Υγεία & Ομορφιά
Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας για μια Διατροφή Ευεξίας και Ευ Ζην
Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας για μια Διατροφή Ευεξίας και Ευ Ζην
Διατροφή

Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας για μια Διατροφή Ευεξίας και Ευ Ζην

Η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου μας, η οποία με τη σειρά της ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του σώματός μας.

Τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια που μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, προσφέροντας μας έτσι την εσωτερική ευεξία.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

Τα βακτήρια υπήρχαν πάντα στην ζωή μας.

Οι παραδοσιακές τροφές, όπως το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, η μπύρα, το κρασί και το ψωμί δεν είναι κατά πάσα πιθανότητα «τυχαίες»!

Σήμερα, οι ίδιες τροφές-βετεράνοι εξακολουθούν να μας παρέχουν τα προβιοτικά τους.

Μιλάμε για «γαλακτοβακτηρίδια» που έχουν υποστεί δηλαδή ζύμωση από γαλακτικά βακτήρια.

Δεν έχουν όλες οι παραπάνω τροφές τις ίδιες θρεπτικές αξίες, δεν έχουν ζυμωθεί με τα ίδια βακτήρια, επομένως δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες.

Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας για μια Διατροφή Ευεξίας και Ευ Ζην

Να λοιπόν μια λίστα με τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και μας συνοδεύουν στην καθημερινή μας διατροφή:

• γιαούρτια και γάλα που έχoυν υποστεί ζύμωση. Το γάλα είναι μια τροφή, όπου τα προβιοτικά “ακμάζουν” στο έπακρο.

• λάχανο, και ειδικότερα το λάχανο τουρσί.

• ελιές καλής ποιότητας.

• μπύρες υψηλής ζύμωσης. Εδώ η μαγιά παραμένει στο μπουκάλι και η ζύμωση συνεχίζεται, ενώ στις κλασικές μπύρες αφαιρείται λίγο πριν συσκευαστεί.

• υδρόμελι, αλκοολούχο ποτό με βάση το μέλι, το οποίο υπόκειται σε ζύμωση κατά τη διάρκεια δυο μηνών με βακτήρια και μαγιά.

• κάποια γλυκά κρασιά όπου η διαδικασία παραγωγής τους περιλαμβάνει τη χρήση μουχλιασμένων σταφυλιών.

• χυμό βρώμης.

• ροφήματα από βότανα, όπως τσουκνίδα.

• ροφήματα από μανιτάρια.

• τυρί κρέμα.

• kefir, ρόφημα με βάση το φρούτο ή το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.

• τροφές από σόγια.

• ψωμί με προζύμι.

Η παραδοσιακή γαλακτική ζύμωση

Τα ψυγεία δεν υπήρχαν πάντα στη ζωή μας.

Ο άνθρωπος λοιπόν είχε δυο τρόπους για να διατηρήσει τα τρόφιμά του: να μειώσει το νερό των τροφών, αφαιρώντας ή προσθέτοντας αλάτι, ζάχαρη ή λίπος ή να προχωρήσει στη ζύμωσή τους, όξινη ή αλκοολική.

Η μέθοδος αυτή σκοτώνει ή επιβραδύνει έντονα την ανάπτυξη των «κακών» βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις.

Προκύπτει έτσι ένα αντισηπτικό αποτέλεσμα, χάρη στην οξείδωση και στην παραγωγή αντιβακτηριδιακών ουσιών, από τα φιλικά βακτήρια.

Οι ειδικοί βεβαιώνουν ότι η ζύμωση αποτελεί μια μέθοδο πιο οικονομική και πιο ενδιαφέρουσα από διατροφικής άποψης.

Χωρίς ζύμωση δεν τρώγεται…

Υπάρχουν τρόφιμα γαλακτικής ζύμωσης, που καταναλώνουμε καθημερινά.

Πχ. οι ελιές, μεταξύ άλλων, περνάνε από τη διαδικασία της ζύμωσης για 4 μήνες.

Χωρίς αυτήν τη διαδικασία, δεν θα μπορούσαμε να τις φάμε.

Πώς λειτουργεί η ζύμωση;

Σ’ ένα δοχείο τοποθετείτε το τρόφιμο και λίγο νερό.

Αυτό ήταν όλο!

Τα βακτήρια ή οι μύκητες μετατρέπουν το τρόφιμο σε τρόφιμο γαλακτικής ζύμωσης.

Τα βακτήρια και οι μύκητες όταν δουλεύουν μαζί μας δίνουν θεαματικά αποτελέσματα.

Το γιαούρτι είναι…

…Το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση από δύο βακτήρια: το Lactobacillus bulgaricus και το Streptococcus thermophilus.

Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας
Το πρώτο δίνει την οξύτητά του και το δεύτερο τα χαρακτηριστικά αρώματά του.

Τα εν λόγω βακτήρια πρέπει να μείνουν ζωντανά μέχρι την ημερομηνία λήξης, 30 μέρες δηλαδή από την ημέρα παρασκευής.

Για την παρασκευή του γιαουρτιού, οι βιομηχανίες αρχίζουν με την τυποποίηση του γάλακτος, με τη σύνθεση να είναι η ίδια, κυρίως όσον αφορά το λίπος.

Μπορούμε να προσθέσουμε γάλα σε σκόνη για να αλλάξουμε τη σύνθεσή του.

Το βράζουμε στους 90°C για να αποστειρωθεί και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει στους 45°C, η άριστη θερμοκρασία για ζύμωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι πιο Υγιεινό το Τόφου ή το Κοτόπουλο;

Evi Makavelou

Όλα Όσα Πρέπει να Προσέχετε Όταν Τρώτε Έξω

a.alefragkis

Διατροφή Χωρίς Γλυκαντικά – Τα Οφέλη στο Σώμα σας

Evi Makavelou

Η Συμβολή της Βιταμίνης D στον Οργανισμό σας

Συμβουλές για Μίνι Detox πριν τις Διακοπές

Evi Makavelou

Λόγοι που Πρέπει να Μασάμε Καλά το Φαγητό

Evi Makavelou

Νερό με Τζίντζερ – Γιατί να το Πίνετε με Άδειο Στομάχι;

a.alefragkis

Γιατί να Εντάξετε τα Ακτινίδια στη Διατροφή σας;

Evi Makavelou

Τροφές για Σωστή Αποθεραπεία Μετά την Άσκηση

Evi Makavelou

Τροφές για Υγιές και Λαμπερό Δέρμα

Evi Makavelou

Τροφές που Προκαλούν Κυτταρίτιδα

Evi Makavelou

Ζάχαρη – Πώς θα τη Συμπεριλάβετε στη Διατροφή σας;

a.alefragkis