Υγεία & Ομορφιά
Η εγκυμοσύνη είναι σίγουρα μία πολύ ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας.
Η εγκυμοσύνη είναι σίγουρα μία πολύ ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας.
Εγκυμοσύνη

Ποια Καλλυντικά Πρέπει να Αποφεύγετε κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη είναι σίγουρα μία πολύ ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας.

Η ευαισθησία της εγκύου είναι αυξημένη τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, καθώς ως μέλλουσα μητέρα, θέλει να αποφύγει οτιδήποτε μπορεί να βλάψει το έμβρυο που κυοφορεί.

Για μία έγκυο, τα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης είναι αυτά που βρίσκονται πρώτα στο στόχαστρο, καθώς έχουν κατηγορηθεί συχνά στο παρελθόν για βλάβες στην υγεία του εμβρύου και ανωμαλίες στην κύηση.

Επειδή όμως, εκτός από μέλλουσα μαμά είστε και γυναίκα, είναι βέβαιο ότι θα αναρωτιέστε ποια από τα προϊόντα της ρουτίνας της ομορφιάς σας μπορείτε να εξακολουθείτε να εμπιστεύεστε.

Πριν αγοράσετε οτιδήποτε λοιπόν, ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες και αποφύγετε τα πιο κάτω συστατικά:

Parabens

Η πιο σημαντική ανησυχία σχετικά με τα parabens είναι η ικανότητά τους να μιμούνται τα οιστρογόνα, μια ορμόνη υπεύθυνη για την ανάπτυξη και ρύθμιση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος και των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου.

Η εγκυμοσύνη είναι σίγουρα μία πολύ ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας.

Φθαλικές ενώσεις

Οι φθαλικές ενώσεις μπορεί να επηρεάσουν τις φυσιολογικές ορμονικές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Συχνά κρύβονται κάτω από την ένδειξη «αρώματα» που αναγράφεται στα συστατικά κάθε προϊόντος ενώ βρίσκονται συνήθως σε προϊόντα όπως βερνίκια νυχιών, σπρέι μαλλιών και στα αρώματα.

Για να αποφύγετε τις κρυμμένες αυτές ουσίες αναζητήστε εταιρείες που αποκαλύπτουν πλήρως τα συστατικά του προϊόντος.

ΒΗΑ και ΒΗΤ

Αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στα καλλυντικά και μπορούν να διαταράξουν τις ορμόνες σας.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναπτυξιακά προβλήματα του κυοφορούμενου, καθιστώντας τις εγκύους και τα βρέφη ιδιαίτερα ευάλωτα.

Αιθανολαμίνες

Οι αιθανολαμίνες, που συνήθως εμφανίζονται στις ετικέτες ως MEA, DEA, ΤΕΑ, τριαιθανολαμίνη ή διαιθανολαμίνη, ενδεχομένως συνδέονται με την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λειτουργία της μνήμης και η ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου θα μπορούσε να επηρεαστεί μόνιμα εάν η μητέρα είναι εκτεθειμένη στις παραπάνω ουσίες, οι οποίες βρίσκονται συνήθως στη μάσκαρα, τις βαφές μαλλιών, το μέικ απ, τα σαμπουάν, τις λοσιόν σώματος και πολλά ακόμη καλλυντικά προϊόντα.

Η ευαισθησία της εγκύου είναι αυξημένη τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, καθώς ως μέλλουσα μητέρα, θέλει να αποφύγει οτιδήποτε μπορεί να βλάψει το έμβρυο που κυοφορεί.

Ρητινοειδή

Τα ρητινοειδή είναι ένας τύπος βιταμίνης Α που εμποδίζει το κολλαγόνο του δέρματος από το σπάσιμο και συνεπώς χρησιμοποιούνται ευρέως σε προϊόντα αντιγήρανσης όπως ενυδατικές κρέμες και serum για το πρόσωπο.

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση υψηλών δόσεων βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο.

1,4-διοξάνη

Πρόκειται για μία ουσία που περιέχεται κυρίως σε αφρόλουτρα, σαμπουάν, υγρά σαπούνια και γενικότερα σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του σώματος.

Η 1,4-διοξάνη θεωρείται ένας δυνητικά καρκινογόνος παράγοντας για τον άνθρωπο.

Επειδή πρόκειται για μία ουσία που αποτελεί υποπροϊόν της διαδικασίας επεξεργασίας άλλων χημικών ουσιών, συχνά δεν αναγράφεται στις συσκευασίες των προϊόντων.

Εντούτοις, ουσίες όπως το λαουροθειικό νάτριο ενδέχεται να μαρτυρούν την ύπαρξή της.

Σημαντικό είναι να θυμάστε ότι εγκυμοσύνη δεν συνεπάγεται την παύση της προσωπικής περιποίησης, η οποία ομολογουμένως σας κάνει να νιώθετε όμορφες και γεμάτες αυτοπεποίθηση.

Με την πρόοδο της επιστήμης στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων και ειδών προσωπικής περιποίησης, πλέον κυκλοφορούν στην αγορά πολλά βιολογικά και vegan είδη, τα οποία είναι απαλλαγμένα από τις επιβλαβείς ουσίες για εσάς και το μωρό σας.

Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείπετε να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων πριν τα αγοράσετε, ενώ με την εμφάνιση οποιουδήποτε ασυνήθιστου συμπτώματος καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θυρεοειδίτιδα κατά τη Λοχεία

yoadmin

Εγκυμοσύνη Μετά τα 40 – Τι Πρέπει να Γνωρίζετε;

Διατροφή για μια Υγιή Μέλλουσα Μαμά

Evi Makavelou

Ποια Σημάδια Προμηνύουν Πρόωρο Τοκετό;

Καθυστέρηση Τοκετού – Πώς να τον Επισπεύσετε με Φυσικούς Τρόπους

a.alefragkis

Διατροφικές Ανάγκες στην Εγκυμοσύνη

yoadmin

Η Καφεΐνη Επηρεάζει τη Γονιμότητα;

Σεξ Μετά τον Τοκετό – Οι Απαραίτητες Λεπτομέρειες

Evi Makavelou

Προεκλαμψία της Εγκύου – Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η Χρήση της Ομοιοπαθητικής στην Εγκυμοσύνη

Αντιμετωπίστε την Αϋπνία κατά την Εγκυμοσύνη

yoadmin

Tips για Μαμάδες σε Νεαρή Ηλικία

Evi Makavelou