Υγεία & Ομορφιά
Mερικά Bότανα για τα Συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης
Mερικά Bότανα για τα Συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης
Εμμηνόπαυση

Γυναίκα και Φυτοθεραπεία

Η ζωή κάθε γυναίκας είναι μια πρόκληση, καθώς από πολύ μικρή ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, καλείται να αντιμετωπίσει διάφορες επώδυνες ή άβολες καταστάσεις, όπως την έμμηνο ρύση, την εμμηνόπαυση και διάφορα συμπτώματα που μπορεί να προκαλούνται από διαταραχές στις ορμόνες, τη δραστήρια ζωή της ή άλλους παράγοντες.

Συχνά, οι γυναίκες επιλέγουν να αντιμετωπίσουν τα διάφορα συμπτώματα, σωματικά και ψυχικά, με τη χρήση φαρμάκων.

Μήπως όμως υπάρχει ένας πιο φυσικός τρόπος;

Μήπως η λύση για όλα τα προβλήματα, ή τουλάχιστον για πολλά από αυτά, υπάρχει στη φύση;

Η φύση είναι πλούσια σε φυτά με ωφέλιμη αλλά και θεραπευτική δράση (βότανα).

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν φυτά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ενοχλητικών σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων με διαφόρους τρόπους, όπως με τη διόρθωση ορμονικών διαταραχών ή την αύξηση των επιπέδων ορισμένων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

Η θεραπευτική που χρησιμοποιεί τα φυτά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας λέγεται φυτοθεραπεία και δεν είναι τυχαίο που επί αιώνες αποτελούσε τη βάση της παραδοσιακής ιατρικής.

Σε ποιες περιπτώσεις όμως μπορούν να ικανοποιήσουν τα φυτά τη γυναικεία ανάγκη για καλή ζωή, χωρίς ενοχλητικά συμπτώματα;

Παρακάτω μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε μερικά από τα πιο σημαντικά φυτά για τη γυναικεία υγεία.

Για το Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS)

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, γνωστό και ως PMS, είναι το σύνολο των σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται 2 με 15 μέρες πριν την έμμηνο ρύση και αφορά 3 στις 4 γυναίκες.

Τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε διαταραχές στις ορμόνες, σε μη επαρκή πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών και σε άλλους παράγοντες, με την ψυχολογία να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ένταση των συμπτωμάτων.

Στα συμπτώματα του PMS περιλαμβάνονται ο πυελικός πόνος, η δυσμηνόρροια, η ευαισθησία και η διόγκωση των μαστών, η μασταλγία, η ευερεθιστικότητα, η νευρικότητα, η κατάθλιψη, η ατονία, η μειωμένη ενέργεια, οι πονοκέφαλοι, η ακμή κ.α.

Για τα Συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση είναι η οριστική παύση της εμμήνου ρύσης και της γονιμότητας της γυναίκας. Η έμμηνος ρύση σπανίως διακόπτεται απότομα, αντίθετα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος μέχρι την εμμηνόπαυση κατά την οποία συμβαίνουν σημαντικές διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν βέβαια ποικίλα συμπτώματα.

Συνήθη συμπτώματα που εμφανίζονται πριν, κατά τη διάρκεια ή ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση είναι οι εξάψεις, οι εφιδρώσεις, η ευερεθιστικότητα, η νευρικότητα, η κατάθλιψη, η αϋπνία, η μειωμένη ενέργεια, η ξηρότητα του κόλπου, οι ταχυκαρδίες κ.α.

Mερικά Bότανα για τα Συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης

Mερικά Bότανα για τα Συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης

Κόκκινο Τριφύλλι

Το κόκκινο τριφύλλι (red clover, Trifolium pratense) χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων για τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε διαφόρους τομείς της υγείας.

Σύμφωνα με μελέτες, το κόκκινο τριφύλλι συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η δράση αυτή αποδίδεται στις περιεχόμενες σε αυτό ισοφλαβόνες, που είναι φυτο-οιστρογόνα.

Τα φυτο-οιστρογόνα μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων μέσω της πρόσδεσής τους σε υποδοχείς των οιστρογόνων στο σώμα.

Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλουν στη ρύθμιση των ορμονών και τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως των εξάψεων, των εφιδρώσεων, της νευρικότητας κ.α.

