Υγεία & Ομορφιά
Η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παραμένει η κατανάλωση αντιβιοτικών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ελλάδα.
Η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παραμένει η κατανάλωση αντιβιοτικών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ελλάδα.
Επικαιρότητα

Οι Επιστημονικοί Φορείς για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών

Η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παραμένει η κατανάλωση αντιβιοτικών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ελλάδα.

Αντίθετα, στη νοσοκομειακή κατανάλωση των αντιβιοτικών η Ελλάδα κατέχει τη 13η θέση ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες.

Η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παραμένει η κατανάλωση αντιβιοτικών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ελλάδα.

Η ανάγκη κοινής δράση των επιστημονικών φορέων για την αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης των αντιβιοτικών, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης της μικροβιακής αντοχής, εκφράστηκε σε συνάντηση θεσμικών φορέων, που έγινε, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18η Νοεμβρίου), με πρωτοβουλία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, υπό την προεδρία του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα και με τη συμμετοχή, της εκπροσώπου του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) στην Ελλάδα, του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς και εκπροσώπων, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Επιστημονικών Εταιρειών Λοιμώξεων, Χημειοθεραπείας, Μικροβιολογίας, Ιατρικών Σχολών και της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ).

Ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε πως είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια αλυσίδα παρακολούθησης της διαδρομής του φαρμάκου με αυστηρή διαδικασία στη διακίνησή του, ενώ τονίστηκε ότι, για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος των δράσεων απέναντι στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, ο συντονισμός να γίνεται από το υπουργείο Υγείας.

«Επειδή η διάσωση των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας και η εφαρμογή οποιασδήποτε εθνικής στρατηγικής προϋποθέτει την αλλαγή συμπεριφοράς, τόσο των επαγγελματιών υγείας (ιατροί και φαρμακοποιοί) όσο και των πολιτών (ως καταναλωτές των αντιβιοτικών)», ο ΕΟΔΥ απευθύνει πρόσκληση για δήλωση συνεργασίας και δέσμευσης σε όλους τους θεσμικούς φορείς της χώρας για τη διάσωση των αντιβιοτικών σε ένα πλαίσιο τριών βασικών στόχων:

1. Διαμόρφωση υποστηρικτικών εργαλείων και διαδικασιών (όπως θεραπευτικά πρωτόκολλα, χρήση άμεσων διαγνωστικών δοκιμασιών και άλλα) για τη βελτίωση της συνταγογράφησης των αντιβιοτικών και τον περιορισμό της χορήγησής τους χωρίς ιατρική συνταγή.

2. Υποχρεωτική, συνεχής και πιστοποιημένη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, με τη συμβολή των Πανεπιστημίων, των Επιστημονικών Εταιρειών, του Πανελλήνιου και των τοπικών ιατρικών συλλόγων.

3. Συνεργασία όλων των φορέων για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, από τα πρώτα στάδια εκπαίδευσης με αγωγή Υγείας, καθώς και χρήση όλων των μαζικών τρόπων ενημέρωσης για την προώθηση κοινών και κατανοητών μηνυμάτων για την ευαισθητοποίησή σχετικά με την προμήθεια και χρήση των αντιβιοτικών.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Εποχή της Πληροφορίας Είναι Εδώ

yoadmin

Ο Λύκος και η Αρθρίτιδα δεν Αποτελούν Παράγοντες που Επιδεινώνουν την COVID-19

Πρόγραμμα Διατροφή και Υγεία από τον Δήμο Αθηναίων

Από τι Κινδυνεύουν Όσοι Πάσχουν από το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης;

a.alefragkis

Ποιες Ομάδες Πληθυσμού Πρέπει να Εμβολιαστούν κατά της Γρίπης

Το Τσάι και η Συμβολή του στη Μακροζωία

yoadmin

Μειώνεται η Καραντίνα για τους Ασυμπτωματικούς με Κορωνοϊό

Η Επιβολή Νέων Lockdown στην Ευρώπη Μπορεί να Αποφευχθεί

Ανοίγει η Πλατφόρμα για τον Εμβολιασμό των Παιδιών από 6 Μηνών έως 4 Ετών

Οι Εισαγωγές σε ΜΕΘ εν Μέσω Παραλλαγών Όμικρον και Δέλτα

Mobile Εφαρμογή για Γυναίκες με Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού

yoadmin

Σύγκριση του Ιού SARS-CoV-2 με τα Γονιδιώματα Άλλων Κορωνοϊών

yoadmin