Υγεία & Ομορφιά
Η κοινωνική υποστήριξη βοηθά στην ενημέρωση των δικαιωμάτων και τη λήψη των παροχών που δικαιούται κάποιος ως ασθενής
Η κοινωνική υποστήριξη βοηθά στην ενημέρωση των δικαιωμάτων και τη λήψη των παροχών που δικαιούται κάποιος ως ασθενής
Επικαιρότητα

Συνέντευξη των Ψυχολόγων του Προγράμματος Μαζί και στο Σπίτι

– Τί είναι το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι»;

Το πρόγραμμα αυτό, είναι μια κατ’ οίκον υπηρεσία του συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και έχει ως στόχο να υποστηρίξει ψυχοκοινωνικά, όχι μόνο τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο, αλλά και τους οικείους τους.

Η κοινωνική υποστήριξη βοηθά στην ενημέρωση των δικαιωμάτων και τη λήψη των παροχών που δικαιούται κάποιος ως ασθενής

Από τη μια, σκοπός της ψυχολογικής υποστήριξης είναι η διαχείριση των αισθημάτων που ακολουθούν μετά τη διάγνωση, η ενδυνάμωση και η προσαρμογή στις νέες συνθήκες στη ζωή του ανθρώπου που ασθενεί και του περιβάλλοντός του.

Από την άλλη, η κοινωνική υποστήριξη βοηθά στην ενημέρωση των δικαιωμάτων και τη λήψη των παροχών που δικαιούται κάποιος ως ασθενής.

– Τί προϋποθέσεις απαιτούνται για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα;

Οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί ένα άτομο στο πρόγραμμα, είναι η αδυναμία μετακίνησης του ασθενούς εκτός του οικείου του χώρου, λόγω της υγείας του.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε λόγω μηχανικής υποστήριξης, είτε επειδή μπορεί να βρίσκεται σε προχωρημένο ή ακόμη και στο τελικό στάδιο της ασθένειας.

Η διαδικασία ένταξης, έχει ως βασική προϋπόθεση ο ασθενής να έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης της υγείας του και να επιθυμεί ο ίδιος στήριξη.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει ασθενείς που κατοικούν εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, για πρακτικούς λόγους, αλλά ενδέχεται να επεκταθεί, εφόσον είναι εφικτό.

– Ποια είναι η διαδικασία ένταξης; Υπάρχει διαδικασία προτεραιότητας;

Δίνεται προτεραιότητα σε ασθενείς που ανήκουν σε κοινωνικά ή οικονομικά ευπαθείς ομάδες.

Επιθυμητό είναι να πραγματοποιηθεί μια πρώτη επαφή με τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, ο οποίος με τη σειρά του θα εκφράσει τις ανάγκες που υπάρχουν και χρίζουν κάλυψης.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για να ολοκληρωθεί η ένταξη, είναι το φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας του ασθενούς, μια ιατρική γνωμάτευση από τον θεράποντα ογκολόγο και τέλος, ένα πρόσφατο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.

– Πόσο συχνά γίνονται συνεδρίες και για πόσο χρονικό διάστημα;

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία συχνότητα, σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα και διαρκούν μια ώρα.

Έχει προβλεφθεί ένας αριθμός 12 συνεδριών, δηλαδή 3 μηνών και σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν περισσότερες.

Το όριο αυτό έχει τεθεί, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται όσοι υποβάλουν αίτηση στην υπηρεσία, χωρίς να υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής.

– Το πρόγραμμα αφορά και φροντιστές;

Ναι, το πρόγραμμα απευθύνεται και στους φροντιστές των ανθρώπων που νοσούν και οι συνεδρίες των φροντιστών, πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο στα γραφεία του συλλόγου.

Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις των ασθενών που δεν αυτοεξυπηρετούνται και χρήζουν 24ωρης φροντίδας στο πλάι τους.

Όταν υπάρχει τέτοια δυσκολία μετακίνησης, οι συνεδρίες γίνονται στο σπίτι και οι φροντιστές λαμβάνουν καθοδήγηση και ενημέρωση για τις διαδικασίες που αφορούν τη διεκδίκηση των παροχών και των δικαιωμάτων, τόσο των ασθενών όσο και των δικών τους.

– Πώς κυλά μια συνήθης συνεδρία;

Η συνεδρία ψυχολογικής υποστήριξης, ακολουθεί τη ροή μιας συνεδρίας, όπως θα πραγματοποιούνταν στο γραφείο ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, η κατ’ οίκον επίσκεψη πραγματοποιείται στην προκαθορισμένη μέρα και ώρα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του ασθενούς και του ψυχολόγου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, δίνεται στον ασθενή ή τον φροντιστή ο χώρος και ο χρόνος να μιλήσει για αυτά που τον απασχολούν.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του ψυχολόγου συνεργάζονται από κοινού στο να βρουν τρόπους διαχείρισης.