Μετα-ανάλυση κατά την οποία εξετάστηκαν 174 τυχαιοποιημένες μελέτες ελέγχου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, τα συμπληρώματα με φυτο-οιστρογόνα είναι ασφαλή και δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική αύξηση στο ποσοστό κολπικής αιμορραγίας, υπερπλασίας του ενδομητρίου, καρκίνου του ενδομητρίου και καρκίνου του στήθους στις γυναίκες που τα χρησιμοποίησαν.

Τι Πρέπει να Προσέξουμε:

Άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με ορμόνες (όπως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης) ή αντιπηκτικά (όπως η ηπαρίνη), δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το κόκκινο τριφύλλι χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Σε αντίθεση με τις ισοφλαβόνες από σόγια, οι ισοφλαβόνες από κόκκινο τριφύλλι μπορούν να ληφθούν από άτομα με ιστορικό τροφικών αλλεργιών (στη σόγια ή αλλού) καθώς το κόκκινο τριφύλλι δεν προκαλεί αλλεργίες.

Λυγαριά

Η λυγαριά (Vitex agnus castus) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση των προεμμηνορροϊκών και εμμηνορροϊκών συμπτωμάτων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα του PMS χωρίς παρενέργειες και είναι ένα καλά ανεκτό βότανο.

Πιο συγκεκριμένα, η λυγαριά συμβάλλει στη μείωση της ευαισθησίας, της διόγκωσης και του πόνου στο στήθος (προεμμηνορροϊκή μαστοδυνία), μειώνοντας τα επίπεδα της προλακτίνης, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση και άλλων συμπτωμάτων του PMS, όπως είναι οι διαταραχές στη διάθεση, η ευερεθιστότητα, η νευρικότητα, το κοιλιακό πρήξιμο, η ακμή κ.α.

Η λυγαριά συμβάλλει στη ρύθμιση των ορμονών ειδικά κατά τις 15 τελευταίες ημέρες του κύκλου, εξομαλύνει τα επίπεδα της προγεστερόνης και μειώνει τα αυξημένα επίπεδα της προλακτίνης που ευθύνονται για πολλά από τα συμπτώματα του PMS.

Τι Πρέπει να Προσέξουμε:

Η λυγαριά μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορμονική θεραπευτική αγωγή (θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, δια του στόματος χορηγούμενα αντισυλληπτικά ή ορμόνες φύλου).

Αν λαμβάνονται σχετικά φάρμακα, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του γιατρού που τα έχει χορηγήσει.

Σπάνια μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλοι, αυξημένη ροή περιόδου ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Νυχτολούλουδο

Το νυχτολούλουδο (Oenothera) έχει επίσης μελετηθεί για τη δράση του στη μείωση των συμπτωμάτων του PMS και ιδιαίτερα το έλαιό του που παράγεται από τους σπόρους και τα άνθη του.

Το έλαιο νυχτολούλουδου (Evening Primrose Oil) είναι πλούσιο σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως το GLA (γ- λινολενικό οξύ).

Το GLA μετατρέπεται στο σώμα σε προσταγλανδίνη Ε1, η οποία μπορεί να μειώσει τη δράση της προλακτίνης που είναι υπεύθυνη για μερικά συμπτώματα του PMS.

Μελέτες δείχνουν ότι το έλαιο νυχτολούλουδου, συμβάλλει στη μείωση του πόνου και της ευαισθησίας στο στήθος, του κοιλιακού πόνου, της κατάθλιψης, της ευερεθιστικότητας, της κατακράτησης υγρών που σχετίζεται με το PMS κ.α.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη, μπορεί να βοηθήσει ακόμα και γυναίκες στις οποίες απέτυχαν άλλες θεραπείες για το PMS.

Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο έλαιο νυχτολούλουδου, μπορούν επιπλέον να συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος και της καρδιάς και στη μείωση του πόνου στο στήθος στις γυναίκες που θηλάζουν.

Τι Πρέπει να Προσέξουμε:

Η χρήση του νυχτολούλουδου θεωρείται ασφαλής και σε μεγαλύτερες δόσεις από την προτεινόμενη.

Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού αν λαμβάνονται αντιπηκτικά φάρμακα.

Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού αν λαμβάνονται αντιπηκτικά φάρμακα.

Για το Στρες, την Αϋπνία και την Κατάθλιψη

Το στρες, η αϋπνία ή η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες ηλικίες και να επηρεάσουν πολύ την καθημερινότητα της γυναίκας.

