πως τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα βακτήρια του εντέρου των βρεφών.

«Έκπληκτος ανακάλυψα τη συσχέτιση ανάμεσα σε αντιβιοτικά όλων των κατηγοριών και τη μετέπειτα ανάπτυξη αλλεργικής νόσου» τόνισε ο παιδίατρος και γαστρεντερολόγος, Dr Cade Nylund, ο οποίος ανήκει στην ερευνητική ομάδα.

Συμπλήρωσε, δε, πως «το να περιοριστεί η συνταγογράφηση περιττών αντιβιοτικών για ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, μπορεί να είναι ένα βήμα προς την πρόληψη της ανάπτυξης αλλεργιών».

Η έρευνα ανέλυσε τους ιατρικούς φακέλους 798.426 παιδιών, που γεννήθηκαν μεταξύ του 2001 και του 2013.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να επηρεάσουν τα βακτήρια του εντέρου των βρεφών.

Οι ερευνητές εξέτασαν σε ποια παιδιά δόθηκε αγωγή με πενικιλίνη, πενικιλίνη με αναστολέα β-λακταμάσης, κεφαλοσπορίνη, σουλφοναμίδη ή μακρολίδιο κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

Στη συνέχεια, εξετάστηκε ποια παιδιά διαγνώστηκαν αργότερα με αλλεργίες, όπως αναφυλαξία, άσθμα, ατοπική δερματίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργία στα τρόφιμα κ.ά.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, τα αντιβιοτικά που αξιολογήθηκαν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για την πενικιλίνη και χαμηλότερος για τη σουλφοναμίδη.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε στα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης» τόνισε η Dr Purvi Parikh, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο NYU Langone Health της Νέας Υόρκης, συμπληρώνοντας πως η έρευνα είναι χρήσιμη, καθώς επιβεβαιώνει όσα γνωρίζουμε σχετικά με το γεγονός πως τα αντιβιοτικά επιφέρουν μεταβολές στο μικροβίωμα, που μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες.

Σε γενικές γραμμές, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει μία συσχέτιση ανάμεσα σε αντιβιοτικά και αλλεργίες, αλλά όχι απαραίτητα μία σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

«Έτσι, εάν ένα παιδί χρειάζεται πραγματικά να λάβει ένα αντιβιοτικό ώστε να καταπολεμηθεί μία λοίμωξη, δεν θα πρέπει οι γονείς να φοβηθούν να του το δώσουν, σκεπτόμενοι τις αλλεργίες» καταλήγει η Dr Parikh, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως δεν θα πρέπει να γίνεται υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, τα οποία μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες.

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός – Πώς τα Μέτρα Οδήγησαν στην Προστασία των Ευπαθών Ομάδων

yoadmin

Όταν οι Έλληνες Λοιμωξιολόγοι και Μικροβιολόγοι Γνώρισαν τον Κορωνοϊό

yoadmin

Ευλογιά των Πιθήκων – Πρέπει να μας Ανησυχεί ο Πολλαπλασιασμός των Κρουσμάτων;

Ένα Έξυπνο Τσιρότο και Ένα Έξυπνο Δαχτυλίδι Προτείνονται ως Νέοι Τρόποι Διάγνωσης των Συμπτωμάτων της Covid-19

yoadmin

Κίνα – Ο Μεγαλύτερος Παραγωγός Φαρμακευτικών Δραστικών Ουσιών – Οι Φόβοι για τις Προμήθειες σε Φάρμακα

a.alefragkis

Τα Οφέλη των Πολυβιταμινών στις Μνημονικές Λειτουργίες

Τα Έντονα Χορευτικά Προγράμματα των Γυμναστηρίων Μπορούν να Οδηγήσουν σε Γρήγορη Εξάπλωση του Κορωνοϊού

yoadmin

Κορωνοϊός και Προστασία Κατόπιν Εμβολιασμού

Κανένας Λόγος Πανικού αλλά ούτε και Εφησυχασμό Δηλώνει ο Υπουργός Υγείας

yoadmin

Ανάκληση μη Ασφαλούς Προϊόντος από τον ΕΦΕΤ

COVID-19: Οδηγός Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση

yoadmin

Οι Προτάσεις της Διαρκούς Ομάδας Εργασιών του ΙΣΑ και των Συλλόγων Ασθενών για Καλύτερη Πρόσβαση στην Υγεία

yoadmin