Υγεία & Ομορφιά
Η διατροφική αξία της βρώμης
Διατροφή

Η Διατροφική Αξία της Βρώμης

Ξεκίνησε να περιλαμβάνεται στο πρωινό γεύμα, αλλά η βρώμη μπορεί να συμπεριληφθεί με διάφορους τρόπους σε όλα τα γεύματα.

Δείτε γιατί είναι καλό να την εντάξετε στη διατροφή σας.

Βρώμη και διατροφική αξίαΠρόκειται για μια τροφή που βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής.

Η μοναδική θρεπτική αξία των νιφάδων βρώμης οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και στις φυτικές ίνες β-γλυκάνες.

Η ευεργετική δράση των τελευταίων προστατεύει το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα.

Μόλις 40 γραμμάρια νιφάδων βρώμης αρκούν για να καλύψουν το 15% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες.

Βρώμη και διατροφική αξία – Μειώνει τη χοληστερόλη

Οι β-γλυκάνες όταν περάσουν από τον πεπτικό σωλήνα, διασπώνται και δημιουργούν μια κολλώδη ουσία.

Αυτή παγιδεύει τη χοληστερόλη που υπάρχει στα υγρά της χοληδόχου κύστης.

Έτσι διευκολύνεται η αποβολή της από το έντερο.

Η χοληστερόλη δεν απορροφάται με τον ίδιο ρυθμό και τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα παραμένουν σε επιτρεπτά όρια.

Μειώνει τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Αυτή η ιδιότητα της βρώμης οφείλεται στο ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Δηλαδή, το σάκχαρο στο αίμα δεν ανεβαίνει απότομα μετά την κατανάλωση της.

Η βρώμη έχει την ιδιότητα να σχηματίζει κάτι σαν “χυλό” στο στομάχι.

Έτσι, καθυστερεί η διαδικασία της πέψης και παραμένει το σάκχαρο σε σταθερά επίπεδα.

Επίσης, σας κρατά χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Βελτιώνει την πέψη

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε ίνες την καθιστά ιδανική για όσους πάσχουν από γαστρίτιδα, κολίτιδα, και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου ανακουφίζοντας τον οργανισμό από τη δυσκοιλιότητα.

Η αξία της βρώμης στη διατροφήΒρώμη και διατροφική αξία – Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το σελήνιο και η βιταμίνη Ε που υπάρχουν στη βρώμη ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και το βοηθούν να αντιμετωπίσει λοιμώξεις από ιούς και βακτήρια.

Ο ψευδάργυρος που επίσης περιέχει, βοηθά στη λειτουργία του μεταβολισμού, στην επούλωση των πληγών και στην ανάπτυξη νέων κυττάρων.

Αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης

Η βρώμη περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεϊνών σε σχέση με άλλα σιτηρά.

100 γραμμάρια βρώμης περιέχουν τη διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών σε σχέση με 100 γραμμάρια σιτάρι.

Επίσης, η ποιότητα της πρωτεΐνης που βρίσκεται στη βρώμη είναι ανώτερη από την ποιότητα της πρωτεΐνης που βρίσκεται σε άλλα σιτηρά ή δημητριακά.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η βρώμη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνη E, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Μια διατροφή πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Βρώμη και διατροφική αξία – Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Η βρώμη είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο που κρατούν τα οστά δυνατά μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Αποτελεί καλή πηγή ενέργειας

Η περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες είναι εξαιρετική και συμβάλλει σε υψηλές επιδόσεις.

Άλλα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στη βρώμη, όπως ο φώσφορος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο και ο σίδηρος, συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας.

Συντελεί στον έλεγχο του σωματικού βάρους

Τέλος, η περιεκτικότητα της βρώμης σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ικανοποιεί γρήγορα τον κορεσμό, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβουλές για να Βελτιώσετε τη Διατροφή σας

Evi Makavelou

Hashimoto και ο Ρόλος της Διατροφής

yoadmin

Υπέρταση – Οι Τροφές που Πρέπει να Αποφεύγετε

Evi Makavelou

Σημάδια ότι Δεν Τρώτε Αρκετά

Evi Makavelou

Το Πράσινο Τσάι και τα Οφέλη του

Evi Makavelou

Τσάι Τζίντζερ – Πόσο Ασφαλής Είναι η Κατανάλωσή του;

Evi Makavelou

Διαταραχές Πρόσληψης της Τροφής

yoadmin

Τροφές με Μαγνήσιο και Οφέλη

Evi Makavelou

Ζάχαρη ή Λίπος – Ποιο Παχαίνει Περισσότερο;

Πώς να Καταναλώνετε Περισσότερα Λαχανικά;

Evi Makavelou

Τα Τρόφιμα που Βλάπτουν την Καρδιά

Evi Makavelou

Η Βιταμίνη Β12 και η Συμβολή της στην Υγεία του Οργανισμού

a.alefragkis