Υγεία & Ομορφιά
Με τον όρο ουρολοίμωξη εννοούμε όλες τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Με τον όρο ουρολοίμωξη εννοούμε όλες τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Χωρίς κατηγορία

Συμβουλές για την Πρόληψη της Ουρολοίμωξης

Με τον όρο ουρολοίμωξη εννοούμε όλες τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Στις γυναίκες προσβάλλουν την ουροδόχο κύστη και τα νεφρά, ενώ στους άνδρες τα νεφρά, τον προστάτη και τους όρχεις.

Οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες λόγω ανατομίας, καθώς έχουν μικρότερη σε μήκος ουρήθρα και γιατί η ουρήθρα εκβάλλει στον κόλπο, πολύ κοντά στον πρωκτό.

Με τον όρο ουρολοίμωξη εννοούμε όλες τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

Τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι καύσος ή τσούξιμο κατά την ούρηση, ανάγκη για συνεχή διούρηση, παρόλο που η παραγωγή ούρων την κάθε φορά είναι ελάχιστη, αίσθηση ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει ακόμα και μετά την ούρηση, θολά και πολλές φορές δύσοσμα ούρα, πόνος ή βάρος στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Σε περιπτώσεις κυστίτιδας ενδέχεται να παρουσιαστεί και ποσότητα αίματος κατά την ούρηση, ενώ όταν πρόκειται για πυελονεφρίτιδα, αυτή συνοδεύεται από πόνο στην περιοχή των νεφρών, πυρετό, πονοκέφαλο και γενικότερη κακουχία.

Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν στην πρόληψη της ουρολοίμωξης

Πίνετε αρκετά νερά ή άλλα υγρά ροφήματα στη διάρκεια της ημέρας.

Συνήθως 1,5-2 λίτρα την ημέρα είναι αρκετά για να παράγουν την ποσότητα ούρων που είναι αρκετή ώστε να παρασύρει μικρόβια που συσσωρεύονται στη κύστη πριν προλάβουν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη.

– Πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά πριν αλλά και μετά την ούρηση.

– Μετά την ούρηση, φροντίστε το σκούπισμα να πραγματοποιείται από εμπρός προς τα πίσω ώστε να μην μεταφέρονται μικρόβια από τον πρωκτό κοντά στην είσοδο της ουρήθρας.

– Προτιμήστε τη χρήση ειδικού καθαριστικού για την ευαίσθητη περιοχή και αποφύγετε τα ισχυρά αντισηπτικά που μεταβάλουν τη χλωρίδα και το pH της περιοχής.

– Αποφύγετε τη χρήση στενών και συνθετικών εσωρούχων.

– Ουρείτε πάντα μετά από τη σεξουαλική επαφή και ιδανικά πλένετε την περιοχή με άφθονο νερό προκειμένου να απομακρυνθούν τα μικρόβια από την είσοδο της ουρήθρας.

– Εάν χρησιμοποιείτε ενδοσκοπική συσκευή αντισύλληψης, ο κίνδυνος για εμφάνιση ουρολοιμώξεων είναι αυξημένος, επομένως θα πρέπει να είστε διπλά προσεκτική.

Εάν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση να γνωρίζετε ότι λόγω ξηρότητας του κόλπου, κατά την επαφή ενδέχεται να δημιουργηθούν πιο εύκολα μικροτραυματισμοί στην περιοχή οι οποίοι αυξάνουν την πιθανότητα ουρολοιμώξεων.

Γι’ αυτό μπορούμε να προτείνουμε μια ενυδατική γέλη για τη γενικότερη ενυδάτωση του κόλπου ή ένα λιπαντικό για τη στιγμή της επαφής.

Συμπληρωματικές θεραπείες

Εάν εμφανίζετε συχνά ουρολοιμώξεις

Φροντίστε να λαμβάνετε συχνά σκευάσματα με εκχύλισμα cranberry ώστε να γίνεται τακτικά αποτοξίνωση – καθαρισμός του ουροποιητικού συστήματος.

– Αν παθαίνετε συχνά ουρολοιμώξεις που οφείλονται στο ίδιο μικρόβιο Escherichia Coli, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας και κάντε μια θεραπεία με κάποιο σκεύασμα D-mannose.