Η φύση έχει προνοήσει και για αυτά…

Χρυσή Ρίζα

Η χρυσή ρίζα, γνωστή και ως Rhodiola (Rhodiola rosea), είναι ένα βότανο με προσαρμοσιογόνο δράση, έχει δηλαδή την ικανότητα να βοηθάει τον οργανισμό να ανταπεξέλθει συνολικά και να προσαρμοστεί σε διάφορα είδη στρες, όπως χημικό, βιολογικό ή σωματικό.

Σύμφωνα με μελέτες, η χρυσή ρίζα συμβάλλει στην αύξηση της πνευματικής και σωματικής απόδοσης, τη μείωση της κόπωσης λόγω αυξημένου άγχους, την οξυγόνωση του εγκεφάλου και των μυών και την ενίσχυση των επιπέδων της ενέργειας.

Επίσης, επιδρά θετικά στο νευρικό σύστημα αυξάνοντας τη διάρκεια της αυτοσυγκέντρωσης και βελτιώνοντας τη μνήμη, τη διάθεση, την πνευματική ικανότητα και την απόδοση στην εργασία.

Η χρυσή ρίζα θεωρείται ιδανική για άτομα που νιώθουν ατονία, έχουν μειωμένη απόδοση στην εργασία ή εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα, όπως δυσκολία στον ύπνο, ευερεθιστικότητα ή κεφαλαλγίες, που προκύπτουν από έντονη φυσική ή πνευματική καταπόνηση.

Μελέτες δείχνουν ότι η χρυσή ρίζα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, όπως της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, μέχρι και κατά 30%.

Τι πρέπει να Προσέξουμε:

Η χρυσή ρίζα θεωρείται από τα πιο ασφαλή βότανα και δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντενδείξεις.

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα (Valeriana officinalis) θεωρείται ένα φυσικό ηρεμιστικό και υπνωτικό που έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της ευερεθιστικότητας, της νευρικότητας, της αϋπνίας και σε καταστάσεις υστερίας.

Η βαλεριάνα περιέχει ουσίες με ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Οι ηρεμιστικές ιδιότητες της βαλεριάνας είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη διατήρηση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου.

Σύμφωνα με μελέτες, άτομα που υποφέρουν από αϋπνίες και λαμβάνουν βαλεριάνα έχουν γενικά ευκολότερη και πιο ήσυχη μετάβαση στον ύπνο από άτομα που χρησιμοποιούν τυπικά υπνωτικά ή κάποιο άλλο σκεύασμα τέτοιου τύπου.

Έχει αποδειχθεί ότι η βαλεριάνα μειώνει το συχνό ξύπνημα, την ένταση και την ανησυχία και σε αντίθεση με μερικά φάρμακα, εξασφαλίζει έναν υγιή ύπνο, χωρίς να υπάρχει αίσθηση κούρασης την επόμενη ημέρα.

Το μέρος του βοτάνου που χρησιμοποιείται είναι η ρίζα.

Τι Πρέπει να Προσέξουμε:

Η βαλεριάνα θεωρείται δραστικό βότανο και έχει θεραπευτική δράση.

Δεν πρέπει να λαμβάνεται παράλληλα με ηρεμιστικά φάρμακα ή άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα χωρίς τη συμβουλή γιατρού.

Επίσης, ενδέχεται να μειώσει την εγρήγορση.

Βαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum), γνωστό και ως βότανο του Αγίου Ιωάννη (St. John’s Wort) ή υπερικόν, έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τις ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες αλλά και για τη φροντίδα των πληγών (εξωτερική χρήση).

Η υπερισίνη, που περιέχεται στο βαλσαμόχορτο, έχει ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με μελέτες, το εκχύλισμα από βαλσαμόχορτο μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα ορισμένων νευροδιαβιβαστών, όπως της σεροτονίνης, της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα μπορεί να βελτιώσει και συμπτώματα όπως νευρικότητα ή αϋπνία.

Το βαλσαμόχορτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να ανακουφίσει από εποχιακές συναισθηματικές διαταραχές.

Τι Πρέπει να Προσέξουμε:

Το βαλσαμόχορτο δεν πρέπει να λαμβάνεται σε συνδυασμό με φάρμακα για την κατάθλιψη και μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων, π.χ. να μειώσει τη δράση των αντισυλληπτικών ή αντιισταμινικών φαρμάκων.

