Υγεία & Ομορφιά
Κίνα - Ο Μεγαλύτερος Παραγωγός Φαρμακευτικών Δραστικών Ουσιών - Οι Φόβοι για τις Προμήθειες σε Φάρμακα
Κίνα - Ο Μεγαλύτερος Παραγωγός Φαρμακευτικών Δραστικών Ουσιών - Οι Φόβοι για τις Προμήθειες σε Φάρμακα
Επικαιρότητα

Κίνα – Ο Μεγαλύτερος Παραγωγός Φαρμακευτικών Δραστικών Ουσιών – Οι Φόβοι για τις Προμήθειες σε Φάρμακα

Ισχυρό αντίκτυπο και στην κινεζική οικονομία έχει, πέρα από τις συνέπειες στην υγεία, ο κοροναϊός Covid-19.

Οι βιομηχανικές μονάδες που παραμένουν αδρανείς, καθώς και τα κλειστά σύνορα εμποδίζουν τις παγκόσμιες προμήθειες σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων.

Άλλωστε, η Κίνα αποτελεί σημαντικό προμηθευτή πρώτων υλών για την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία.

Θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα με την πρόσβαση σε ορισμένα φάρμακα είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μεσοπρόθεσμα;

Η παγκόσμια οικονομία επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό το διάστημα η Κίνα, με τη βιομηχανία της υγείας να μην αποτελεί εξαίρεση.

Περίπου το 60% των πρώτων υλών για τα φάρμακα προέρχονται από την Κίνα και την Ινδία.

Η Ινδία αποτελεί τον πρώτο παραγωγό γενόσημων παγκοσμίως, όμως το 70% των δραστικών ουσιών προέρχεται από την Κίνα, γεγονός που είναι ανησυχητικό.

Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι, λόγω της πληθώρας των συνδέσεων στην αλυσίδα της παραγωγής, αρκεί μία φυσική καταστροφή, μία επιδημία, ένα γεωπολιτικό γεγονός ή ένα βιομηχανικό ατύχημα, για να προκληθούν ρήξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στέρηση των ασθενών από τις θεραπείες τους.

Από το 2011, πολλοί ιθύνοντες στον τομέα του φαρμάκου δεν έπαψαν να καταγγέλλουν τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και της υπερβολικής μετεγκατάστασης της παραγωγής φαρμάκων.

Ιδιαίτερα στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη απώλεια της ανεξαρτησίας της όσον αφορά τις πηγές εφοδιασμού των ενεργών φαρμακευτικών συστατικών, η οποία συνδυάζεται και με την πιθανή απώλεια της αντίστοιχης τεχνογνωσίας από την βιομηχανία.

Για τον λόγο αυτό θεωρείται αναγκαίο να γίνει μετεγκατάσταση στην Ευρώπη της παραγωγής ενεργών φαρμακευτικών υλικών, που θεωρούνται στρατηγικές για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχει έλλειψη σε αυτό το χρονικό στάδιο

Προς το παρόν, τα φαρμακευτικά εργαστήρια επιθυμούν να είναι καθησυχαστικά.

Επιπλέον, η ιδιαίτερη κατάσταση του Brexit ώθησε τους παρασκευαστές φαρμάκων να αυξήσουν τις προμήθειές τους, γεγονός που προσφέρει μία πρόσθετη άνεση εν όψει του κινδύνου διακοπής του εφοδιασμού.

Ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις θα μπορούσαν να είναι λιγότερο αισιόδοξες, εάν συνεχιζόταν η οικονομική και βιομηχανική παράλυση στην Κίνα.

Η τρέχουσα κατάσταση δεν θα πρέπει να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες, δεδομένης της παγκόσμιας εξάρτησης από τις πρώτες ύλες που παράγονται στην Κίνα.

Προβλέποντας τον κίνδυνο

Η επιδημία του Covid-19 στην Κίνα έχει αντίκτυπο σε πολλές αξιακές αλυσίδες, πολλών βιομηχανικών κλάδων, όπως είναι κατανοητό, και από αυτό δεν γλιτώνει ούτε η φαρμακοβιομηχανία.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το 2003, όταν υπήρχε η επιδημία του SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome – Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) η Κίνα αποτελούσε περίπου το 8% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ σήμερα αποτελεί περίπου το 20%.

Σε κάθε περίπτωση, η απειλή αυτή λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους υπουργούς Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο τέλος μιας ειδικής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους, οι 27 Ευρωπαίοι υπουργοί προειδοποίησαν σχετικά με πιθανά προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν στις προμήθειες φαρμάκων και προστατευτικού εξοπλισμού από την Κίνα.

 Ωστόσο, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί κάθε πιθανή απειλή και οι παρασκευαστές φαρμάκων έχουν κληθεί να παράσχουν τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά και να τεθούν στη διάθεση των Ευρωπαϊκών Αρχών Υγείας και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency – ΕΜΑ).

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να Αντιμετωπίσουμε τα Νέα Δεδομένα στη Ζωή μας Λόγω του Νέου Κορωνοϊού

yoadmin

Χρονοθεραπεία – Η Συμβολή της στην Αντιμετώπιση Ασθενειών

Η Pfizer Hellas Υπερήφανος Χορηγός της Ομάδας Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο του Π.Α.Ο. ΑμεΑ

Ανάκληση Φαρμακευτικού Προϊόντος

yoadmin

Οι Δαπάνες για το Φάρμακο

yoadmin

Η Πανδημική Πανώλη και η Προέλευσή της

Με Κεντρικό Μήνυμα “Every BODY Needs Everybody” Εορτάζεται Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας στις 4 Μαρτίου 2021

Τεστ για την Κλίμακα Εξάπλωσης του Κορωνοϊού

yoadmin

Επιστημονική Ομάδα «Φυματίωσης» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας – Ο Αριθμός των Ασθενών με Φυματίωση θα Αυξηθεί Παγκοσμίως λόγω της Πανδημίας COVID-19

Evi Makavelou

Σύσταση της ΕΕ για την Υποστήριξη Στρατηγικών Εξόδου από την Κρίση της Πανδημίας Μέσω Κινητών Εφαρμογών

yoadmin

Ο Κίνδυνος Θανάτου από Covid-19 Είναι Τουλάχιστον Τριπλάσιος σε Σχέση με τη Γρίπη

Evi Makavelou

Κορωνοϊός – Βαρύ το Κόστος του Εγκλεισμού για τους Ηλικιωμένους

yoadmin