fbpx

Πώς θα Μειώσετε την Πρόσληψη των Θερμίδων

Πολύτιμος σύμμαχός σας στο αδυνάτισμα μπορεί να αποδειχθούν κάποιες ουσίες που μειώνουν τις θερμίδες που λαμβάνετε από συγκεκριμένες τροφές ή ουσίες που κόβουν την όρεξη, με την προϋπόθεση να συμβουλευθείτε τον φαρμακοποιό σας ή τον διαιτολόγο.

Μειώνοντας τη Θερμική Απόδοση των Τροφών

Εδώ ανήκουν τα προϊόντα που «παγιδεύουν», το λίπος, μειώνοντας ουσιαστικά τη θερμιδική απόδοση των γευμάτων.

Εμποδίζουν τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει ένα μέρος του λίπους από τα γεύματα που λαμβάνει για να παρέχει ενέργεια ή για να σχηματίσει λιπώδη ιστό, και αυτό επιτρέπει την απώλεια βάρους, με την προϋπόθεση ότι τα γεύματα έχουν συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε λίπος.

Πώς θα Μειώσετε την Πρόσληψη Θερμίδων

Η μείωση της θερμιδικής πρόσληψης μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: είτε παγιδεύοντας τα λίπη των γευμάτων, είτε μειώνοντας την πέψη τους.

Παγιδεύοντας τα Λίπη των Γευμάτων

Με αυτό τον τρόπο δρουν οι πεπλατυσμένοι μίσχοι του φραγκόσυκου που περιέχουν 18% διαλυτών και αδιάλυτων ινών.

Το εκχύλισμά τους έχει υπογλυκαιμική δράση, βάσει μελετών και «παγιδεύει» το λίπος.

Γενικά, συνίσταται η λήψη τέτοιων προϊόντων 15-60 λεπτά μετά από το γεύμα και προληπτικά με 2 ώρες διαφορά από τη λήψη φαρμάκων.

Μειώνοντας την Πέψη του Λίπους

• Υπάρχουν κάποιες πολυφαινόλες που περιέχονται σε καστανά φύκη, οι οποίες βοηθούν στο αδυνάτισμα, εμποδίζοντας την πέψη μιας μερίδας του λίπους που προσλαμβάνεται με τα γεύματα, όπως επίσης και ενός μέρους του αμύλου.

Ταυτόχρονα, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Οι ουσίες αυτές κυκλοφορούν υπό μορφή συμπληρώματος διατροφής, που όμως περιέχει και ιώδιο, οπότε πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση προβλημάτων με τον θυρεοειδή σας.

• Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι λεγόμενοι «carb-blockers» που παγιδεύουν τους υδατάνθρακες, εμποδίζοντας τη χρήση τους μέσω αναστολής της α-αμυλάσης.

Με απλά λόγια, αναστέλλοντας την α-αμυλάση, εμποδίζουν τη μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη, με αποτέλεσμα να μειώνεται η θερμιδική πρόσληψη και κατά συνέπεια το βάρος.

Μειώνοντας τη Θερμική Απόδοση

Η πιο διαδεδομένη «παγίδα θερμίδων» αυτού του τύπου είναι ο σπόρος του λευκού φασολιού.

Η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων ενδείκνυται πριν τα γεύματα και μόνον εφόσον αυτά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.

Να σημειωθεί όμως, πως δεν έχει αποδειχθεί η άμεση σχέση σκευασμάτων που περιέχουν το παραπάνω εκχύλισμα και της απώλειας βάρους.

• Τα εκχυλίσματα του πράσινου καφέ είναι ευρέως γνωστά ως αδυνατιστικά προϊόντα και κυκλοφορούν υπό μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, που πρέπει να καταναλώνονται μόνο για 1-3 μήνες συνεχόμενα και όχι παραπάνω, για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Κάνετε διακοπή για λίγο καιρό και επανεκκίνηση της αγωγής.

Κατασταλτικά της Όρεξης

Τα προϊόντα αυτά αποτελούνται από πολυσακχαρίτες, ευδιάλυτους στο νερό αλλά δύσπεπτους.

Ουσιαστικά, μόλις καταναλωθούν σχηματίζουν στο στομάχι ένα είδος ζελέ ή ένα παχύρρευστο διάλυμα, που δημιουργεί στο άτομο το αίσθημα του κορεσμού.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, μειώνεται τόσο η ποσότητα των γευμάτων, όσο και το βάρος του ατόμου.

Τα μηχανικά κατασταλτικά της όρεξης πρέπει να καταναλώνονται 15-30 λεπτά πριν το γεύμα, στο πλαίσιο πάντα μιας διατροφής χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης και πάντα με επαρκή ποσότητα υγρών, ώστε να φτάνουν στο στομάχι και να μην δρουν ενώ βρίσκονται ακόμη στον οισοφάγο, προκαλώντας πρήξιμο.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.