fbpx

Ποιες Αιτίες Κρύβονται Πίσω από το Γκριζάρισμα των Μαλλιών

Το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι ένα χαρακτηριστικό που έχει συνδεθεί με τα άτομα μεγάλης ηλικίας.

Στην πλειονότητα των ανθρώπων τα πρώτα γκρίζα σημάδια εμφανίζονται στο κεφάλι στην δεκαετία των 30 και ενδεχομένως αργότερα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με τις πρώτες γκρίζες και λευκες τρίχες πολύ πριν κλείσουν την τέταρτη δεκαετία.

Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό;

Το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι ένα χαρακτηριστικό που έχει συνδεθεί με τα άτομα μεγάλης ηλικίας.

Κακή διατροφή

Ζούμε στην εποχή που το έτοιμο και γρήγορο φαγητό είναι υπεύθυνο για πολλές δυσάρεστες καταστάσεις στη ζωή του ανθρώπου, μία από τις οποίες είναι -σύμφωνα με τους εδικούς- και τα γκρίζα μαλλιά.

Πρόσφατα ερευνητές πρότειναν ότι μία θρεπτική διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και ασβέστιο που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της μελανογένεσης, η οποία παράγει τη χρωστική ουσία μελανίνη, που χρειάζονται τα μαλλιά να έχουν για να διατηρούν το χρώμα τους.

Κληρονομικότητα

Φυσικά, τα γκρι μαλλιά είναι και «κληροδότημα» της οικογενειακής παράδοσης.

Εάν οι γονείς ή οι παππούδες σας άρχισαν να γκριζάρουν σε μια ορισμένη ηλικία, τότε πολύ πιθανόν σε ανάλογη ηλικία να ξεκινήσουν και τα δικά σας μαλλιά να γκριζάρουν.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η γενετική καθορίζει όχι μόνο το χρώμα των μαλλιών αλλά και την ηλικία στην οποία θα ξεκινήσει το γκριζάρισμα.

Έλλειψη Βιταμίνης Β12 και / ή φολικού οξέος

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τμήματος Δερματολογίας στη Σουηδία διεξήγαγαν πρόσφατα μια μελέτη, όπου οι συμμετέχοντες που πάσχουν από αυξημένη λεύκη κατανάλωναν φολικό οξύ και βιταμίνη Β12 μέσω της διατροφής τους και σε συμπληρώματα.

Ανακάλυψαν, ότι ένα ποσοστό της τάξης του 64% των συμμετεχόντων παρουσίασαν καινούργιο χρώμα στα μαλλιά τους, ενώ 6 από αυτούς εμφάνισαν ολοκληρωτικά το φυσικό τους χρώμα.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η γενετική καθορίζει όχι μόνο το χρώμα των μαλλιών αλλά και την ηλικία στην οποία θα ξεκινήσει το γκριζάρισμα.

Κάπνισμα

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο για διάφορες θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η νεφρική ανεπάρκεια, το κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρο γκριζάρισμα στα μαλλιά.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στην Αγγλία ανακάλυψε, ότι οι καπνιστές είναι έως και τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν γκρίζα μαλλιά, από ό,τι οι μη καπνιστές.

Περιβαλλοντική ρύπανση

Το δέρμα είναι επιρρεπές σε βλάβες, εξαιτίας των επιζήμιων ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αυτές οι μοριακές ελεύθερες ρίζες στην ουσία, δεσμεύουν τα υγιή κύτταρα και υποσκάπτουν τα ηλεκτρόνια, αφήνοντάς τα ανεξέλεγκτα στον οργανισμό.

Η διεργασία αυτή μπορεί να προκαλέσει το είδος εκείνο της κυτταρικής βλάβης, που επηρεάζει αναπόφευκτα την παραγωγή μελανίνης, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του υγιούς φυσικού χρώματος των μαλλιών.

Στρες

Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα υψηλά επίπεδα του στρες συμβάλλουν άμεσα στην πρόωρη γήρανση των μαλλιών.

Τα επίπεδα του άγχους ενισχύουν την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, το πλεόνασμα του οποίου συσσωρεύεται στη συνέχεια μέσα στους θύλακες των τριχών, προκαλώντας έτσι το θάνατο των μελανοκυττάρων, άρα και το γκριζάρισμα των μαλλιών.

www.y-o.gr

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.