fbpx

Αιτίες που Πονάνε τα Πόδια

Οι πόνοι στο ένα ή και στα δύο πόδια είναι πάντα ενοχλητικοί.

Μπορεί να είναι παροδικοί, να οφείλονται σε κάτι απλό ή να κρύβουν κάποια σοβαρότερη αιτία, όπως σπάσιμο ή ράγισμα.

Οι πόνοι στα πόδια μπορεί να οφείλονται και σε απλά αίτια.

Τα δύο τελευταία είναι και τα χειρότερα γιατί συνεπάγονται ταλαιπωρία και αποχή από τις καθημερινές δραστηριότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι γίνεται όμως με τις απλές ενοχλήσεις;

Η σπονδυλική στήλη και η μέση συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τους πόνους στα πόδια στα οποία αντανακλάται κάποιο πρόβλημα που υπάρχει εκεί.

Η οσφυαλγία που αφορά τις δισκοκήλες και τις οσφυικές στενώσεις προκαλεί πόνους στη μέση και στο πόδι, μούδιασμα και αίσθηση αδυναμίας στα κάτω άκρα.

Η ισχιαλγία αφορά το ισχιακό νεύρο, το νεύρο κατά μήκος του ποδιού που πονάει όταν πιέζεται.

Άλλες αιτίες που πονάνε τα πόδια μπορεί να συνδέονται με παθήσεις των αρτηριών, όπως η περιφερική αρτηριακή νόσος με σύμπτωμα τον ξαφνικό πόνο στη γάμπα μετά από περπάτημα.

Επίσης, πόνο προκαλεί η φλεβική θρόμβωση, οι διάφοροι τύποι αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής ή ουρική αρθρίτιδα), είδη νευροπαθειών που προσβάλλουν και τα δυο πόδια και οφείλονται σε παθήσεις, όπως διαβήτη, καρκίνο και άλλες ή απλά μια έλλειψη βιταμινών.

Οι νευραλγίες, οι θλάσεις των μυών, οι ρήξεις συνδέσμων και οι μυικές κράμπες προκαλούν επίσης πόνους στα πόδια.

Ο πόνος στην κνήμη και στον πρόσθιο κνημιαίο μυ σχετίζεται επίσης με υπέρχρηση του ποδιού ή κάποιο τραυματισμό.

Οι κάθε είδους τενοντίτιδες συγκαταλέγονται στις κακώσεις.

Στην περίπτωση του σπασίματος, ο ασθενής συνήθως καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται.

Καταρχήν, ο πόνος είναι οξύς, το πόδι δεν μπορεί να εκτελέσει καμία κίνηση και η περιοχή γύρω από το σπάσιμο είναι πρησμένη, κόκκινη ακόμα και παραμορφωμένη.

Οι πόνοι στα πόδια μπορεί να οφείλονται σε διάφορα άλλα πιο απλά αίτια, όπως η πολύωρη ορθοστασία, το πολύωρο περπάτημα, τα στενά παπούτσια.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα πόδια αποτελούνται από οστά, αρθρώσεις, τένοντες, μύες, νεύρα και αγγεία.

Οτιδήποτε από όλα αυτά μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Η πιο συνηθισμένη αιτία φαίνεται να είναι οι τραυματισμοί, όπως τα διαστρέμματα που οφείλονται σε τραυματισμό των πλάγιων συνδέσμων της άρθρωσης.

Επίσης τα στραβοπατήματα, ένα απλό πέσιμο χωρίς σπάσιμο ή ράγισμα του οστού που συνοδεύεται από πρήξιμο και πόνο κατά την κίνηση και το κάταγμα, δηλαδή ράγισμα ή σπάσιμο σε ένα σημείο του οστού που προκαλεί πρήξιμο και μελάνιασμα, ίσως και παραμόρφωση του άκρου και πόνο που επιδεινώνεται με την κίνηση.

Τα κατάγματα μπορεί να προκληθούν και από την οστεοπόρωση.

Επίσης, οι κάθε είδους τενοντίτιδες συγκαταλέγονται στις κακώσεις.

Τα κατάγματα κόπωσης από υπέρχρηση (συμβαίνουν συνήθως σε αθλητές) είναι τα πιο ύπουλα γιατί δεν είναι πάντα ορατά στην ακτινογραφία, ενώ έχουν τα κλασικά συμπτώματα των καταγμάτων.

Όπως και να έχει, όταν ο πόνος κρατάει πάνω από δύο 24ωρα, χρειάζεται οπωσδήποτε μια ιατρική εκτίμηση για το τι μπορεί να συμβαίνει.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.