Υγεία & Ομορφιά
Ήπιες Ερεθιστικές Δερματίτιδες στα Παιδιά.
Ήπιες Ερεθιστικές Δερματίτιδες στα Παιδιά.
Φροντίδα

Ήπιες Ερεθιστικές Δερματίτιδες στα Παιδιά

«Το μωράκι μου έχει εδώ και μερικές ημέρες εμφάνισε κάτι κοκκινίλες γύρω από το στόμα και αυτό επιδεινώνεται. Βέβαια βγάζει δόντια και έχει πολλά σάλια, αλλά ίσως είναι και από το κρύο».

Ήπιες Ερεθιστικές Δερματίτιδες στα Παιδιά.

Η συμβουλή

«Πρόκειται για έναν απλό λειχήνα λόγω της επαφής του δέρματος με τα σάλια ή και τη πιπίλα πολλές φορές, που φυσικά επιδεινώνεται με το κρύο.

Μείνετε ήσυχη όμως, δεν είναι κάτι σοβαρό. Χρησιμοποιήστε μια καταπραϋντική και αντισηπτική κρέμα και φροντίστε να σκουπίζετε συνεχώς τα σάλια και την πιπίλα που εμποδίζουν την επούλωση».

Η Περιστοματική δερματίτιδα είναι ένας απλός λειχήνας που εκδηλώνεται με κοκκινίλες και απολέπιση γύρω από το στόμα και στα μάγουλα που μπορεί να είναι και λίγο επώδυνες κυρίως γύρω από τα χείλη.

Αυτές οι βλάβες επιδεινώνονται με το κρύο και τον αέρα που οπωσδήποτε ξηραίνουν το δέρμα. Η υπερέκκριση σάλιου και η πιπίλες ερεθίζουν την περιοχή.

Η χρήση μια μαλακτικής και αντισηπτικής κρέμας με βάση άλατα ψευδαργύρου και χαλκού, βοηθά και στην προστασία της περιοχής από τους ερεθιστικούς παράγοντες αλλά και στην επούλωση.

Για πρόληψη, καθημερινή χρήση μια παιδικής κρέμας φροντίδας στο πρόσωπο ή μιας Cold cream, ιδιαίτερα τον χειμώνα και να σκουπίζετε όσο γίνεται συχνότερα τα σάλια του παιδιού και να αποφεύγεται όσο γίνεται η πιπίλα.

Η Βρεφική ακμή

Η ακμή του νεογνού εμφανίζεται μόλις μετά τη γέννα ή μέσα στις πρώτες εβδομάδες.

Έχει την ίδια εκδήλωση με αυτή του εφήβου, με ερυθηματώδεις βλατίδες και φλύκταινες στα μάγουλα, το μέτωπο, τα αυτιά και το τριχωτό της κεφαλής, που διαρκούν το πολύ 2 έως 3 μήνες και αντιμετωπίζονται απλά με ένα αντισηπτικό διάλυμα χλωρεξιδίνης.

Οφείλονται στη διέγερση των σμηγματογόνων αδένων από τα οιστρογόνα της μητέρας.

Η Ιδρώα ή ιδρωτίλες είναι μικρά κόκκινα σπυράκια που εμφανίζονται κυρίως στις πτυχές του δέρματος.

Η Ιδρώα ή ιδρωτίλες είναι μικρά κόκκινα σπυράκια που εμφανίζονται κυρίως στις πτυχές του δέρματος.

Οφείλονται στη συγκράτηση του ιδρώτα λόγω κάποιας παρεμπόδισης σε επίπεδο ιδρωτοποιών αδένων, όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή ή όταν σκεπάζουμε πολύ ζεστά το μωρό.

Δεν χρειάζεται η χρήση κανενός προϊόντος. Ελευθερώστε το παιδί από τα χονδρά ρούχα και κλινοσκεπάσματα, κάντε του ένα πολύ χλιαρό μπάνιο και σε λίγες ώρες οι ιδρωτίλες θα έχουν εξαφανιστεί.

Τέλος να αναφέρουμε σύντομα και ορισμένες μολυσματικές δερματικές παθήσεις, όπως η ανεμοβλογιά και το μολυσματικό παράτριμμα που χρήζουν επίσκεψης στον ειδικό γιατρό.

Η Ανεμοβλογιά οφείλεται σε έναν ιό της ομάδας του έρπητα και είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια.

Αναπτύσσεται μέσα σε λίγες ημέρες ένα εξάνθημα που αποτελείται από βλατίδες, φλύκταινες και εφελκιδώδεις βλάβες στον κορμό, το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής και στη συνέχεια στα κάτω άκρα και τα πέλματα.

Προσβάλλεται συχνά και το στόμα και οι βλεννογόνοι. Παρουσιάζει συχνά και μέτριο πυρετό.

Η θεραπεία είναι συμπτωματική. Πρέπει να ξηραίνονται καλά οι βλάβες και να εμποδίζονται οι επιμολύνσεις που οφείλονται στον κνησμό.

Προσοχή, να κόβονται τα νύχια του παιδιού κοντά, να καθαρίζονται συχνά τα χέρια του και φυσικά συστήνεται και ένα τοπικό αντιισταμινικό.

Το Μολυσματικό κηρίο είναι μια μικροβιακή επιδερμιδίτιδα πολύ συχνή στα παιδιά λόγω του σχολείου (Staphylocoque A ή Staphylocoque Dore).

Χαρακτηρίζεται από φλύκταινες που εξελίσσονται σε κρούστα στο πρόσωπο, περιστοματικά, στο τριχωτό της κεφαλής και σε ακραίες περιπτώσεις συνοδεύεται από αδενοπάθεια και πυρετό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ατοπική Δερματίτιδα στα Βρέφη

yoadmin

Συμβουλές για Ευφυή Παιδιά

Evi Makavelou

Η Μετάβαση του Παιδιού από την Οικογένεια στο Σχολείο – Πώς θα τη Διευκολύνετε

a.alefragkis

Το Καθημερινό Μπάνιο του Μωρού

yoadmin

Κλάμα Μωρού – Πρόκειται Πάντοτε για τις Γνωστές Ανάγκες;

Τα Παιδιά που δεν Θέλουν να Πάνε Σχολείο

yoadmin

Φροντίδα

Evi Makavelou

Η Αξία του Βρεφικού Μασάζ

Evi Makavelou

Φθινοπωρινή Αναδιοργάνωση – Φροντίδα και Ενδυνάμωση Μετά τις Διακοπές

Μαμά Πάρε με Αγκαλιά

yoadmin

Πώς θα Καθαρίσετε Σωστά τη Μύτη του Μωρού σας;

Evi Makavelou

Πώς θα Συνηθίσει το Παιδί σας τη Μάσκα;

Evi Makavelou