fbpx

Συχνοί Ερεθισμοί του Δέρματος στα Παιδιά

Μια μητέρα επισκέπτεται το Φαρμακείο και εκφράζει την ανησυχία της στον Φαρμακοποιό για τα κόκκινα σημάδια που εμφανίστηκαν στο δερματάκι του μωρού της.

«Το μωράκι μου παρουσιάζει εδώ και μερικές μέρες κάτι κοκκινίλες γύρω από το στόμα και αυτό γίνεται όλο και χειρότερο.

Βέβαια βγάζει δόντια και έχει πολλά σάλια και το δέρμα του ξηραίνεται από το κρύο.

Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάτι για να περιορίσω τις κοκκινίλες;»

Η απάντησή του Φαρμακοποιού μπορεί να είναι:

«Μείνετε ήσυχη, αυτές οι κοκκινίλες δεν είναι κάτι σοβαρό.

Πρόκειται για έναν απλό λειχήνα, λόγω της επαφής του δέρματος με τα σάλια ή και την πιπίλα του πολλές φορές, που φυσικά επιδεινώνεται με το κρύο.

Σας προτείνω να χρησιμοποιείστε μια καταπραϋντική και αντισηπτική κρέμα και να φροντίστε να σκουπίζετε τακτικά με ένα καθαρό μαντήλι τα σάλια και να πλένετε συχνά την πιπίλα του, ώστε οι ερεθισμοί να επουλωθούν πιο γρήγορα».

Ας δούμε τώρα μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις στις οποίες μπορεί να οφείλεται ο ερεθισμός και η χαρακτηριστική κοκκινίλα του δέρματος στα παιδιά:

• Η Περιστοματική δερματίτιδα είναι ένας απλός λειχήνας που εκδηλώνεται με κοκκινίλες και απολέπιση γύρω από το στόμα και τα μάγουλα.

Μπορεί να γίνουν επώδυνες, κυρίως στην περιοχή γύρω από τα χείλη, και να επιδεινωθούν με το κρύο και τον αέρα που οπωσδήποτε ξηραίνουν το δέρμα.

Τα σάλια του μωρού και οι πιπίλες ερεθίζουν ακόμη περισσότερο την περιοχή.

Συχνοί Ερεθισμοί του Δέρματος στα Παιδιά

Η χρήση μια μαλακτικής και αντισηπτικής κρέμας με βάση άλατα ψευδαργύρου και χαλκού, βοηθά στην προστασία της περιοχής από τους ερεθιστικούς παράγοντες και στην γρήγορη επούλωση.

Προληπτικά θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε καθημερινά, ιδιαίτερα τις κρύες μέρες του χειμώνα, μια παιδική κρέμα ειδική για το πρόσωπο του μωρού ή ακόμη καλύτερα μια Cold cream.

Καλό θα είναι να φροντίζετε να σκουπίζετε τα σάλια του μωρού σας όσο γίνεται πιο συχνά, ιδιαίτερα την περίοδο που βγάζει δόντια, και να αποφεύγετε, όσο είναι δυνατόν, τη χρήση της πιπίλας.

• Η Βρεφική ακμή εμφανίζεται αμέσως μετά τη γέννα ή μέσα στις πρώτες εβδομάδες.

Η ακμή στα μωρά οφείλεται στη διέγερση των σμηγματογόνων αδένων από τα οιστρογόνα της μητέρας και μπορεί να εμφανιστεί στα μάγουλα, στο μέτωπο, στα αυτιά και στο τριχωτό της κεφαλής, ακριβώς όπως και στους εφήβους.

Αν έχει παρουσιαστεί το πρόβλημα στο μωρό σας, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά με ένα ήπιο αντισηπτικό διάλυμα χλωρεξιδίνης που θα σας συστήσει ο Φαρμακοποιός σας.

• Η Ιδρώα ή απλά ιδρωτίλες είναι τα μικρά κόκκινα σπυράκια που εμφανίζονται στις πτυχές του δέρματος στα μωρά.

Οφείλονται, κυρίως, στη συγκράτηση του ιδρώτα από το δέρμα τις μέρες που η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή ή όταν το μωρό ζεσταίνεται επειδή του έχουμε φορέσει πολλά ρούχα ή επειδή το έχουμε σκεπάσει πολύ ζεστά.

Αν το μωρό σας παρουσιάζει ιδρωτίλες, το καλύτερο που μπορείτε να του κάνετε είναι ένα χλιαρό μπάνιο και να το απελευθερώσετε από τα χονδρά ρούχα και τα βαριά κλινοσκεπάσματα.

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποιο εξειδικευμένο προϊόν, μια απλή ενυδατική κρέμα για μωρά είναι αρκετή.

Πέρα από τις παραπάνω συνηθισμένες παθήσεις του δέρματος, ένα μωρό μπορεί να υποφέρει από μια πιο σοβαρή μολυσματική δερματική πάθηση, όπως η ανεμοβλογιά ή το μολυσματικό κηρίο, οπότε και θα χρειαστεί οπωσδήποτε να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο.

• Η Ανεμοβλογιά είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια η οποία οφείλεται σε έναν ιό της ομάδας του έρπητα.

Προσβάλλονται συχνά και το στόμα και οι βλεννογόνοι ενώ μπορεί να παρουσιαστεί και μέτριος πυρετός.

Μέσα σε λίγες ημέρες αναπτύσσεται ένα εξάνθημα που αποτελείται από βλατίδες (κόκκινα σπυράκια), φλύκταινες και κρούστες από κόκκινα λέπια στον κορμό, στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής και στη συνέχεια, στα κάτω άκρα και στα πέλματα.

Προσβάλλονται συχνά και το στόμα και οι βλεννογόνοι ενώ μπορεί να παρουσιαστεί και μέτριος πυρετός.

Η θεραπεία της ανεμοβλογιάς είναι συμπτωματική, όπως όλες οι ιώσεις.

Πρέπει να ξηραίνονται καλά οι βλάβες και να εμποδίζονται οι επιμολύνσεις που οφείλονται στον κνησμό.

Χρειάζεται προσοχή στην καθαριότητα των χεριών και στα νύχια τα οποία πρέπει να κόβονται τακτικά.

Ο Φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συστήσει κι ένα τοπικό αντισταμινικό που θα περιορίσει τη φαγούρα.

Ο παιδίατρος σας μπορεί προληπτικά να κάνει τον κατάλληλο εμβολιασμό.

• Το Μολυσματικό κηρίο είναι μια μικροβιακή λοίμωξη της επιδερμίδας που παρουσιάζεται πολύ συχνά στα παιδιά λόγω του σχολείου και οφείλεται στον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

Χαρακτηρίζεται από φλύκταινες, που εξελίσσονται σε κρούστα στο πρόσωπο, γύρω από το στόμα, στο τριχωτό της κεφαλής και σε ακραίες περιπτώσεις συνοδεύεται από αδενοπάθεια και πυρετό.

www.y-o.gr

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.