Υγεία & Ομορφιά
Η ΔΔΗΕ Εφιστά την Προσοχή των Πολιτών για Προσπάθειες Εξαπάτησής τους.
Η ΔΔΗΕ Εφιστά την Προσοχή των Πολιτών για Προσπάθειες Εξαπάτησής τους.
Επικαιρότητα

Η ΔΔΗΕ Εφιστά την Προσοχή των Πολιτών για Προσπάθειες Εξαπάτησής τους

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ), το τελευταίο διάστημα γίνονται καταγγελίες πολιτών, ενώ υπάρχει και σχετική ενημέρωση της Υπηρεσίας, από την Interpol και την Europol, για πολλές περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης, από δράστες που εκμεταλλεύονται την ανησυχία των πολιτών εξαιτίας του κορωνοϊού και επιχειρούν να αποκομίσουν χρήματα.

Η ΔΔΗΕ Εφιστά την Προσοχή των Πολιτών για Προσπάθειες Εξαπάτησής τους.

Η ΔΔΗΕ αναφέρει τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες που κάνουν αγορές ειδών προστασίας από τον κορωνοϊό μέσω του διαδικτύου(μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και άλλα παρεμφερή υλικά):

«Αρχικά, αγοράζουμε από έγκυρους πωλητές στο διαδίκτυο τέτοια είδη, επαληθεύοντας προηγουμένως, την ύπαρξή τους.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε ασφαλείς μεθόδους πληρωμής, αλλά και να ελέγχουμε εάν ο τραπεζικός λογαριασμός μιας εταιρείας είναι στην ίδια χώρα με την έδρα της.

Παράλληλα, λόγω ψευδών ειδήσεων που κυκλοφορούν στο διακδίκτυο για θέματα σχετικά με τον κορωνοϊό, βασιζόμαστε για την ενημέρωσή μας σε αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης.

Οι δράστες επιχειρούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους με απατηλές ιστοσελίδες, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου κ.λπ., που εμπορεύονται προϊόντα υψηλής ζήτησης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.α.)

Δημιουργούν απατηλές ιστοσελίδες, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσποιούμενοι ότι πωλούν τα συγκεκριμένα είδη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν και επωνυμίες γνωστών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό, προκειμένου να γίνονται πειστικοί.

Στη συνέχεια, ζητούν από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να προπληρώσουν τις παραγγελίες με εμβάσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συνήθως του εξωτερικού, όμως οι υποτιθέμενες παραγγελίες δεν παραδίδονται ποτέ και οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία, ενώ οι απατηλές ιστοσελίδες ή πλατφόρμες απενεργοποιούνται.

Οι δράστες αποστέλλουν απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προερχόμενα δήθεν από εθνικές ή παγκόσμιες υγειονομικές Αρχές και περιέχουν, είτε συνδέσμους, είτε συνημμένα αρχεία, με υποτιθέμενες χρήσιμες πληροφορίες για την προστασία από τη διάδοση του ιού.

Με τον τρόπο αυτόν προσπαθούν, είτε να υποκλέψουν διαπιστευτήρια εισόδου των χρηστών (λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικής τραπεζικής κ.ά.) είτε να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στο υπολογιστικό σύστημα των παραληπτών και να αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Καλούν τηλεφωνικά ανυποψίαστους πολίτες, συνήθως ηλικιωμένους, και προσποιούμενοι συγγενικά τους πρόσωπα, δηλώνουν ότι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κλινικές, διότι μολύνθηκαν από τον ιό.

Οι δράστες για να γίνουν πιο πειστικοί, πραγματοποιούν και επιπλέον κλήσεις, προσποιούμενοι ιατρούς ή διευθυντές των νοσοκομείων ή κλινικών, για την επιβεβαίωση της περίθαλψης.

Αμέσως μετά, προσπαθούν να πείσουν τα θύματά τους να πληρώσουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης μέσω εμβάσματος ή παραδίδοντας μετρητά σε άτομα που προσποιούνται εκπροσώπους της υποτιθέμενης κλινικής – και εμφανίζονται στην οικία τους.

Η ΔΔΗΕ δέχθηκε καταγγελίες σχετικά με ψευδείς ειδήσεις που δημοσιεύονται και αναπαράγονται στο διαδίκτυο, οι οποίες αφορούν είτε γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας για το θέμα του κορωνοϊού, είτε προτεινόμενες θεραπείες, προϊόντα και σκευάσματα για την αντιμετώπισή του, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ανά περίπτωση σχηματίζονται σχετικές δικογραφίες».

Λόγω όλων των ανωτέρω, η ΔΔΗΕ προτρέπει τους πολίτες:

Μην ανοίγετε ύποπτους ηλεκτρονικούς συνδέσμους ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία που λαμβάνετε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Να αναβαθμίζετε και να ενημερώνετε το λογισμικό τεχνικής ασφαλείας.

Να πραγματοποιείτε αγορές μόνο από αξιόπιστους πωλητές-ηλεκτρονικά καταστήματα και να ελέγχετε τις κριτικές των πελατών τους.

Μην ανταποκρίνεστε σε ύποπτα μηνύματα ή κλήσεις.

Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν εντοπίζετε στο διαδίκτυο προς πώληση, προϊόντα που φαίνεται να έχουν εξαντληθεί στην αγορά. Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, διατηρείστε επιφυλάξεις, γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική.

Να ενημερώνεστε από έγκυρες και επίσημες πηγές και να μη μοιράζεστε ειδήσεις και δημοσιεύσεις που δεν προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.

Μην κάνετε δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις χωρίς να ελέγχετε τη γνησιότητα και αξιοπιστία τους.

Απευθυνθείτε στις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός – Οι Αρνητικές Συνέπειες της Ελάττωση των Επισκέψεων στα Νοσοκομεία

yoadmin

Aircash – Greek Press Release

Eleni Giannopoulou

Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

a.alefragkis

Κορωνοϊός – Η Συμβολή της Καραντίνας στον Περιορισμό της Εξάπλωσης του Ιού

yoadmin

COVID-19 – Μέτρα σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία

Evi Makavelou

Ανώφελα τα Συμπληρώματα Βιταμίνης D για τους Ηλικιωμένους

yoadmin

Τα Εμβόλια Covid-19 Μπορεί να Επηρεάσουν Πρόσκαιρα τις Μαστογραφίες και θα Πρέπει να Γίνονται πριν την Πρώτη Δόση ή Αρκετά μετά τη Δεύτερη

Evi Makavelou

Οι Θάνατοι Παιδιών από την COVID-19 Είναι Εξαιρετικά Σπάνιοι

yoadmin

Αυξημένος ο Κίνδυνος Ψυχικών Διαταραχών Ένα Χρόνο Μετά από Λοίμωξη με Covid-19

Στο 0,1% ο Πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

yoadmin

Ο Κορωνοϊός Ακυρώνει Εκατομμύρια Χειρουργεία Παγκοσμίως

a.alefragkis

Κορωνοϊός – Οι Μάσκες Προσώπου δεν Στερούν από το Αναγκαίο Οξυγόνο Όσους τις Φοράνε