fbpx

5 Τρόποι να Ενισχύσετε την Αυτοπεποίθησή σας και να Έχετε μια πιο Ευτυχισμένη Ζωή

Το να ενισχύετε την αυτοπεποίθηση σας είναι ένα από τα σπουδαιότερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.

Στην πραγματικότητα είναι μια πράξη αποδοχής και αγάπης όχι μόνο προς εσάς αλλά και προς τους άλλους καθώς αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την δημιουργία λειτουργικών σχέσεων, για την απόδοση στην εργασία σας αλλά και για την ενίσχυση της υγείας σας.

Το να έχετε αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει απλά να πιστεύετε στον εαυτό σας και να του έχετε εμπιστοσύνη.

Σημαίνει επιπλέον ότι μπορείτε να είστε σε ουσιαστική επαφή με τις δυνατότητες σας, τα ταλέντα σας, τις ανάγκες σας, τα όρια σας, τις αξίες σας και το νόημα που δίνετε στη ζωή σας.

Το να ενισχύετε την αυτοπεποίθηση σας είναι ένα από τα σπουδαιότερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.

Με όλα τα παραπάνω η καθημερινότητα βιώνετε περισσότερο ευχάριστα, οι στόχοι γίνονται πιο εφικτοί και οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά.

Μερικά απλά βήματα μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου που δεν αντιμετωπίζει βαθύτερες δυσκολίες και συγκρούσεις σχετικά με την εικόνα του εαυτού του είναι τα ακόλουθα:

Αυτογνωσία και αυτοαποδοχή

Τα άτομα που έχουν ισχυρή αυτοπεποίθηση καλλιεργούν την αυτογνωσία τους με διάφορους τρόπους και δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς παράγοντες.

Αποφεύγουν την συνεχή επαφή με άτομα ή καταστάσεις που τους αμφισβητούν, τους κρίνουν αρνητικά, τους υποτιμούν, τους εκμεταλλεύονται.

Το ίδιο ισχύει και για την δική τους επικριτική στάση απέναντι στον εαυτό τους.

Αποφεύγουν το "αυτομαστίγωμα" και εκφράζονται θετικά για τον εαυτό τους ακόμα και όταν δεν τα πάνε καλά σε κάτι.

Αρχικά λοιπόν, γνωρίστε, δεχτείτε και αγαπήστε τον εαυτό σας και μην επιτρέπετε σε κανέναν –του εαυτού σας συμπεριλαμβανομένου- να σας υποβιβάζει.

Κάντε συχνά πράγματα που σας ανατροφοδοτούν

Ανακαλύψτε και αξιοποιήστε τα ταλέντα που έχετε και τις δραστηριότητες που σας αρέσουν.

Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση αναγνωρίζουν τις δυνατότητες τους, είναι ανοιχτοί και ευέλικτοι στο να κάνουν αυτό που τους ευχαριστεί και δοκιμάζουν συχνά νέα πράγματα που τους ενδιαφέρουν.

Τα άτομα που έχουν ισχυρή αυτοπεποίθηση καλλιεργούν την αυτογνωσία τους με διάφορους τρόπους και δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς παράγοντες.

Ακόμα και πολύ απλά πράγματα μπορούν να δημιουργήσουν μια καλή αίσθηση για τον εαυτό σας.

Μια βόλτα, η συζήτηση με έναν φίλο, η περιποίηση του σώματος, η αγορά ενός δώρου για τον εαυτό σας ή για κάποιον αγαπημένο, η προσφορά βοήθειας σε κάποιον –άνθρωπο ή ζώο- που την χρειάζεται, το διάβασμα ενός βιβλίου, η μουσική κ.α. είναι μικρά πράγματα μεγάλης αξίας.

Ικανοποιώντας τις ανάγκες σας ενισχύεται την αυτοπεποίθηση σας και ταυτόχρονα προχωράτε ένα βήμα πιο κοντά στην αυτογνωσία σας.

Μην επηρεάζεστε από τους άλλους

Αποτελέστε παράδειγμα για τους γύρω με το να πιστεύετε στον εαυτό σας και μην συρρικνώνετε τις ικανότητές σας προκειμένου να γίνετε ένα με τους πολλούς.

Άλλωστε το να θέλουν οι γύρω σας να μην πιστεύετε στον εαυτό σας -είτε εκείνοι έχουν αυτοπεποίθηση είτε όχι- δεν ευνοεί την δημιουργία ισότιμων και ισορροπημένων σχέσεων.

Μην κυνηγάτε την τελειότητα

Τα υψηλά κριτήρια και οι ανέφικτοι στόχοι οδηγούν συχνότερα σε ματαίωση και κατά συνέπεια σε αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στον εαυτό σας και στις ικανότητες του.

Τα άτομα με αυτοπεποίθηση δεν τα κάνουν όλα τέλεια απλά επιλέγουν να κάνουν αυτό που έχουν ανάγκη ανεξάρτητα από το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.

Άλλωστε, δεν υπάρχει αποτυχία, απλά υπάρχουν πολλοί τρόποι που δεν φέρνουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Σκεφτείτε υπέρ σας

Οι παραπάνω τρόποι δεν είναι πανάκεια.

Σκεφτείτε και δικούς σας τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας και δοκιμάστε τους.

Μην διστάσετε να τους επαναπροσδιορίσετε αν χρειάζεται, αρκεί πάντα να σας οδηγούν στο να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.

Οι επιλογές είναι πολλές, αρκεί να αποφασίσετε να δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας.

www.y-o.gr

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.