Υγεία & Ομορφιά
Οι λόγοι που αξίζει να καταναλώνουμε γλυκοπατάτα
Διατροφή

Γλυκοπατάτα – Γιατί να τη Συμπεριλάβετε στη Διατροφή σας;

Η γλυκοπατάτα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη μεσογειακή διατροφή και κουζίνα, τουλάχιστον όχι όσο η πατάτα.

Κατάγεται από τη Νότια Αμερική, είναι ένα ποώδες φυτό και σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο.

Την ονομασία της την πήρε στα μέσα του 18ου αιώνα, μιας και έως τότε την αποκαλούσαν απλά «πατάτα».

Τα οφέλη της γλυκοπατάταςΤα οφέλη της για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλά, όμως λίγοι τα γνωρίζουν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να μαγειρευτεί η γλυκοπατάτα και τελευταία όλο και περισσότερος κόσμος δείχνει να την προτιμά.

Γλυκοπατάτα – Είναι πολύ θρεπτική

Η γλυκοπατάτα αποτελείται από 77% νερό, 3% φυτικές ίνες, 20% υδατάνθρακες, ενώ δεν έχει καθόλου λιπαρά.

Μια μέτρια γλυκοπατάτα έχει περίπου 180 θερμίδες, βιταμίνη Α, Β6 και C, κάλιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

Συμβάλλει στην καλή πέψη και τη λειτουργία του εντέρου

Μπορεί το ποσοστό μιας γλυκοπατάτας σε φυτικές ίνες να μην είναι πάρα πολύ υψηλό, όμως οι φυτικές ίνες που περιέχει είναι διαλυτές και μη διαλυτές.

Επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να τις διασπάσει, τις αφήνει να περάσουν αδιάλυτες.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του εντέρου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη Α και η βήτα καροτίνη που βρίσκονται στη γλυκοπατάτα, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα στον ίδιο βαθμό που το ενισχύει η βιταμίνη C των πορτοκαλιών.

Γλυκοπατάτα – Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση, φλεγμονές, χρόνιες καρδιακές, κυρίως παθήσεις, ακόμα και καρκίνο.

Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη που είναι ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, το οποίο προστατεύει την όραση και την υγεία των ματιών συνολικά.

Κάνει καλό στη μνήμη

Υπάρχει μια ποικιλία, οι μοβ γλυκοπατάτες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με έρευνες, αυτό το είδος γλυκοπατάτας, βελτιώνει την ικανότητα μάθησης, τη μνήμη και προστατεύει τον εγκέφαλο.

Αυτή η ιδιότητα οφείλεται στις ανθοκυανίνες που αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Επιτρέπεται να την καταναλώνουν και οι διαβητικοί

Μιλώντας για διαβητικούς εννοούμε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Η γλυκοπατάτα μπορεί να βελτιώσει τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Παρόλα αυτά, η γλυκοπατάτα δεν θα πρέπει να καταναλώνεται αλόγιστα από άτομα με διαβήτη γιατί ο γλυκαιμικός δείκτης της δεν είναι χαμηλός, αλλά μέτριος προς υψηλός.

Επομένως, χρειάζεται προσοχή.

Τέλος, ένα μυστικό είναι ότι μια βραστή γλυκοπατάτα έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την ψητή ή την τηγανητή γλυκοπατάτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Θετικές Επιπτώσεις στον Οργανισμό αν Κόψετε τη Ζάχαρη

a.alefragkis

Φυσικά Γλυκαντικά Αντί για Ζάχαρη

Evi Makavelou

Υπερτροφές για Λαμπερό και Υγιές Δέρμα

Evi Makavelou

Υγιεινή Διατροφή – Πώς θα την Κάνετε Εύκολη;

Evi Makavelou

Τα Θετικά που Προσφέρει το Μεταλλικό Νερό

Evi Makavelou

Σε τι Κάνει Καλό η Αποτοξίνωση;

a.alefragkis

Αυτές Είναι οι Χειρότερες Τροφές που Μπορείτε να Φάτε για Βραδινό

a.alefragkis

Σταφύλι – Ένα Φρούτο με Πολλά Οφέλη για την Υγεία

Οι Κανόνες της Ισορροπημένης Διατροφής

Evi Makavelou

Ανάκαμψη με τη Συμβολή των Αντιβιοτικών της Φύσης

a.alefragkis

Κίνδυνος Αφυδάτωσης τον Χειμώνα

4 Φυτά για Έναν Καλό Ύπνο

Eleni Giannopoulou