Υγεία & Ομορφιά
Οι Παράγοντες που Ενισχύουν τον Κίνδυνο Παχυσαρκίας στα Παιδιά.
Οι Παράγοντες που Ενισχύουν τον Κίνδυνο Παχυσαρκίας στα Παιδιά.
Επικαιρότητα

Οι Παράγοντες που Ενισχύουν τον Κίνδυνο Παχυσαρκίας στα Παιδιά

Στην εμφάνιση της παχυσαρκίας στα παιδιά, σημαντικό ρόλο έχουν οι εξής παράγοντες:

Η ρύπανση του αέρα, το παθητικό κάπνισμα και ορισμένα χαρακτηριστικά του δομημένου περιβάλλοντος, κυρίως η υψηλή πυκνότητα του πληθυσμού.

Οι Παράγοντες που Ενισχύουν τον Κίνδυνο Παχυσαρκίας στα Παιδιά.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια διεθνής έρευνα, που συμπεριέλαβε την Ελλάδα και στην οποία συμμετείχαν Έλληνες επιστήμονες από την Ελλάδα και τη διασπορά.

Η μελέτη, μέρος της ευρύτερης έρευνας HELIX, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας “Environmental Health Perspectives”, ανέλυσε στοιχεία για περισσότερα από 1.300 παιδιά ηλικίας έξι έως 11 ετών σε έξι χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ισπανία και ΗΠΑ).

Στην έρευνα συμμετείχαν η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής Λήδα Χατζή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, οι Θεανώ Ρουμελιωτάκη και Μαρίνα Βαφειάδη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και η Ελένη Παπαδοπούλου του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Όσλο.

Οι ερευνητές συσχέτισαν δεδομένα των παιδιών (δείκτης μάζας σώματος, περιφέρεια μέσης, ποσοστό λίπους) και στοιχεία από δείγματα αίματος και ούρων, με μια σειρά από περιβαλλοντικούς παράγοντες (αέριους ρύπους, δομημένο περιβάλλον, χώρους πρασίνου, βαρέα μέταλλα, παρασιτοκτόνα), κάπνισμα γονιών κ.ά.

Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση ενός παιδιού σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, τόσο ως έμβρυο, όσο και μετά τη γέννησή του, επηρεάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας του αργότερα.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η παιδική παχυσαρκία αυξάνει με ανησυχητικό ρυθμό διεθνώς, κάτι που φαίνεται να επιδεινώθηκε στη διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας COVID-19.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των παιδιών με βάρος μεγαλύτερο του κανονικού -υπέρβαρα και παχύσαρκα- υπολογίστηκε στο 37%, ενώ στην Ισπανία στο 43%.

«Τα παιδιά που ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και πάνε σχολείο σε περιοχές με λίγες υπηρεσίες και υποδομές, είναι πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκα λόγω έλλειψης ευκαιριών να περπατήσουν ή να ασχοληθούν με άλλες υπαίθριες δραστηριότητες», δήλωσε η κα. Λήδα Χατζή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – 7 Απριλίου

Evi Makavelou

Μερικοί Ασθενείς με Μακράς Διάρκειας Covid-19 Νιώθουν Πολύ Καλύτερα Μετά τον Εμβολιασμό τους

Προϊόν που Υπάρχει σε Εντομοαπωθητικά Σκευάσματα Προσφέρει Κάποια Προστασία Κατά της COVID-19

Το Φάρμακο που Συνεχίζει να Δρα και μετά το Πέρας της Λήψης του

yoadmin

Σημαντικός ο Περιορισμός των Παιδιών και Προτροπές προς Σπουδαστές και Φοιτητές

yoadmin

Μείωση 10% της Ζάχαρης στα Αναψυκτικά

yoadmin

Το Facebook Σχεδιάζει να Αφαιρεί τις Αναρτήσεις με Ψευδείς Ισχυρισμούς για τα Εμβόλια

Digital Race for the Cure® 2020

Σκεπτικοί οι Έλληνες Απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη

O Κίνδυνος Άνοιας Εμφανίζει Διαχρονικά Σταθερή Πτωτική Τάση

yoadmin

Νομοσχέδιο για τη Φαρμακευτική Κάνναβη

yoadmin

Νέα Μέτρα Στήριξης των Πολιτών Απέναντι στην Ακρίβεια