fbpx

Η Μαγεία του Χαμόγελου

Οι γιαγιάδες λένε συχνά στα εγγονάκια τους να είναι χαμογελαστά… ή να δείχνουν τα δοντάκια τους… όταν συναντούν κάποιο καινούριο πρόσωπο, επειδή οι γιαγιάδες ξέρουν από διαίσθηση πως αυτό προκαλεί θετικές αντιδράσεις στους άλλους.

Οι πρώτες καταγεγραμμένες μελέτες πάνω στο χαμόγελο έγιναν στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Γάλλο επιστήμονα Ντισέν ντε Μπουλόν, ο οποίος χρησιμοποίησε ηλεκτροδιαγνωστικά όργανα και ηλεκτρικούς ερεθισμούς για να διακρίνει ανάμεσα στο χαμόγελο της πραγματικής απόλαυσης και σε άλλα είδη χαμόγελων.

Εξέτασε τα κεφάλια ατόμων που είχαν εκτελεστεί στη λαιμητόμο για να μελετήσει με ποιον τρόπο λειτουργούσαν οι μύες του προσώπου.

Τραβούσε τους μύες του προσώπου από πολλές διαφορετικές γωνίες, καταγράφοντας ποιοι προκαλούσαν ποια χαμόγελα.

Το πρώτο που πρέπει να αναζητήσετε για να εξακριβώσετε την ειλικρίνεια ενός χαμόγελου, είναι οι ρυτίδες δίπλα στα μάτια.

Στο χαμόγελο της απόλαυσης όχι μόνο οι γωνίες των χειλιών σηκώνονται προς τα πάνω, αλλά και οι μύες γύρω από τα μάτια συστέλλονται, ενώ ένα ψυχρό χαμόγελο εμφανίζεται μόνο στα χαμογελαστά χείλη και πουθενά αλλού.

Δηλαδή οι ανειλικρινείς άνθρωποι χαμογελούν μόνο με το στόμα.

Τώρα τα αυθεντικά χαμόγελα προκαλούνται από το ασυνείδητο, πράγμα που σημαίνει πως συμβαίνουν ασυναίσθητα.

Η Μαγεία του Χαμόγελου

Όταν νιώθετε ευχαρίστηση, σήματα περνούν μέσα από το τμήμα του εγκεφάλου σας που επεξεργάζεται τα συναισθήματα κάνοντας τους μύες του στόματός σας να κινούνται, τα μάγουλά σας να σηκώνονται, τα μάτια να ζαρώνουν και τα φρύδια σας να χαμηλώνουν ελαφρώς.

Οι φωτογράφοι σας ζητούν να πείτε «τυρί» επειδή αυτή η λέξη τραβά πίσω τους ζυγωματικούς μύες.

Όμως το αποτέλεσμα είναι ένα ψεύτικο χαμόγελο και μια ανειλικρινής φωτογραφία.

Το χαμόγελο και το γέλιο θεωρούνται παγκοσμίως ενδείξεις ότι ένα άτομο είναι ευτυχισμένο.

Κλαίμε μόλις γεννηθούμε και αρχίζουμε να χαμογελάμε σε ηλικία περίπου 5 εβδομάδων.

Τα μωρά μαθαίνουν γρήγορα ότι το χαμόγελο μάς κρατά κοντά τους.

Η έλλειψή του εξηγεί το λόγο που πολλά αυταρχικά άτομα, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Κλιντ Ίστγουντ, φαίνονται πάντα κατσούφηδες και επιθετικοί ενώ σπάνια χαμογελάνε· απλώς δεν επιθυμούν να εμφανιστούν με κανένα τρόπο υποχωρητικοί.

Έρευνες σε αίθουσες δικαστηρίου δείχνουν ότι μια συγγνώμη που προσφέρεται μαζί με ένα χαμόγελο, επιφέρει μικρότερη ποινή από μια συγγνώμη δίχως αυτό.

Το χαμόγελο και το γέλιο θεωρούνται παγκοσμίως ενδείξεις ότι ένα άτομο είναι ευτυχισμένο.

Άρα οι γιαγιάδες είχαν δίκιο!

Το αξιοθαύμαστο με το χαμόγελο είναι ότι όταν το προσφέρετε σε κάποιον, αυτό τον υποχρεώνει να σας το ανταποδώσει, έστω και αν χρησιμοποιείτε και οι δύο ψεύτικα χαμόγελα!

Και βέβαια πρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο στο ρεπερτόριο της γλώσσας του σώματός σας, ακόμα και αν δεν έχετε διάθεση να χαμογελάσετε, αφού επηρεάζει άμεσα τη στάση των άλλων ανθρώπων και τον τρόπο που αντιδρούν απέναντί σας.

Στα 30 και άνω χρόνια μελετών πάνω στις πωλήσεις και τις διαπραγματεύσεις, έχει ανακαλυφθεί πως το χαμόγελο την κατάλληλη στιγμή, όπως στα πρώτα στάδια μιας διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια των οποίων ο ένας μετρά τον χαρακτήρα του άλλου, δημιουργεί θετική αντίδραση και από τις δύο πλευρές του τραπεζιού και καταλήγει σε πιο ευτυχή αποτελέσματα, καθώς και σε υψηλότερα ποσοστά πωλήσεων.

Η επιστήμη έχει αποδείξει πως όσο περισσότερο χαμογελάμε, τόσο περισσότερες θετικές αντιδράσεις θα αποσπάμε από τους άλλους.

Γιατί το χαμόγελο είναι μεταδοτικό…

Ναταλία Μεντέ, Φαρμακοποιός και Σύλβια Τ.,
www.pharmajoy.gr 

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.