Υγεία & Ομορφιά
Από τι Κινδυνεύουν Όσοι Πάσχουν από το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης;
Επικαιρότητα

Από τι Κινδυνεύουν Όσοι Πάσχουν από το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης;

Μπορεί το «σύνδρομο Burnout» ή «σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης» να ευθύνεται για καρδιακές παθήσεις, σχετιζόμενες με αρρυθμίες;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό.

Η κολπική μαρμαρυγή, η οποία αποτελεί την πιο κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, είναι η κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επηρεάζει, δε, περισσότερους από 33 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «European Journal of Preventative Cardiology», το χρόνιο στρες και η εξάντληση μπορεί να αποτελέσουν βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη της νόσου.

«Γνωρίζουμε πως το άγχος μπορεί να ευθύνεται για άλλα είδη καρδιακών παθήσεων, όμως αυτή είναι η πρώτη έρευνα που συνδέει το στρες και την εξάντληση με πιθανή αύξηση του κινδύνου για καρδιακή αρρυθμία» τόνισε ο ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, Dr Parveen Garg, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Keck της Νότιας Καλιφόρνιας.

Ωστόσο, το «σύνδρομο Burnout» δεν σχετίζεται μόνο με τη δουλειά, λένε οι ειδικοί.

Έχει να κάνει με έναν συνεχή «αγώνα» να είμαστε όσο καλύτεροι γίνεται στην επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή, το προσωπικό άγχος, τις εντάσεις στην οικογένεια, καθώς και τη διαρκή ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα και όσα αυτή συνεπάγεται.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 12.000 άτομα, άνδρες και γυναίκες, που δεν υπέφεραν από κολπική μαρμαρυγή για μία περίοδο περίπου 25 ετών.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν σε πέντε διαφορετικές περιστάσεις σχετιζόμενες με τον θυμό, την εξάντληση, την κοινωνική υποστήριξη, καθώς και τη χρήση αντικαταθλιπτικών ουσιών.

Τα αποτελέσματα, στη συνέχεια, συγκρίθηκαν με τον αριθμό των ατόμων που ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Από τη συγκεκριμένη μελέτη δεν εντοπίστηκε συσχετισμός μεταξύ των επιπέδων θυμού, κοινωνικής υποστήριξης ή χρήσης αντικαταθλιπτικών ουσιών με καρδιακές αρρυθμίες.

Μόνο τα άτομα που υπέφεραν από εξαιρετική κόπωση και εξάντληση φάνηκε πως ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή.

«Η εξάντληση αυτού του είδους συνδέεται με φλεγμονές και αυξημένη ενεργοποίηση της φυσιολογικής απόκρισης του στρες στο σώμα» τόνισε ο Dr Garg, ενώ συμπλήρωσε «όταν αυτά τα δύο ενεργοποιούνται παράλληλα, μπορεί να έχουν σοβαρές και καταστροφικές επιδράσεις στον καρδιακό ιστό, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αρρυθμίας».

Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα θεωρία, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να αποδειχθεί αν όντως υπάρχει αποδεδειγμένα σχέση μεταξύ του «συνδρόμου Burnout» και της κολπικής μαρμαρυγής.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός – Δοκιμάζεται Αντιόξινο Φάρμακο για την Καταπολέμηση του Ιού

yoadmin

Άμεσες Διαδικασίες Απόδοσης Ευθυνών στο Θέμα της Novartis

yoadmin

Pfizer και BioNTech Θεωρούν ότι το Εμβόλιό τους Είναι Αποτελεσματικό και Απέναντι στις Βασικές Μεταλλάξεις της Αγγλικής και της Νοτιοαφρικανικής Παραλλαγής του SARS-CoV-2

Evi Makavelou

Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης για τους Χρόνιους Πάσχοντες

yoadmin

Αυξάνονται οι Μυστηριώδεις Περιπτώσεις Σοβαρής Ηπατίτιδας σε Μικρά Παιδιά

Κορωνοϊός – Οι Δυνατότητες και οι Περιορισμοί των Ορολογικών Τεστ

yoadmin

Υπό Διερεύνηση τα Πιθανά Οφέλη από τον Συνδυασμό Δόσεων Διαφορετικών Εμβολίων Covid-19

Evi Makavelou

Ζουν Περισσότερα Χρόνια Όσοι Περπατάνε

yoadmin

Μητσοτάκης: Εστίαση και Άλλες Δραστηριότητες θα Περιμένουν

Evi Makavelou

Κορωνοϊός – Περισσότερες από τις Μισές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ευρώπη Φοβούνται για την Επιβίωσή τους

Monkeypox – Τι Γνωρίζουμε έως Τώρα;

Ένδειξη Χαμηλών έως Μηδενικών Αντισωμάτων Μετά την Ανάρρωση από τον Κορωνοϊό

yoadmin