Υγεία & Ομορφιά
Η Υδροξυχλωροκίνης Μακροπρόθεσμα Δεν Προστατεύει από Σοβαρές Μορφές της COVID-19.
Η Υδροξυχλωροκίνης Μακροπρόθεσμα Δεν Προστατεύει από Σοβαρές Μορφές της COVID-19.
Επικαιρότητα

Η Υδροξυχλωροκίνη Μακροπρόθεσμα Δεν Προστατεύει από Σοβαρές Μορφές της COVID-19

Σύμφωνα με μία μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία «μακροπρόθεσμα» με χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη, κυρίως για αυτοάνοσα νοσήματα, δεν επλήγησαν λιγότερο από σοβαρές μορφές της COVID-19 κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Η Υδροξυχλωροκίνης Μακροπρόθεσμα Δεν Προστατεύει από Σοβαρές Μορφές της COVID-19.

Η έρευνα αυτή, η οποία έγινε σε δείγμα σχεδόν 55.000 ασθενών, «δεν δείχνει ότι η μακροπρόθεσμη χρήση συνθετικών ανθελονοσιακών φαρμάκων (APS) διαδραματίζει προληπτικό ρόλο όσον αφορά τον κίνδυνο να προκύψει νοσηλεία, διασωλήνωση ή θάνατος που συνδέεται με την COVID-19», συμπεραίνουν οι ερευνητές.

«Μολονότι ο χαρακτήρας της μελέτης αυτής δεν επιτρέπει να συμπεράνουμε επισήμως την απουσία ωφέλειας από τα συνθετικά ανθελονοσιακά για την πρόληψη μιας σοβαρής μορφής COVID-19, τα αποτελέσματα αυτά δεν συνηγορούν υπέρ μιας προληπτικής χρήσης υδροξυχλωροκίνης στον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού υψηλού κινδύνου, και αυτό εκτός ειδικών κλινικών δοκιμών», σημειώνουν οι ερευνητές.

Αυτοί μελέτησαν «το σύνολο των ανθρώπων που τους χορηγήθηκαν τουλάχιστον έξι φορές συνθετικά ανθελονοσιακά (υδροξυχλωροκίνη ή χλωροκίνη) το κόστος των οποίων καλύφθηκε από τα ταμεία μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου του 2019 και της 15ης Φεβρουαρίου του 2020, εκ των οποίων την τελευταία στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2019 ή στις αρχές του 2020».

Η υδροξυχλωροκίνη, η οποία προέρχεται από το ανθελονοσιακό χλωροκίνη, συνταγογραφείται ιδιαίτερα για τη θεραπεία αυτοάνοσων όπως ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δείχνουν επίσης «έναν επιπλέον κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου που συνδέεται με την COVID-19 μεταξύ των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με APS μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με τον γαλλικό γενικό πληθυσμό».

Ωστόσο «οι αναλύσεις που έγιναν δείχνουν ότι αυτός ο επιπλέον κίνδυνος εξηγείται από τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με το υποκείμενο χρόνιο νόσημα» αυτών των ασθενών, «κυρίως τη συγχορήγηση από του στόματος κορτικοστεροειδών μάλλον παρά από την ίδια την έκθεση σε APS».

Η μελέτη αυτή έγινε από την Epi-phare, μια δομή που συσπειρώνει την Υπηρεσία Φαρμάκων (ANSM) και την Υγειονομική Ασφάλιση, και στηρίχθηκε στα δεδομένα της τελευταίας (ιδιαίτερα την κάλυψη του κόστους φαρμάκων) και στα ιατρικά αρχεία νοσοκομείων (ημερομηνίες νοσηλείας, διαγνώσεις, ιατρικές πράξεις και χορηγούμενα φάρμακα κ.λπ.).

Η πλειονότητα των κλινικών δοκιμών που γίνονται για την υδροξυχλωροκίνη σταμάτησαν στα τέλη του Μαΐου, μετά τη δημοσίευση αρνητικής έρευνας στην ιατρική επιθεώρηση “The Lancet” (αποσύρθηκε στη συνέχεια έπειτα από υποψίες για απάτη), και στη συνέχεια έπειτα από τα αποτελέσματα στις αρχές Ιουνίου ευρείας βρετανικής δοκιμής, της Recovery, σύμφωνα με τα οποία η υδροξυχλωροκίνη δεν δείχνει να έχει «ευεργετικές συνέπειες» για τους ασθενείς της COVID-19.

Στη Γαλλία, η έγκριση κατά παρέκκλιση της συνταγογράφησης υδροξυχλωροκίνης στο νοσοκομείο για τη θεραπεία της COVID-19, εκτός κλινικών δοκιμών, αποσύρθηκε στις 4 Μαΐου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Εργασία σε Νυχτερινές Βάρδιες Αυξάνει την Πιθανότητα Ακανόνιστης Περιόδου και Ενδομητρίωσης στις Γυναίκες

Αύξηση Υπερτασικών Ασθενών

yoadmin

Ο Κορωνοϊός Μολύνει και τα Κύτταρα του Στόματος Αναδεικνύοντας τον Πιθανό Ρόλο του Σάλιου στη Μετάδοση της Covid-19

Evi Makavelou

Η Σωματική Άσκηση Αυξάνει τα Αντισώματα Μετά τον Εμβολιασμό

Δεν Αποτελεί Προτεραιότητα ο Εμβολιασμός των Παιδιών κατά του Κορωνοϊού

Αύξηση του Πληθωρισμού τον Ιανουάριο του 2021

Αυξημένη Μεταδοτικότητα Φαίνεται να Έχουν οι Μεταλλάξεις του Κορωνοϊού που Εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική

Aνάκληση Αποξηραμένου Βασιλικού από τον ΕΦΕΤ

Η Χειρότερη Επιδημία Γρίπης των Τελευταίων Χρόνων στις ΗΠΑ

a.alefragkis

Κορωνοϊός στην Ελλάδα – Επιβεβαιώθηκε το Ένατο Κρούσμα

yoadmin

Ο Χαλκός Είναι Αποτελεσματικός Κατά του SARS-CoV-2

Μειώσεις κατά 50% στη Συμμετοχή των Ασθενών στα Φάρμακα

yoadmin