Υγεία & Ομορφιά
Παράταση Ισχύος των Συνταγών Αντιγριπικών Εμβολίων.
Παράταση Ισχύος των Συνταγών Αντιγριπικών Εμβολίων.
Επικαιρότητα

Παράταση Ισχύος των Συνταγών Αντιγριπικών Εμβολίων

Στην ικανοποίηση του αιτήματος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για παράταση της ισχύος των συνταγών που αφορούν στον αντιγριπικό εμβολιασμό, λόγω ανεπάρκειας εμβολίων, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας, δικαιώνοντας τον Σύλλογο για τις ενέργειές του.

Παράταση Ισχύος των Συνταγών Αντιγριπικών Εμβολίων.

Με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτη Πρεζεράκου προς την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) «εγκρίνεται» η παράταση της εκτέλεσης των συνταγών αντιγριπικών εμβολίων που ζητήθηκε από τον ΠΦΣ προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με πρόσφατη επιστολή του.

«Σας ενημερώνουμε ότι, σήμερα Τρίτη 22-10-2019, κατόπιν σχετικής εντολής του Υπουργείου Υγείας, το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα προσαρμοσθεί κατάλληλα ώστε, οι ανεκτέλεστες καθώς και οι νέες συνταγές, οι οποίες περιλαμβάνουν κάποιο από τα εμβόλια VAXIGRIP TETRA, FLUARIX TETRA και INFLUVAC TETRA και συνταγογραφούνται με εμπορική ονομασία, να μπορούν να εκτελούνται από το φαρμακείο με οποιοδήποτε από τα παραπάνω εμβόλια υπάρχει διαθέσιμο.

Παρακαλούνται οι ιατροί να μην συνταγογραφούν τα συγκεκριμένα εμβόλια με εμπορική ονομασία.
Η ισχύς των συνταγών που έχουν ήδη εκδοθεί και περιέχουν κάποιο από τα ανωτέρω εμβόλια παρατείνεται μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2019.», αναφέρει η ΗΔΙΚΑ σε σχετική ανακοίνωση.

Βάσει της εγκυκλίου αυτής οι «ληγμένες» συνταγές θα εκτελούνται με την προϋπόθεση ότι στην εκτελεσμένη συνταγή ο Φαρμακοποιός θα αναγράφει ότι:

«Κατά την εκτέλεση είχα παραγγείλει και δεν μου είχαν παραδοθεί οποιαδήποτε από τα αντιγριπικά εμβόλια».

Η σημείωση αυτή ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς υπήρχαν αναφορές εταιριών προς τον Οργανισμό ότι στις περιοχές της Αττικής και του Πειραιά, τα φαρμακεία διέθεταν κάποιο από τα ανωτέρω εμβόλια.

Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ αρχικά ήταν επιφυλακτικές στο αίτημα του ΠΦΣ καθόσον διαπίστωσαν ότι στα φαρμακεία του νομού Αττικής υπήρχαν διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια και κατόπιν και επισήμων αναφορών.

Ο ΠΦΣ αμέσως ζήτησε και την επομένη μέρα κατέθεσε, τουλάχιστον 20 δηλώσεις αντιπροσωπευτικών Συλλόγων της χώρας, που ανέφεραν το πρόβλημα της έλλειψης αντιγριπικών εμβολίων και αιτούνταν την παράταση ισχύος των συνταγών για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κόσμου που θα έπρεπε να μεταβεί και πάλι σε γιατρό να του συνταγογραφήσει εκ νέου το εμβόλιο.

Διαπιστώνοντας την πραγματική διάσταση του προβλήματος, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με το αίτημα του ΠΦΣ και κατόπιν τούτου εκδόθηκε η εγκύκλιος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ) του ΠΦΣ συζήτησε τη Δευτέρα το θέμα και στηλίτευσε τις ενέργειες της εταιρίας που διαθέτει στη χώρα μας τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων και η οποία για «αγνώστους λόγους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, διέθεσε πολύ μεγάλο ποσοστό των προπαραγγελιών της στην Αττική και πολύ μικρότερο στην επαρχία.

Με την παραπάνω απόφαση, δικαιώνεται ο ΠΦΣ έναντι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος με πρόσφατη ανακοίνωσή του κατηγόρησε τον Σύλλογο ότι παραπληροφορεί τον κόσμο για τις ελλείψεις των αντιγριπικών εμβολίων και δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή του εμβολιασμού.

Ο ΠΦΣ εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, ώστε ο εμβολιασμός του πληθυσμού να διεξαχθεί ομαλά και δίχως την ταλαιπωρία των πολιτών.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζεται η Επίδραση της Πανδημίας του Κορωνοϊού σε Καταναλωτικές και Διατροφικές Συνήθειες

Η Σωματική Άσκηση Είναι Εξίσου Αποτελεσματική με τα Φάρμακα για την Υπέρταση

yoadmin

Συμβουλές προς τους Καταναλωτές εν Μέσω Πανδημίας και Αυξημένων Ελέγχων Λόγω Πάσχα

yoadmin

Βελτίωση του Οικονομικού Κλίματος τον Ιούλιο

yoadmin

Διαβάστε Τώρα το Περιοδικό Υγεία και Ομορφιά – Τεύχος Κύπρος Φθινόπωρο 2023

yoadmin

Όταν η Google Κάνει Διάγνωση Καρκίνου

yoadmin

Μεγαλύτερος ο Κίνδυνος Άνοιας για τους Μεσήλικες που Κοιμούνται Συχνά Λιγότερες από 6 Ώρες

Μπορώ να Καταλάβω εάν Πάσχω από Αλλεργική Ρινίτιδα ή Κορωνoϊό;

yoadmin

1135 – Η Νέα Τηλεφωνική Γραμμή του ΕΟΔΥ για τον Κορωνοϊό

a.alefragkis

Αυξημένα τα Μέτρα Προστασίας στα Σχολεία που Ξεκινούν Σήμερα

Πάνω από 6.000 Κρούσματα Ευλογιάς των Πιθήκων Έχουν Καταγραφεί σε 58 Χώρες

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

yoadmin