Υγεία & Ομορφιά
Η Υγιεινή της Ευαίσθητης Περιοχής
Η Υγιεινή της Ευαίσθητης Περιοχής
Χωρίς κατηγορία

Η Υγιεινή της Ευαίσθητης Περιοχής

Η σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί τις γυναίκες όλων των ηλικιών.

Η χρήση προϊόντων για την υγιεινή και την φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ισορροπίας και την αποφυγή των λοιμώξεων.

Η Φυσιολογική Χλωρίδα του Κόλπου

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ορισμένες περιοχές του γεννητικού συστήματος της γυναίκας, όπως η ενδομήτρια κοιλότητα, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες, είναι στείρες μικροβίων, ενώ άλλες, όπως το αιδοίο, ο κόλπος και ο τράχηλος της μήτρας έχουν ποικιλία μικροβίων, τα οποία δεν προκαλούν κάποια λοίμωξη, απλά αποτελούν τη γνωστή φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα.

Η φυσιολογική χλωρίδα μεταβάλλεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας, από τη γέννηση ως και την εμμηνόπαυση.

Η Υγιεινή της Ευαίσθητης Περιοχής

Ο κόλπος του νεογνού, πλούσιος σε γλυκογόνο, λόγω της επίδρασης των μητρικών οιστρογόνων, αποικίζεται γρήγορα από μικρόβια, τόσο του κόλπου της μητέρας κατά τον τοκετό, όσο και του περιβάλλοντος.

Μετά τη μείωση των μητρικών οιστρογόνων, τα επιθηλιακά κύτταρα γίνονται λεπτά και ατροφικά, ενώ το pH από όξινο γίνεται ουδέτερο.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, με την αρχή της περιόδου και την αύξηση του ρυθμού έκκρισης των οιστρογόνων, αρχίζει η παραγωγή των κολπικών και τραχηλικών εκκρίσεων.

Οι γαλακτοβάκιλλοι, ένα είδος βακτηρίων στην κολπική χλωρίδα, είναι υπεύθυνοι για τη μείωση του pH του κόλπου (κάτω του 4,7).

Επιπλέον, κάποιοι γαλακτοβάκιλλοι παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο δρα σαν ένα φυσικό απολυμαντικό, το οποίο καταστρέφει ένα μεγάλο αριθμό παθογόνων μικροοργανισμών.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, παρατηρούνται ποσοτικές μεταβολές της χλωρίδας με συνολική μείωση του αριθμού των μικροβίων, ιδιαίτερα των γαλακτοβάκιλλων.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει προοδευτική μείωση των αναερόβιων μικροβίων και ταυτόχρονα αύξηση των γαλακτοβάκιλλων, ενώ τα αερόβια μικρόβια παραμένουν σχετικά σταθερά.

Έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, η χλωρίδα έχει ήδη επιστρέψει στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη.

Επιλέγοντας το Κατάλληλο Προϊόν Φροντίδας

Πριν διαλέξετε ένα προϊόν για την υγιεινή και την φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής θα πρέπει να είστε σίγουρες ότι δεν έχετε κάποια κολπική λοίμωξη.

Τα προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε για την καθημερινή φροντίδα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα συγχέετε με προϊόντα που προτείνονται όταν υπάρχει μια λοίμωξη στην ευαίσθητη περιοχή, τα οποία χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα Χαρακτηριστικά του Προϊόντος Καθημερινής Χρήσης

Για την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος για την υγεία και την φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής, θα πρέπει να διαλέξετε ένα προϊόν με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

• Να είναι συμβατό με το pH της περιοχής, ph 5 για γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία και σχεδόν 7 στην προεφηβική ηλικία και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

• Να μην περιέχει χρωστικές, αρωματικές ουσίες και ερεθιστικά συντηρητικά.

• Προϊόντα περισσότερο όξινα από το ιδανικό, είναι ικανά να ευνοήσουν την ανάπτυξη μυκήτων, στους οποίους οφείλονται και οι περισσότερες κολπίτιδες.

Μπορείτε να τα βρείτε σε μορφή συνθετικού σαπουνιού, γαλακτώματος και αφρού.

Συμπληρωματικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ενυδατικές και καταπραϋντικές κρέμες στην περιοχή αυτή.

Ωστόσο, η υπερβολική χρήση ακατάλληλων καθαριστικών προϊόντων, μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου και να αποτελέσουν παράγοντα για ανάπτυξη μικροβίων και λοιμώξεων στην περιοχή.

Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να ξεπλένετε πολύ καλά την περιοχή μετά τη χρήση ενός προϊόντος.

Η σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί τις γυναίκες όλων των ηλικιών.

Πως θα Αποφύγετε τον Κίνδυνο Μόλυνσης

Μερικές συμβουλές για να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης στην ευαίσθητη περιοχή:

• Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα τα οποία μπορούν να πλυθούν στους 60 ° C και να αποφεύγετε πολύ στενά εσώρουχα.

• Να αλλάζετε το εσώρουχό σας καθημερινά μία ή περισσότερες φορές, ανάλογα με τις δραστηριότητές σας.

• Να πλένεστε συχνά και να είστε σχολαστικές με την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Ωστόσο, οι κολπικές πλύσεις πρέπει να αποφεύγονται και να γίνονται μόνο με οδηγία γιατρού.

• Να αποφεύγετε να κάνετε συχνά αφρόλουτρα με προϊόντα που έχουν αυξημένες ιδιότητες αφρισμού και περιέχουν αιθέρια έλαια που επίσης μπορούν να ερεθίσουν τη βλεννογόνο του κόλπου.

• Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε αποσμητικά τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν φαγούρα, εξανθήματα και αλλεργίες. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ειδικά αποσμητικά, κατάλληλα για χρήση στην ευαίσθητη περιοχή.

• Η καθημερινή παρατεταμένη χρήση αντισηπτικών προϊόντων καθαρισμού, είναι ικανή να καταστρέψει τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, η οποία είναι απαραίτητη στην άμυνα του γεννητικού συστήματος.

• Να αποφεύγετε να μένετε με βρεγμένο μαγιό για πολύ ώρα.

• Για τις γυναίκες που ακολουθούν αγωγή με αντιβιοτικά, συστήνετε οπωσδήποτε η λήψη προβιοτικών, προκειμένου να αναπληρώσουν την μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου.

Κατά την παιδική ηλικία δεν εκκρίνονται οιστρογόνα.

Η μικροβιακή χλωρίδα είναι ως εκ τούτου περιορισμένη, εξαιτίας της απουσίας γαλακτοβάκιλλων.

Το pH του κόλπου είναι κοντά στο 7 και δεν είναι απαραίτητη η χρήση ενός ειδικού προϊόντος για την ευαίσθητη περιοχή στα κορίτσια μέχρι την προεφηβική ηλικία.

Η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής μπορεί να επιτευχθεί και με τα συνήθη προϊόντα καθαρισμού για το σώμα.

Υπάρχουν προϊόντα που απευθύνονται ειδικά σε νεαρά κορίτσια αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με την απαραίτητη σύσταση παιδιάτρου ή παιδογυναικολόγου.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Οφέλη της Τακτικής Άσκησης

12 Πλεκτά Φορέματα για τον Οκτώβρη

Evi Makavelou

Πώς θα Πετύχεις Μαλλί Παραλίας Χωρίς να Κάνεις Βουτιά

Evi Makavelou

Φυτικές Ίνες και Απώλεια Βάρους

Evi Makavelou

Πώς θα Επιστρέψεις Κομψός και Άνετος στο Γραφείο

Evi Makavelou

Οι Σοβαρές Αιτίες που Κρύβονται πίσω από μια Βαριά Περίοδο

Editor6 pharma

Πώς να Φορέσετε Τζιν στο Ρεβεγιόν;

Evi Makavelou

Ανδρική Περιποίηση Προσώπου – Συμβουλές για μια Λαμπερή Επιδερμίδα

Άσκηση – 4 Σημάδια ότι Χάνετε Μυϊκή Μάζα και Όχι Λίπος

Μύθοι και Αλήθειες για το Γυναικείο Σώμα

Evi Makavelou

Κολύμβηση – Πώς Αλλάζει το Σώμα;

Evi Makavelou

Οι Τάσεις στα Μαλλιά το 2022

Evi Makavelou