Υγεία & Ομορφιά
H αερόβια άσκηση έδειξε εξίσου μεγάλα αντικαταθλιπτικά οφέλη και με τη χρήση αλλά και χωρίς τη χρήση αθλητικού εξοπλισμού
Η αερόβια άσκηση έδειξε εξίσου μεγάλα αντικαταθλιπτικά οφέλη και με τη χρήση αλλά και χωρίς τη χρήση αθλητικού εξοπλισμού
Γυμναστική

H Aντικαταθλιπτική Δράση της Άσκησης

Ο Δρ. Ιωάννης Δ. Μωρρές, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας για την αντικαταθλιπτική δράση της άσκησης, η οποία έλαβε υψηλή αναγνώριση από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας στην Υγεία (National Institute for Health Research-NIHR) του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε τα εξής:

«Η αερόβια άσκηση, ως συμπληρωματική μορφή παρέμβασης, φέρει υψηλή αντικαταθλιπτική δράση σε ενήλικες ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή όταν καθοδηγείται από ειδικούς της άσκησης και πραγματοποιείται 3 φορές την εβδομάδα για περίπου 45 λεπτά με μέτρια ένταση επί 9 περίπου εβδομάδες».

H αερόβια άσκηση έδειξε εξίσου μεγάλα αντικαταθλιπτικά οφέλη και με τη χρήση αλλά και χωρίς τη χρήση αθλητικού εξοπλισμού

Επιπλέον, πρόσθεσε πως η αερόβια άσκηση, έδειξε μεγάλο αντικαταθλιπτικό όφελος, ακόμα και όταν διήρκησε ένα μόλις μήνα ή όταν συγκρίθηκε με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή διάφορες ψυχοθεραπευτικές τεχνικές.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η αερόβια άσκηση έδειξε εξίσου μεγάλα αντικαταθλιπτικά οφέλη και με τη χρήση αλλά και χωρίς τη χρήση αθλητικού εξοπλισμού/εγκαταστάσεων.

Κατόπιν δημοσίευσης στην επίσημη Ιατρική Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Κατάθλιψης και Άγχους, η μετα-ανάλυση του Δρ. Ιωάννη Δ. Μωρρέ έλαβε περαιτέρω διεθνή αναγνώριση και σηματοδοτήθηκε ως υπόδειγμα επιστημονικής τεκμηρίωσης υψηλής ποιότητας και κεντρικής σημασίας για τη λήψη αποφάσεων στον χώρο της ψυχικής υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα ευρήματα αυτής της διακεκριμένης μελέτης, θα χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν μελλοντικές ερευνητικές προσπάθειες και πιο αποτελεσματικές κλινικές πρακτικές στη θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ιωάννης Δ. Μωρρές, τόνισε ότι η σωστή εφαρμογή της αερόβιας άσκησης στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τη θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να βοηθήσει με πολλαπλούς τρόπους, καθώς:

– η άσκηση δεν είναι κοστοβόρα παρέμβαση,

– δεν συνδέεται με κοινωνικό στίγμα,

– βελτιώνει τη βεβαρυμμένη σωματική υγεία,

– βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με κατάθλιψη,

– μπορεί να μειώσει τις αυξημένες λίστες αναμονής που καταγράφονται στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Η συνταγογράφηση της άσκησης στην κατάθλιψη αποτελεί γεγονός εδώ και αρκετά χρόνια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης αλλά και την επαναλαμβανόμενη διεθνή επιστημονική τεκμηρίωση, οι ερευνητές του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τονίζουν τη σπουδαιότητα συνταγογράφησης της άσκησης στη θεραπεία της κατάθλιψης στην Ελλάδα.

Η συνταγογράφηση της άσκησης στην κατάθλιψη αποτελεί γεγονός εδώ και αρκετά χρόνια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής του ΤΕΦΑΑ ΠΘ καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε προγράμματα «άσκησης για την προώθηση της ψυχικής υγείας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής για όλους τους συμπολίτες», να επικοινωνήσουν στο iomores@pe.uth.gr και στο psylab@pe.uth.gr.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαμένουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και η συμμετοχή τους είναι δωρεάν.

Στους ερευνητές της μελέτης από το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκτός από τον Δρ. Ιωάννη Δ. Μωρρέ, συμμετείχαν:

Οι καθηγητές Αντώνης Χατζηγεωργιάδης και Γιάννης Θεοδωράκης, ο αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Κομούτος και ο δρ Χαράλαμπος Κρομμύδας.

Επίσης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αφροδίτη Στάθη του πανεπιστημίου του Birmingham (Ηνωμένο Βασίλειο) και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Chantal Arpin-Cribbie του πανεπιστημίου Laurentian (Καναδάς).

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθλητική Διατροφή – Ποιες Τροφές την Απαρτίζουν;

Evi Makavelou

Πρωινό Περπάτημα και Ευεξία

Evi Makavelou

Μερικοί Μύθοι για τη Γυμναστική που δεν Πρέπει να Πιστεύουμε

Η Φροντίδα των Ατόμων που Αθλούνται

yoadmin

Τρέξιμο και Διατροφή

yoadmin

Πρωινή vs Βραδινή Γυμναστική – Ποια να Επιλέξετε και Γιατί

a.alefragkis

Αερόβια Άσκηση – Οφέλη σε Σώμα και Μυαλό

Evi Makavelou

Εύκολοι Τρόποι για να Κάνετε τη Γυμναστική Μέρος της Καθημερινής Ρουτίνας σας

a.alefragkis

Διατροφή και Άσκηση – Τι να Φάτε πριν την Προπόνηση;

Γυμναστήριο – Μετά από Πόσον Καιρό θα Δείτε τα Πρώτα Αποτελέσματα στο Σώμα σας

Προθέρμανση Μυών και Αρθρώσεων

yoadmin

Αφυδάτωση και Αθλητική Απόδοση

yoadmin