Υγεία & Ομορφιά
Νέος Κορωνοϊός - Ήρθε για να Μείνει Προβλέπουν οι Ειδικοί.
Νέος Κορωνοϊός - Ήρθε για να Μείνει Προβλέπουν οι Ειδικοί.
Επικαιρότητα

Νέος Κορωνοϊός – Ήρθε για να Μείνει Προβλέπουν οι Ειδικοί

Όπως ανέφερε ο κ. Τζάστιν, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ, «ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, ήρθε για να μείνει και δεν πρόκειται σύντομα να μας εγκαταλείψει.

Νέος Κορωνοϊός - Ήρθε για να Μείνει Προβλέπουν οι Ειδικοί.

Ο ιός θα μολύνει τελικά το 40% έως 70% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά το πρώτο κύμα της εξάπλωσής του, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με ένα κακό σενάριο, η μόλυνση μπορεί να συμβεί μέσα σε 6 έως 12 μήνες ή με ένα καλό σενάριο μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να μολύνει δισεκατομμύρια ανθρώπων.

Από τη στιγμή που το πρώτο κύμα θα έχει τελειώσει, ο ιός πιθανότατα είναι εδώ για να παραμείνει. Αυτό ακούγεται τρομακτικό, σαν να αποδεχόμαστε πως δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι θα συμβαίνουν μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Όμως, είναι πολύ απίθανο ότι τα πράγματα θα παραμείνουν τόσο άσχημα.

Οι εδραιωμένες ασθένειες συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά από τους νέους πανδημικούς ιούς.

Κυρίως, όταν μία νόσος παλιώνει, αλλάζει η ηλικιακή κατανομή των λοιμώξεων. Σήμερα, οι περισσότεροι θάνατοι από τη νόσο Covid-19 αφορούν σχεδόν αποκλειστικά ηλικιωμένους.

Παρόλο που ένας 70χρονος έχει ίδια πιθανότητα με έναν επτάχρονο να μολυνθεί, ο πρώτος έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει.

Περίπου το 80% των θανάτων από Covid-19 συμβαίνουν σε άτομα άνω των 60 ετών, ενώ μόλις ένας στους χίλιους σε κάτω των 20 ετών.

Αυτό πιθανώς θα αλλάξει στο μέλλον.

Ακόμη δεν είναι γνωστό κατά πόσο ο νέος ιός προσφέρει μακρόχρονη ανοσία σε όποιον τον κολλάει, αλλά αν όντως αυτό συμβαίνει, τότε σχεδόν όλοι οι ενήλικες μελλοντικά θα έχουν ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού και τα νέα κρούσματα θα αφορούν κυρίως παιδιά.

Εφόσον, ο SARS-CoV-2 προκαλεί σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές σχεδόν αποκλειστικά στους μεγάλους, η διαχρονική μετατόπισή του στις μικρές ηλικίες θα σημάνει μία σχεδόν πλήρη – αλλά όχι ολοκληρωτική- εξαφάνιση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων από τον ιό.

Κανένας από τους κορωνοϊούς που είναι κοινοί σήμερα στους ανθρώπους δεν παρέχουν εφ’ όρου ζωής ανοσία και είναι πολύ πιθανό ότι ούτε ο νέος ιός θα παρέχει.

Παρόλα αυτά, οι μελλοντικές λοιμώξεις θα είναι σχεδόν σίγουρα λιγότερο σοβαρές από ό,τι στην αρχή, καθώς οι άνθρωποι θα αποκτούν έστω μερική ανοσία.

Μία ανάλογη μερική προστασία παρέχει για τη γρίπη το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν.

Έτσι, κάποιος μπορεί πάντα να μολυνθεί, αλλά θα αρρωστήσει πολύ λιγότερο σοβαρά από ό,τι αν δεν είχε εμβολιαστεί.

Παρομοίως, και στην περίπτωση της Covid-19 αναμένεται οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι να αρρωσταίνουν λιγότερο σοβαρά και να πεθαίνουν πιο δύσκολα στο μέλλον.

Οι επιδημίες είναι σαν τις φωτιές. Όταν υπάρχουν άφθονα καύσιμα, καίνε ανεξέλεγκτα, όταν όμως τα καύσιμα σπανίζουν, σιγοκαίνε αργά.

Τα κύματα μίας επιδημίας σταδιακά μειώνουν την ισχύ της λοίμωξης, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο ακόμη και για όσους ακόμη δεν έχουν κολλήσει τον νέο κορωνοϊό».

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2+1 Βήματα Διαχείρισης του Φόβου εν Μέσω της Πανδημίας του Κορωνοϊού

Επιζήμιες Συνέπειες στην Υγεία Έχει η Κατανάλωση Τροφίμων που Περιέχουν Trans Λιπαρά Οξέα

Αυξημένος ο Κίνδυνος Ψυχικών Διαταραχών Ένα Χρόνο Μετά από Λοίμωξη με Covid-19

Κορωνοϊός – Τα Πλεονεκτήματα και οι Περιορισμοί των Διαγνωστικών Δοκιμασιών

yoadmin

Το Άγχος στην Εγκυμοσύνη Μπορεί να Οδηγήσει σε Πρόωρο Τοκετό

Η Πανδημική Πανώλη και η Προέλευσή της

Ρομποτικοί Σκύλοι, Θεραπεία Γέλιου και Διαλογισμός Ανάμεσα στους Δέκα Διαφορετικούς Τρόπους Καταπολέμησης της Μοναξιάς εν μέσω Lockdown

Evi Makavelou

Πτώση Παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

Η Λίστα με τα Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά που Επιτρέπεται να Πωλούν τα Σούπερ Μάρκετ

Κορωνοϊός – Η Χλωροκίνη και η Υδροξυχλωροκίνη Προκαλούν Ελπίδα αλλά και Ερωτήματα

yoadmin

Κορωνοϊός – Ρεκόρ Ημερήσιων Νέων Κρουσμάτων σε Παγκόσμιο Επίπεδο Κατέγραψε ο ΠΟΥ

yoadmin

Νέο Πρόγραμμα Αιμοδοσίας

yoadmin