fbpx

Πόνοι στον Κόλπο – Αυτές Είναι οι Συχνότερες Αιτίες που τον Προκαλούν

Ο πόνος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος σημαίνει «συναγερμό» πως κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Και οι πόνοι στην περιοχή του κόλπου είναι από τους πιο ανησυχητικούς, καθώς μπορεί να μαρτυρούν σοβαρές ασθένειες.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το ότι πολλές γυναίκες αισθάνονται ντροπή και αποφεύγουν να απευθυνθούν σε ένα γυναικολόγο, με αποτέλεσμα η ανησυχία τους ή και το ίδιο το πρόβλημα να διογκώνονται.

Πριν αρχίσετε να πανικοβάλλεστε, διαβάστε τις συχνότερες αιτίες που προκαλούν πόνο στην περιοχή του κόλπου παρακάτω:

Ξηρότητα

Πρόκειται για μία μορφή κολπικού πόνου που γίνεται αισθητή κατά τη σεξουαλική επαφή.

Όταν ο κόλπος δεν έχει την απαραίτητη φυσική λίπανση, η διείσδυση κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσει τριβή και βλάβη του ιστού, με αποτέλεσμα φλεγμονή και πόνο.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της λίμπιντο ή στο να μην απολαμβάνετε την σεξουαλική επαφή.

Αν αντιμετωπίζετε κολπική ξηρότητα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μία κολπική ενυδατική ή ένα λιπαντικό, για να καταπραΰνετε τα συμπτώματα.

Oι πόνοι στην περιοχή του κόλπου είναι από τους πιο ανησυχητικούς, καθώς μπορεί να μαρτυρούν σοβαρές ασθένειες.Εμμηνόρροια

Οι κοιλιακές κράμπες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έμμηνο ρύση για τις περισσότερες γυναίκες.

Ο έντονος κοιλιακός πόνος μαζί με έντονη δυσφορία, πρήξιμο και κακή διάθεση είναι σημάδια που εμφανίζονται τόσο κατά την περίοδο όσο και κατά την ωορρηξία σε αρκετές γυναίκες.

Ευτυχώς πρόκειται για συμπτώματα που είναι παροδικά και μπορούν να ανακουφιστούν με παυσίπονα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Κολπική μυκητίαση

Ακόμα κι αν η κολπική μυκητίαση μπορεί από μόνη της να μην προκαλεί πόνο, προκαλεί κνησμό.

Το ξύσιμο στην ευαίσθητη περιοχή μπορεί να βλάψει το δέρμα και να προκαλέσει οίδημα, με αποτέλεσμα την πρόκληση πόνου και την ευαισθησία του σημείου.

Ινώματα

Τα ινώματα είναι μη καρκινικές αλλοιώσεις που εμφανίζονται στο εσωτερικό του κόλπου.

Ανάλογα με το σημείο που βρίσκονται και το μέγεθός τους, τα ινώματα μπορεί να προκαλέσουν πόνο και έντονη δυσφορία στην περιοχή.

Τα ινώματα μπορεί να σχετίζονται και με πόνους κατά τη σεξουαλική επαφή, ειδικά αν βρίσκονται σε σημεία κοντά στον τράχηλο της μήτρας.

Ακόμη ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα εντονότερους πόνους κατά την διάρκεια της περιόδου.

Το πιο ανησυχητικό με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ότι συνήθως δεν εμφανίζουν κανένα προφανές σύμπτωμα.

Ενδομητρίωση

Στις γυναίκες με ενδομητρίωση, ιστός που μοιάζει και συμπεριφέρεται όπως το ενδομήτριο, αναπτύσσεται σε περιοχές εκτός της μήτρας.

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται κυρίως στις περιοχές πάνω και μέσα από τις ωοθήκες, πίσω από τη μήτρα, στο περιτόναιο που επενδύει τα τοιχώματα και όργανα της κοιλιάς, στο έντερο, την κύστη ή το ορθό.

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματά της είναι ο έντονος πόνος χαμηλά στην κοιλιά.

Σε κάποιες γυναίκες το σύμπτωμα αυτό είναι ήπιο, ενώ για άλλες έχει μεγάλη ένταση και διάρκεια, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητά τους.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Το πιο ανησυχητικό με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ότι συνήθως δεν εμφανίζουν κανένα προφανές σύμπτωμα.

Ωστόσο, όταν η νόσος εκδηλωθεί, ο πόνος στην περιοχή που έχει προσβληθεί και εν προκειμένω στον κόλπο είναι η ένδειξη πως κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων, τα χλαμύδια και η γονόρροια είναι μερικές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις που συνοδεύονται από έντονο πόνο.

Στις περιπτώσεις αυτές η πραγματοποίηση της κατάλληλης θεραπείας θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε τόσο από τη νόσο όσο και από τα επώδυνα συμπτώματά της.

www.y-o.gr 

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.