Υγεία & Ομορφιά
Στην Ελλάδα το 68% δηλώνει ότι λαμβάνει αντιβιοτικά.
Στην Ελλάδα το 68% δηλώνει ότι λαμβάνει αντιβιοτικά.
Επικαιρότητα

Οι Έλληνες Κατέχουν την Πρώτη Θέση στην Άσκοπη Κατανάλωση Αντιβιοτικών

Στην Ελλάδα το 68% δηλώνει ότι λαμβάνει αντιβιοτικά.

Στο ότι οι Έλληνες λαμβάνουν αντιβιοτικά, οι επιστήμονες απαντούν ότι στο 70% των περιπτώσεων κάνουν χρήση για απλές ιώσεις που εκδηλώνονται με βήχα, πονόλαιμο και συνάχι και δεν χρειάζονται τον γιατρό.

Στην Ελλάδα το 68% δηλώνει ότι λαμβάνει αντιβιοτικά.

«Τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18-24 Νοεμβρίου 2019), η κα. Κυριακή Κανελλακοπούλου, καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζεται υψηλή αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, όχι μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και στην κοινότητα, με δυσάρεστα αποτελέσματα, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μικρόβιο του πνευμονιόκοκκου έχει αποκτήσει 40% αντοχή και οι μισοί που προσβάλλονται δεν θα θεραπευτούν

Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κολοβακτηρίδιο έχει αποκτήσει αντοχή 15%.

Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση αντιβιοτικών κατά 90% και έχουμε όλοι ευθύνη να κάνουμε τα αντιβιοτικά ξανά ισχυρά.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι νέα αντιβιοτικά δεν υπάρχουν, άρα, θα πρέπει να επιβιώσουμε με ό,τι έχουμε», ανέφερε η κα. Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Χημειοθεραπείας.

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή, είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

«Σήμερα, δεν υπάρχει καμία ποινή για όσους χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή», ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης, και ζήτησε την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους το κάνουν, τονίζοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να βάλει κανόνες και να ελέγχει την εφαρμογή τους.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Έγκυες με COVID-19 Είναι Πιθανότερο να Γεννήσουν Πρόωρα

Περιορισμός Μετακινήσεων σε Όλη την Ελλάδα από τις 9 το Βράδυ έως τις 5 το Πρωί

Νέα Γενετική Έρευνα για τη Νόσο Alzheimer

yoadmin

Κορωνοϊός – Νέο Αναπνευστικό Τεστ Ανιχνεύει τον Ιό σε 15 Δευτερόλεπτα

Τα Συμπτώματα που θα Πρέπει να Προσέξετε Μετά τον Εμβολιασμό Κατά της Covid-19

Οδηγίες για τη Χρήση Μάσκας στα Παιδιά από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία

Αυξημένος ο Κίνδυνος Καρκίνου του Θυρεοειδούς για Όσους Εκτίθενται Συχνά σε Τεχνητό Φως τα Βράδια, Ιδίως Γυναίκες

Evi Makavelou

Ο ΣΦΕΕ Κάλυψε το Κόστος για την Υποστήριξη της Φαρμακευτικής Αγωγής Ασθενών με Χρόνια Νοσήματα

H Υπαίθρια Δραστηριότητα Μειώνει την Ανάπτυξη Μυωπίας στη Σχολική Ηλικία

Evi Makavelou

Ρομποτικοί Σκύλοι, Θεραπεία Γέλιου και Διαλογισμός Ανάμεσα στους Δέκα Διαφορετικούς Τρόπους Καταπολέμησης της Μοναξιάς εν μέσω Lockdown

Evi Makavelou

Η Pfizer Hellas Συμμετέχει Ενεργά στην Προσπάθεια για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Υγειονομικής Κρίσης στην Ελλάδα

Οι Έφηβοι και η Σεξουαλική Επαφή

yoadmin