Πρόκειται για έναν καθαρό πολυσακχαρίτη ο οποίος είναι κατάλληλος για χρήση ακόμα και σε παιδιά.

Η D-mannose, συνδέεται στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος με τους ίδιους υποδοχείς που συνδέεται και το κολοβακτηρίδιο E.Coli.

Με αυτόν τον τρόπο η D-mannose συνδέεται πρώτη και δεν επιτρέπει στο E.Coli να συνδεθεί και να προκαλέσει ουρολοίμωξη.

Αυτή τη θεραπεία καλό είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να την επαναλαμβάνετε σε μικρότερες δόσεις και μικρότερη διάρκεια για καθαρά προληπτικούς λόγους.

– Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά όταν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που μοιάζουν με ουρολοίμωξη πριν συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Σε περίπτωση που η συχνότητα των ουρολοιμώξεων είναι αυξημένη πρέπει να συμβουλευτείτε οπωσδήποτε ειδικό ουρολόγο ο οποίος θα σας δώσει ειδικές οδηγίες, είτε για μακρόχρονη αγωγή, είτε για συγκεκριμένη εξατομικευμένη αγωγή χημειοπροφύλαξης.

Συμπληρωματικές θεραπείες

Φυτά

– Το Vaccinium macrocarpon ή cranberry συνιστάται για την πρόληψη της υποτροπής της κυστίτιδας από E. coli, υπό την προϋπόθεση να λαμβάνονται 36 mg / προανθοκυανιδίνες του τύπου Α (ουσία υπεύθυνη για την αποφυγή της προσκόλλησης του E. coli).

– Φυτά αντισηπτικά ή / και διουρητικά (ρείκι, bearberry, αρκεύθος, Orthosiphon, σημύδα, πικραλίδα…) και αντι-φλεγμονώδη (σπειραία, harpagophyton, ιβίσκος…) χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ειδικά κατά τα πρώτα σημάδια μόλυνσης.

Να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Το Meadowsweet ή σπειραία αντενδείκνυται σε ιστορικό πεπτικού έλκους όπως και το Harpagophyton.

Αιθέρια έλαια

Με αντιβακτηριακές ιδιότητες (θρούμπι, τεϊόδεντρο, δεντρολίβανο, κανέλα Κεϋλάνης, θυμάρι, λευκόδεντρο (Cajeput)… ή αντι-φλεγμονώδεις / αναλγητικές (Δενδρολίβανο 1,8 κινεόλη…), χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στα πρώτα σημάδια μόλυνσης ή κατά τη θεραπεία μερικές ημέρες τον μήνα.

Να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας και σε άτομα με ιστορικό σπασμών ή άσθματος.

Τα αιθέρια έλαια της κανέλας Κεϋλάνης, θρούμπι, θυμάρι, να αποφεύγονται σε ιστορικό πεπτικού έλκους. Θεραπεία μέγιστης διάρκειας 5 έως 7 ημερών.

Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι Μπορείς να Φορέσεις στο Γυμναστήριο

Evi Makavelou

Πεσμένο Στήθος – Συνήθειες που Πρέπει να Αλλάξετε για να το Αποφύγετε

Μουστάκι – Συμβουλές για τη Σωστή Περιποίησή του

Τρέξιμο – Τα Λάθη που Κάνετε

Evi Makavelou

Καρκίνος Μαστού – Θηλέων

yoadmin

Λάθη στο Hairstyling που Καταστρέφουν τα Μαλλιά

Evi Makavelou

Στυλάτος στον Καύσωνα – Οι 10 Κανόνες

Evi Makavelou

Εύκολοι Τρόποι να Φορέσεις ένα Λευκό Φόρεμα

Evi Makavelou

Οι πιο Συνηθισμένες Αιτίες Πίσω από μια Αποβολή στους Πρώτους Μήνες της Εγκυμοσύνης

a.alefragkis

Ποιοι Είμαστε

yoadmin

Συμβουλές για Τέλειο Ανδρικό Ξύρισμα

Άντρες – Πώς θα Είστε σε Φόρμα Μετά τα 40;

Evi Makavelou