Υγεία & Ομορφιά
Τα Αντιβιοτικά στη Βρεφική Ηλικία Συνδέονται με Αλλεργίες στα Παιδιά
Τα Αντιβιοτικά στη Βρεφική Ηλικία Συνδέονται με Αλλεργίες στα Παιδιά
Επικαιρότητα

Τα Αντιβιοτικά στη Βρεφική Ηλικία Συνδέονται με Αλλεργίες στα Παιδιά

Αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται πολύ συχνά σε βρέφη μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο αλλεργιών κατά την παιδική ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Jama Pediatrics διαπίστωσε πως τα βρέφη που έλαβαν αντιβιοτικά, όπως πενικιλίνη, κεφαλοσπορίνη, σουλφοναμίδη κ.ά., είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών, όπως δερματίτιδα, τροφικές αλλεργίες ή άσθμα.

Ωστόσο, αν και η εν λόγω έρευνα έκανε μία πρώτη σύνδεση ανάμεσα σε αντιβιοτικά και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών, θα πρέπει να υπάρξει πιο ουσιαστική μελέτη του ζητήματος, ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής σχέση των δύο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο λόγος που φαίνεται να εμφανίζουν περισσότερες αλλεργίες τα παιδιά που έχουν λάβει αντιβιοτικά στη βρεφική τους ηλικία, είναι πως τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα βακτήρια του εντέρου των βρεφών.

«Έκπληκτος ανακάλυψα τη συσχέτιση ανάμεσα σε αντιβιοτικά όλων των κατηγοριών και τη μετέπειτα ανάπτυξη αλλεργικής νόσου» τόνισε ο παιδίατρος και γαστρεντερολόγος, Dr Cade Nylund, ο οποίος ανήκει στην ερευνητική ομάδα.

Συμπλήρωσε, δε, πως «το να περιοριστεί η συνταγογράφηση περιττών αντιβιοτικών για ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, μπορεί να είναι ένα βήμα προς την πρόληψη της ανάπτυξης αλλεργιών».

Η έρευνα ανέλυσε τους ιατρικούς φακέλους 798.426 παιδιών, που γεννήθηκαν μεταξύ του 2001 και του 2013.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να επηρεάσουν τα βακτήρια του εντέρου των βρεφών.

Οι ερευνητές εξέτασαν σε ποια παιδιά δόθηκε αγωγή με πενικιλίνη, πενικιλίνη με αναστολέα β-λακταμάσης, κεφαλοσπορίνη, σουλφοναμίδη ή μακρολίδιο κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

Στη συνέχεια, εξετάστηκε ποια παιδιά διαγνώστηκαν αργότερα με αλλεργίες, όπως αναφυλαξία, άσθμα, ατοπική δερματίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργία στα τρόφιμα κ.ά.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, τα αντιβιοτικά που αξιολογήθηκαν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για την πενικιλίνη και χαμηλότερος για τη σουλφοναμίδη.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε στα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης» τόνισε η Dr Purvi Parikh, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο NYU Langone Health της Νέας Υόρκης, συμπληρώνοντας πως η έρευνα είναι χρήσιμη, καθώς επιβεβαιώνει όσα γνωρίζουμε σχετικά με το γεγονός πως τα αντιβιοτικά επιφέρουν μεταβολές στο μικροβίωμα, που μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες.

Σε γενικές γραμμές, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει μία συσχέτιση ανάμεσα σε αντιβιοτικά και αλλεργίες, αλλά όχι απαραίτητα μία σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

«Έτσι, εάν ένα παιδί χρειάζεται πραγματικά να λάβει ένα αντιβιοτικό ώστε να καταπολεμηθεί μία λοίμωξη, δεν θα πρέπει οι γονείς να φοβηθούν να του το δώσουν, σκεπτόμενοι τις αλλεργίες» καταλήγει η Dr Parikh, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως δεν θα πρέπει να γίνεται υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, τα οποία μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες.

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρέπει τα Εμβόλια Κατά της Covid-19 να Προσαρμοστούν στη Μετάλλαξη Omicron;

Καρκίνος του Προστάτη και Κορωνοϊός – Ποιοι Ασθενείς Νοσούν Λιγότερο;

yoadmin

Η Απώλεια Δοντιών και ο Κίνδυνος για Άνοια

Ο Εμβολιασμός με Αδρανοποιημένα Εμβόλια δεν Επηρεάζει την Ποιότητα του Σπέρματος

Το Τακτικό Σεξ Μπορεί να Μειώσει τον Κίνδυνο για την Καρδιά

Πώς η Ελλάδα Κερδίζει τη Μάχη του Κορωνοϊού

yoadmin

Η Αυθημερόν Παράδοση (Last Mile Same Day) και η Σημασία της στην Ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Εμπορίου

Χτίστε Σταθερή Σχέση με τον Φαρμακοποιό σας

yoadmin

Πώς θα Γίνεται η Διαχείριση Ύποπτου Κρούσματος Κορωνοϊού στα Σχολεία

yoadmin

Τα Οφέλη της Τακτικής Άσκησης με Βαράκια στη Μέση και Τρίτη Ηλικία

Ψηφιακή Ανίχνευση Κρουσμάτων Κορωνοϊού

yoadmin

«Ψηφιακό Κουδούνι» για Γυμνάσια και Λύκεια από Σήμερα