Οι συνεδρίες έχουν αρχή, μέση και τέλος και στόχος τους είναι οι άνθρωποι να ανακαλύψουν μόνοι τους τα κατάλληλα εργαλεία, για να φροντίζουν τις ανάγκες τους, χωρίς τη συμβολή του ειδικού.

IMG 20190117 110459 resized 20190117 110535142

– Ποιές είναι οι αντιδράσεις των ασθενών και των οικείων τους;

Το πρόγραμμα έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει στο σύστημα υγείας για ανθρώπους που έχουν ανάγκη ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν τους επιτρέπει να μετακινηθούν.

Λόγω αυτής της συνθήκης λοιπόν,  οι άνθρωποι που νοσούν και οι οικείοι τους, έχουν καλωσορίσει το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι».

– Τί είναι το δυσκολότερο που έχει να αντιμετωπίσει ένας ψυχολόγος/κοινωνικός λειτουργός σε αυτές τις συνεδρίες;

Ψυχολόγος: Είναι πιθανόν στις συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης να υπάρξουν στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης από μέρους του ασθενούς.

Ωστόσο, η εκπαίδευση, η προσωπική ψυχοθεραπεία και η εποπτεία του ψυχολόγου, τον καθιστούν ικανό να στέκεται στις συνεδρίες με την ανάλογη ενσυναίσθηση, το ενδιαφέρον και τη φροντίδα στους ανθρώπους που αναζητούν την υποστήριξη του.

Κοινωνική Λειτουργός: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζω καθημερινά στη διεκπεραίωση των αιτημάτων των ασθενών μου, είναι η γραφειοκρατία του ελληνικού συστήματος υγείας, η απροθυμία για συνεργασία από λοιπούς κοινωνικούς φορείς και η έλλειψη κοινωνικών δομών για την ολοκληρωμένη περίθαλψη και αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.

Ο στρεσογόνος παράγοντας που προκύπτει εδώ, είναι η αναγκαιότητα για άμεση παρέμβαση και περάτωση των αιτημάτων των ασθενών, καθώς η φύση της ασθενείας, προϋποθέτει άμεση αντίδραση και επίλυση των εκάστοτε ζητημάτων.

– Τί άλλα αιτήματα και ανάγκες προκύπτουν στις συνεδρίες αυτές;

Μέσα από τις συνεδρίες και όσο ο άνθρωπος αναπτύσσεται εσωτερικά, πολλές φορές αναδύονται οι βαθύτερες ανάγκες του.

Για παράδειγμα, μπορεί να συνειδητοποιήσει την ανάγκη του για συντροφικότητα και κατανόηση, από τους σημαντικούς για εκείνον ανθρώπους.

Επίσης, είναι πιθανόν να έρθουν στην επιφάνεια συναισθήματα και σκέψεις που για πολύ καιρό αγνοούσε, ή που λόγω ανάγκης έπρεπε να τα αφήσει πίσω του.

Σε άλλες περιπτώσεις, κάποιος μπορεί να νιώσει την ανάγκη να αναθεωρήσει τις πεποιθήσεις που διατηρούσε για τον εαυτό του και τον κόσμο και παράλληλα να πενθήσει για ιδιότητες, όνειρα και στόχους που είχε.

– Πώς καλύπτεται οικονομικά το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι»;

Το πρόγραμμά μας καλύπτεται με την οικονομική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Β.M.S.

Φυσικά, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν για τους εξυπηρετούμενος του προγράμματος.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Επικοινωνία με τον Φαρμακοποιό σας

yoadmin

Κατά Πόσο η Χαμηλή Κακή Χοληστερίνη Μειώνει τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο;

yoadmin

Το 86% των Ασθενών με Ήπια Covid-19 Αναφέρουν Απώλεια Όσφρησης

Η ΔΔΗΕ Εφιστά την Προσοχή των Πολιτών για Προσπάθειες Εξαπάτησής τους

yoadmin

Κορωνοϊός – Αυξημένος ο Κίνδυνος Ανακοπής και Καρδιακής Αρρυθμίας στους Ασθενείς

yoadmin

Τα Συμπληρώματα Βιταμίνης C και Ψευδάργυρου δε Βοηθούν κατά της Covid-19

Evi Makavelou

Μεγάλο Μέρος του Πληθυσμού Χωρίς Κανένα Σύμπτωμα της Νόσου Covid-19

yoadmin

Πολυβιταμίνες, Ωμέγα-3, Προβιοτικά και Βιταμίνη D Σχετίζονται με Μειωμένο Κίνδυνο Λοίμωξης από Covid-19

Όταν οι Έλληνες Λοιμωξιολόγοι και Μικροβιολόγοι Γνώρισαν τον Κορωνοϊό

yoadmin

Τον Εμβολιασμό των Ατόμων που δεν Μπορούν να Μετακινηθούν Αναλαμβάνουν Κινητές Ομάδες

Η Συσχέτιση των Νευρολογικών Παθήσεων με τη Ρύπανση του Αέρα

Ερωτήσεις – Απαντήσεις για τον Εμβολιασμό των Πολιτών Κατά της Covid-19