Σε μερικά άτομα μπορεί να παρατηρηθεί φωτοευαισθησία έπειτα από λήψη αφεψήματος από τα φύλλα του. Το πτητικό έλαιο του βοτάνου έχει ερεθιστικές ιδιότητες.

Τι Πρέπει να Προσέχουμε Όταν Επιλέγουμε τη Φυτοθεραπεία

Τι Πρέπει να Προσέχουμε Όταν Επιλέγουμε τη Φυτοθεραπεία

Από τη λέξη και μόνο φυτοθεραπεία, μπορούμε να καταλάβουμε ότι τα φυτά, ιδιαίτερα αυτά που ανήκουν στα θεραπευτικά βότανα, μπορεί να έχουν ισχυρή δράση που πιο πολύ θεωρείται θεραπευτική παρά υποστηρικτική.

Για το λόγο αυτό, αν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο βότανο, καλό θα ήταν να ενημερωθούμε πρώτα καταλλήλως για τη δράση του.

Υπάρχουν φυτά και βότανα με πολύ ήπια δράση που μπορούν να ληφθούν από τον καθένα, υπάρχουν όμως και βότανα με ισχυρή δράση, όπως το βαλσαμόχορτο και η βαλεριάνα, που πρέπει να λαμβάνονται με σύνεση και με την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνονται κάποια συγκεκριμένα φάρμακα.

Γενικά, τα βότανα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν, από παιδιά και από άτομα με σοβαρές παθήσεις, ενώ αν κάποιος παίρνει φάρμακα πρέπει να ελέγξει τις αντενδείξεις του βοτάνου που θέλει να πάρει πριν προβεί στη χρήση του.

Τι Είναι Καλύτερο να Επιλέξουμε: Αποξηραμένα ή Τυποποιημένα Βότανα;

Η επιλογή ενός αποξηραμένου βοτάνου μπορεί να ενέχει κινδύνους. Ακόμα κι αν μας διαβεβαιώσουν ότι ένα αποξηραμένο βότανο προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια και νιώθουμε ασφαλείς για την ποιότητά του, δεν μπορούμε να πάρουμε εγγυήσεις για την περιεκτικότητά του.

Ένα αποξηραμένο βότανο μπορεί να προέρχεται από μια πλούσια ή φτωχή σοδειά, κάτι που εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.

Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράσουμε ένα αποξηραμένο βότανο σήμερα και ένα άλλο μετά από ένα μήνα, η περιεκτικότητά τους σε δραστικά συστατικά μπορεί να είναι τελείως διαφορετική με αποτέλεσμα, λαμβάνοντας την ίδια ποσότητα ξηρού βοτάνου, να παίρνουμε διαφορετική ποσότητα δραστικών συστατικών και να μην έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η λύση για να είμαστε σίγουροι και ασφαλείς για τα βότανα που χρησιμοποιούμε είναι να επιλέγουμε τυποποιημένα βότανα από αξιόπιστες εταιρίες, που μπορούν να μας εγγυηθούν ότι ανεξαρτήτως από την παρτίδα των προϊόντων και τη σοδειά που προέρχονται, αυτά προσφέρουν την ίδια ποσότητα δραστικών συστατικών και άρα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. 

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμμηνόπαυση: Πάχος στην Κοιλιά και πώς να το Χάσετε

yoadmin

Επιπτώσεις Εμμηνόπαυσης στο Γεννητικό Σύστημα

yoadmin

Περιεμμηνόπαυση και Συμπτώματα

a.alefragkis

Διαταραχές της Περιόδου Κατά την Εμμηνοπαυσιακή Μετάβαση

yoadmin

Η Κατάλληλη Διατροφή στην Εμμηνόπαυση

Evi Makavelou

Οι Τροφές που Βοηθούν να Αντιμετωπίσετε με Φυσικό Τρόπο τα Συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης

a.alefragkis

Εμμηνόπαυση και Εξάψεις – Τι να Κάνετε;

Τα Συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης

yoadmin

Τα Συμπτώματα της Επιδερμίδας που Προμηνύουν ότι Μπαίνετε στην Εμμηνόπαυση

a.alefragkis

Περιποίηση Δέρματος στην Εμμηνόπαυση

Evi Makavelou

Μήπως Είστε στην Εμμηνόπαυση και δεν το Γνωρίζετε;

yoadmin

Ανακούφιση Συμπτωμάτων Προεμμηνόπαυσης