fbpx

Πώς οι Τοξικοί Άνθρωποι Επηρεάζουν τη Ζωή μας

Δυστυχώς οι τοξικοί άνθρωποι είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην κοινωνία μας.

Πρόκειται για ένα αναγκαίο κακό που έχει εισβάλλει στην ζωή πολλών ανθρώπων αλλά δυστυχώς είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό.

Με τους τοξικούς ανθρώπους τα πράγματα είναι πάντα πολύπλοκα γιατί ακόμη και όταν η αρνητική επιρροή τους γίνει αντιληπτή, είναι δύσκολο να τερματίσουμε τις σχέσεις μας μαζί τους.

Ο τοξικός άνθρωπος τις περισσότερες φορές μοιάζει αθώος και πάντα είναι εκείνος που μπορεί να έχει κερδίσει τη συμπάθεια όλων, κρύβοντας έτσι τον πραγματικό του εαυτό.

Και επειδή βρίσκονται παντού ανάμεσά μας, έτοιμοι να «ρουφήξουν» την θετική μας ενέργεια και να κάνουν τις ζωές μας χειρότερες, είναι καλό να μάθουμε πώς να τους αναγνωρίζουμε.

Πώς όμως επηρεάζουν οι άνθρωποι αυτοί τη ζωή μας;

Είναι χειριστικοί

Οι τοξικοί άνθρωποι μας κάνουν πάντα να πιστεύουμε πως κάτι τους χρωστάμε.

Επιπλέον, έχουν τον τρόπο να κερδίζουν από εμάς, βάζοντάς μας να κάνουμε πράγματα που μας πληγώνουν, αλλά ισχυριζόμενοι πως το κάνουν για το δικό μας καλό.

Το φαινόμενο αυτό της χειραγώγησης εμφανίζεται συχνότερα στον εργασιακό χώρο ή στις ερωτικές σχέσεις, όπου οι ισορροπίες είναι λεπτές.

Οι τοξικοί άνθρωποι μας κάνουν πάντα να πιστεύουμε πως κάτι τους χρωστάμε.

Προβάλλουν τα συναισθήματά τους πάνω στους άλλους

Ο χειριστικός άνθρωπος συμπεριφέρεται σαν οι σκέψεις και τα συναισθήματά του να ανήκουν στο άτομο που βρίσκεται απέναντί του.

Με έναν τοξικό άνθρωπο μπαίνουμε πάντοτε στη θέση να απολογούμαστε και να προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ενώ στην πραγματικότητα δεν μας ανήκει καν το πρόβλημα.

Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρος και κάνει κακό στην ψυχολογία μας.

Ζητούν συνεχώς επιβεβαίωση

Ο τοξικός άνθρωπος έχει την τάση να βάζει τον άλλον να επιλέξει ανάμεσα στον ίδιο και σε κάτι άλλο.

Το χειρότερο είναι πως κάθε φορά θα αισθανόμαστε πως πρέπει να επιλέξουμε εκείνους παρά να «σπάσουμε» το δεσμό μαζί τους.

Και αφού εξασφαλίσουν την πίστη, οι τοξικοί άνθρωποι θα αρχίσουν να απαιτούν στο όνομα της αγάπης, της αφοσίωσης, της φιλίας ή οποιασδήποτε σχέσης μας συνδέει μαζί τους.

Το χειρότερο είναι πως ποτέ όσα δίνουμε δεν θα είναι αρκετά, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ενοχές και ανεπαρκείς απέναντί τους.

Είναι επικριτικοί

Όλοι κάνουμε λάθη συχνά, όμως οι τοξικοί άνθρωποι δεν μας αφήνουν να τα ξεχάσουμε.

Θα μας κρίνουν, ποδοπατώντας την αυτοεκτίμησή μας, υπονοώντας πως αξίζουμε λιγότερο.

Από την άλλη, δεν θα μοιραστούν ποτέ την χαρά για τις επιτυχίες μας, υποδεικνύοντας πως δεν ήταν και κάτι τόσο σημαντικό.

Ο τοξικός άνθρωπος, ως άτομο βαθιά ανασφαλές προσπαθεί να φέρει και τους υπόλοιπους στο δικό του επίπεδο αυτοεκτίμησης ενώ τον κυβερνά ένα βαθύ αίσθημα ζήλιας απέναντι στις επιτυχίες των άλλων.

Ο τοξικός άνθρωπος έχει την τάση να βάζει τον άλλον να επιλέξει ανάμεσα στον ίδιο και σε κάτι άλλο.

Δεν ζητούν ποτέ συγγνώμη

Αυτό γιατί ποτέ δεν φταίνε εκείνοι.

Ή τουλάχιστον έτσι θα μας κάνουν να πιστέψουμε, επινοώντας ψεύδη και διαστρεβλώνοντας γεγονότα που τους κάνουν να μοιάζουν θύματα.

Μάλιστα θα παρουσιάσουν τόσο πειστικά επιχειρήματα που στο τέλος θα πειστούν και οι ίδιοι πως έχουν δίκιο, κάνοντας ανούσια οποιαδήποτε επίκληση στη λογική.

Η αλήθεια είναι πως πολλοί άνθρωποι προτιμούν να έχουν δίκιο από το να είναι χαρούμενοι, όμως οι υπόλοιποι έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε από το να τους δίνουμε τροφή.

Υπερβάλλουν

Ο τοξικός άνθρωπος αρέσκεται να χρησιμοποιεί «μεγάλες» λέξεις όπως «ποτέ» και «πάντα», συνήθως με σκοπό να υπερτονίσει την ανεπάρκεια του ατόμου που βρίσκεται απέναντί του.

Και είναι πολύ δύσκολο να υπερασπιστεί κανείς τον εαυτό του από τέτοιου τύπου χειραγώγηση.

Ο τοξικός άνθρωπος θα θυμάται για πάντα εκείνη την μία φορά που είπαμε ή κάναμε κάτι ως απόδειξη για τα ελαττώματά μας.

Δεν έχει νόημα να επιχειρηματολογήσουμε εδώ καθώς δεν πρόκειται να «νικήσουμε», μόνο να απογοητευτούμε ή στην χειρότερη περίπτωση να πειστούμε ότι πράγματι δεν αξίζουμε.

Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν το ταλέντο να απομυζούν την ευτυχία και την αυτοεκτίμηση από τους άλλους ανθρώπους και στις περισσότερες περιπτώσεις να πείθουν για τις καλές τους προθέσεις.

Βαθιά μέσα μας όμως όλοι ξέρουμε πως οι άνθρωποι που πραγματικά αξίζουν σέβονται την προσωπικότητα, την ελευθερία και τα ελαττώματα του άλλου και τον επιλέγουν ακριβώς για αυτά.

Κρατήστε λοιπόν στη ζωή σας τους τελευταίους και στείλτε ανεπιστρεπτί τους υπόλοιπους στον κάλαθο των αχρήστων!

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.