fbpx

Όσα θα Πρέπει να Γνωρίζετε αν Έχετε Ακμή

Η ακμή είναι ένα από τα συχνότερα δερματικά προβλήματα που ταλαιπωρούν και επηρεάζουν τον ασθενή ακόμα και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Δε γνωρίζει φύλο και ηλικία, μιας και μπορεί να εμφανιστεί και μετά την εφηβεία.

Την ακμή μπορούν να επιδεινώσουν ορισμένα καλλυντικά για το πρόσωπο.

Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία της, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ιατρικό ιστορικό, το είδος της ακμής καθώς είναι μια πολυμορφική νόσος με διάφορα συμπτώματα, η σοβαρότητα του προβλήματος και η γενικότερη κατάσταση του δέρματος, ώστε η θεραπεία να είναι αποτελεσματική και να μην αφήσει ουλές.

Πώς δημιουργείται

Η ακμή προκαλείται από διάφορους λόγους.

Η υπερβολική έκκριση σμήγματος είναι μια από τις συνηθισμένες αιτίες.

Με απλά λόγια, όταν το δέρμα είναι ή γίνεται υπερβολικά λιπαρό και τα νεκρά κύτταρα φράζουν τους πόρους, δημιουργούν μια αίσθηση «ασφυξίας» στο δέρμα που δημιουργεί την ακμή.

Επίσης, υπάρχει μια κατηγορία κυττάρων, τα κερατινοκύτταρα που συνθέτουν την κερατίνη.

Όταν αυτά πολλαπλασιάζονται υπερβολικά γρήγορα προκαλούν ακμή.

Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε κάποιες φλεγμονές.

Τι την πυροδοτεί

Την ακμή μπορούν να επιδεινώσουν ορισμένα καλλυντικά για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά που δεν είναι για όλους τα ίδια.

Φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή, το λίθιο, τα αντιβιοτικά ή τα φάρμακα για την επιληψία μπορεί επίσης να την προκαλέσουν.

Οι ορμονικές μεταβολές είναι άλλη μία αιτία και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι πολυκυστικές ωοθήκες και η εγκυμοσύνη.

Επίσης, η έκθεση στον ήλιο και το άγχος, η υπερβολική κατανάλωση γλυκών και γενικά μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και το κάπνισμα είναι επίσης σοβαρές αιτίες ακμής.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Μπιμπίκια, κόκκινα σπυράκια με πύον που μπορεί να είναι μεγάλα σε μέγεθος, να προκαλούν πόνο και να είναι συμπαγή.

Επίσης, μπορεί να υπάρχουν λευκά ή μαύρα στίγματα.

Όλα αυτά αν δε θεραπευτούν σωστά, μπορεί να αρχίσουν να πονάνε, να μολυνθούν και να αφήσουν μόνιμα σημάδια στο δέρμα ακόμα και όταν η ακμή υποχωρήσει.

Η ακμή δε γνωρίζει φύλο και ηλικία.

Πώς θα επιλέξετε την κατάλληλη θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία είναι μακροχρόνια.

Ο δερματολόγος θα πρέπει να είναι έμπειρος ώστε να επιλέξει τον κατάλληλο συνδυασμό φαρμάκων ανάλογα με τις ανάγκες σας και τα διεθνή πρότυπα που ισχύουν.

Όπως και να έχει, η θεραπεία θα πρέπει να έχει στόχο την αντιμετώπιση των εξάρσεων και την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόληψη, ώστε να μην μείνουν ουλές και άλλα σημάδια.

Υπάρχουν όμως και συμπληρωματικές θεραπείες στο ιατρείο με μεθόδους όπως δερμοαπόξεση, λέιζερ και fillers για τη θεραπεία των ουλών και την αποκατάσταση της ομοιόμορφης υφής του δέρματος.

Τι άλλο θα πρέπει να κάνετε

Καθημερινά καθαρίζετε σχολαστικά το δέρμα σας με ειδικό σαπούνι, όχι όμως πάνω από δύο φορές την ημέρα.

Ο συνεχής και επίμονος καθαρισμός όχι μόνο δεν θεραπεύει, αλλά προκαλεί επιπλέον ερεθισμούς, ξηρότητα και έξαρση της φλεγμονής.

Μην πειράζετε τα σπυράκια και τα στίγματα γιατί μπορεί να προκαλέσετε επιμόλυνση και μη χρησιμοποιείτε προϊόντα που φράζουν τους πόρους, παρά μόνο αυτά που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.

www.y-o.gr 

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.