fbpx

Πόνος στον Αυχένα - Πού Οφείλεται και ποιες Ασκήσεις θα σας Βοηθήσουν

Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο  σύμπτωμα που ανάλογα με το αίτιο που το προκαλεί μπορεί να παρουσιάζει από απλά μέχρι πολύ σοβαρά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκούν λίγες μέρες ή -στη χειρότερη περίπτωση- να μη μας αφήνουν καθόλου να ηρεμήσουμε.

Έτσι, ο πόνος στον αυχένα καταλήγει να γίνεται ένα περίπλοκο πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί με πόνο και δυσκολία στην καθημερινότητά μας, ιατρικές εξετάσεις και επισκέψεις σε διάφορους γιατρούς.

Αν το πρόβλημα που τον προκαλεί είναι μυϊκό, ο πόνος περιορίζεται στον αυχένα.

Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο  σύμπτωμα που ανάλογα με το αίτιο που το προκαλεί μπορεί να παρουσιάζει από απλά μέχρι πολύ σοβαρά συμπτώματα.

Όταν όμως το πρόβλημα εντοπίζεται σε κάποιο μεσοσπονδύλιο δίσκο, μπορεί να υπάρχουν πόνοι στην πλάτη (επειδή πιέζεται ο νωτιαίος μυελός) ή/και πόνος, αδυναμία και μούδιασμα συνήθως στο ένα χέρι (επειδή πιέζονται τα νεύρα -ή ρίζες- που πάνε στα χέρια).

Όταν μάλιστα η πίεση στον νωτιαίο μυελό είναι πάρα πολύ μεγάλη, μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και το περπάτημα.

Τι προκαλεί τον πόνο

Ο πόνος στον αυχένα προκαλείται από διάφορες αιτίες και κατά κανόνα αυτές είναι που καθορίζουν τόσο το είδος όσο και την έκταση και την ένταση του πόνου, αλλά και των ενοχλήσεων που συχνά τον συνοδεύουν.

Έτσι, ο πιο συνηθισμένος πόνος στον αυχένα -αυτό που ο κόσμος συχνά ονομάζει αυχενικό σύνδρομο- οφείλεται σε μυϊκό σπασμό των μυών της περιοχής.

Αυτός προκαλείται συνήθως από το στρες, την κακή στάση μας, την επαφή με το κρύο κ.λπ και μπορεί να επιδεινωθεί από καταστάσεις που υπάρχουν ήδη, όπως οι μικροτραυματισμοί στην περιοχή ή η σπονδυλοαρθροπάθεια, αυτό που λέμε «άλατα» ή οστεόφυτα στον αυχένα, που συνδέονται κυρίως με την ηλικία που περνάει.

Χαρακτηριστικά αυτού του μυϊκού σπασμού είναι πόνος στον αυχένα, βάρος στη ράχη και τους ώμους, ενίοτε μουδιάσματα των άνω άκρων και κατά περιόδους πονοκέφαλοι, ζαλάδες και τάση προς εμετό.

Ο πόνος στον αυχένα προκαλείται από διάφορες αιτίες και κατά κανόνα αυτές είναι που καθορίζουν τόσο το είδος όσο και την έκταση και την ένταση του πόνου, αλλά και των ενοχλήσεων που συχνά τον συνοδεύουν.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν προβλήματα στους μεσοσπονδυλίους δίσκους, που εκδηλώνονται με σοβαρότερα συμπτώματα, όπως ο χρόνιος πόνος, το μούδιασμα ή/και η αδυναμία του χεριού κ.ά., και οφείλονται είτε σε κάποιο ατύχημα που τους έχει μετατοπίσει είτε στη χρόνια φθορά.

Όσον αφορά τη φθορά που επέρχεται με τον χρόνο, δεν μπορούμε να καταδείξουμε συγκεκριμένες αιτίες.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πιο ευάλωτοι είναι όσοι άνθρωποι έχουν λεπτό και ψηλό λαιμό ή η δουλειά τους τούς αναγκάζει να σκύβουν, να σηκώνουν βάρη κ.λπ.

Για τα ατυχήματα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πόνοι δεν ξεκινούν οπωσδήποτε αμέσως μετά το χτύπημα.

Μπορεί εξαιτίας του να μετατοπιστεί λίγο ο δίσκος και τα συμπτώματα να εμφανιστούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Αν, βέβαια, σε κάποιο τέτοιο ατύχημα ο δίσκος μετατοπιστεί πολύ, τότε ο πόνος πιθανώς να προκύψει και αμέσως.

Οι ασκήσεις που θα μας βοηθήσουν

Κάνουμε διατάσεις στον αυχένα, για να βελτιωθεί το εύρος κίνησής του, γέρνοντας το κεφάλι μας μπροστά (σαν να λέμε «ναι» με το κεφάλι μας – σκύβοντας, δηλαδή, σαν να θέλουμε να αγγίξουμε με το πιγούνι μας το στέρνο μας) και πίσω (σαν να λέμε «όχι» με το κεφάλι μας – σαν να θέλουμε, δηλαδή, να ακουμπήσουμε το τριχωτό του κεφαλιού στην πλάτη μας), καθώς και δεξιά και αριστερά (σαν να θέλουμε να φέρουμε το αφτί μας στον ώμο μας).

Επίσης, μπορούμε να κάνουμε στροφικές κινήσεις στον αυχένα μας (σαν να γυρίζουμε να κοιτάξουμε δεξιά ή αριστερά), αλλά όχι απότομα.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.