A+ A A-

Γενικά

Η Άθληση στην Τρίτη Ηλικία

Η άθληση είναι το καλύτερο φάρμακο ενάντια σε όλες τις αρνητικές πλευρές της γήρανσης.

Αλλά πόσο εύκολη μπορεί να είναι η άσκηση στην Τρίτη Ηλικία;

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν και πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας;

Τι Πρέπει να Αποφεύγουν οι Ηλικιωμένοι

Όλοι γνωρίζουμε ότι η φυσική άσκηση είναι πολύ ωφέλιμη, αλλά μετά την ηλικία των 60 ή 65 χρόνων μπορεί να παρουσιάσει κινδύνους για την υγεία μας.

H Άθληση στην Τρίτη Ηλικία

Η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σε αυτή την ηλικία δεν αντέχουν την πίεση που ασκείται στο σώμα μας με την άσκηση όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό συμβαίνει κυρίως στα άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και υπέρταση.

Επιπλέον, οι μύες και οι αρθρώσεις είναι πιο ευάλωτοι και πρέπει να προστατεύονται όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο.

Ο αθλητισμός στην τρίτη ηλικία δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικός, αλλά να αποτελεί μια χαλαρωτική δραστηριότητα, που θα διασκεδάζει και δεν θα καταπονεί το σώμα.

Το σώμα μας αλλάζει καθώς περνάνε τα χρόνια, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό.

Ένα ηλικιωμένο άτομο δεν πρέπει να υπερβάλει στις αθλητικές δραστηριότητες, ούτε να προσπαθεί να υπερβεί τα όριά του, τα οποία μπορούν εύκολα να υπολογιστούν σύμφωνα με την ηλικία και την κατάσταση υγείας της καρδιάς του.

Το σώμα μας, όσο μεγαλώνουμε, δυσκολεύεται να βρει τη φόρμα και το σωστό ρυθμό κατά την άσκηση.

Οι μυϊκοί πόνοι και τα πιασίματα, πχ, μπορεί να αργήσουν να φανούν αλλά θα αργήσουν να εξαφανιστούν κιόλας.

H Άθληση στην Τρίτη Ηλικία 2

Σύμφωνα με τους κανόνες της άθλησης λοιπόν, όσοι είναι πάνω από 60 χρονών πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ασυνήθιστα σημάδια που εμφανίζονται όταν γυμνάζονται.

Σημάδια όπως, ο πόνος στο στήθος, η έντονη δυσκολία στην αναπνοή, οι ζαλάδες και οι συχνές κράμπες είναι σημάδια ότι «κάτι δεν πάει καλά».

Σε αυτές τις περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν γιατρό.

Πώς Πρέπει να Αθλείστε Μετά τα 60 Χρόνια

Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στην κούραση και στον πόνο, καθώς αυτά τα δύο δείχνουν ότι το σώμα μας όντως γυμνάζεται και αποκτά μεγαλύτερα όρια, τα οποία όμως δεν πρέπει να τα υπερβαίνετε.

Για το λόγο αυτό, χρειάζεστε ένα άθλημα που σας ευχαριστεί και σας παρακινεί, έχοντας σταθερό ρυθμό και συχνότητα.

Δεν μπορείτε να κάνετε 5 χιλιόμετρα περπάτημα ή ποδήλατο σήμερα και ξαφνικά την επόμενη ημέρα να περάσετε στα 10 χιλιόμετρα.

Για να βρείτε αυτή την ισορροπία, πέρα από το πρόγραμμα που πρέπει εσείς οι ίδιοι να θέσετε στην καθημερινότητά σας, πρέπει να κάνετε γενικές εξετάσεις και ένα τεστ κοπώσεως.

Ιδανικά, χρήσιμες θα σας ήταν και οι συμβουλές ενός γυμναστή ή επαγγελματία του αθλητικού χώρου.

Όλα τα αθλήματα απαιτούν μέτρα προφύλαξης, απαραίτητα για την υγεία μας, σε οποιοδήποτε επίπεδο φυσικής κατάστασης και ηλικίας και αν είμαστε.

Διατροφή και Σπορ για να Παραμείνετε σε Φόρμα

Η διατήρηση της καλής φυσικής και ψυχολογικής κατάστασης ιδιαίτερα όσο περνάει η ηλικία, εξαρτάται από την υγιεινή ζωή, τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα.

Ο σημαντικός ρόλος της διατροφής είναι αναμφισβήτητος για τη διατήρηση της ζωτικότητας του οργανισμού. Ένας μεγάλος αριθμός παθήσεων οφείλεται στην κακή διατροφή και στην παχυσαρκία, τη μάστιγα της εποχής μας.

Οδηγίες για Σωστή Διατροφή

Διατροφή και Σπορ

• Μείωση πρόσληψης κεκορεσμένων λιπών ζωικής κυρίως προέλευσης.

Είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε μια καλή λιπιδική ισορροπία και να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αντίθετα, λιπαρά όπως τα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 είναι ωφέλιμα για τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και για τη μνήμη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επίσης τα ακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο κρέας των ψαριών και το αλφα-λινολεικό οξύ που βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, είναι ωφέλιμα για τη διατροφή του καθένα.

Να τρώτε λοιπόν 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρι και κάθε μέρα μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς.

• Μείωση των Απλών Υδατανθράκων, όπως ψωμί, γλυκά, ζυμαρικά, κατεργασμένο ρύζι, ιδιαίτερα σε μεταβολικές παθήσεις (διαβήτης) και αντικατάστασή τους με σύνθετους υδατάνθρακες από λαχανικά ή όσπρια.

• Άφθονα Φρούτα και Λαχανικά πλούσια σε πολυφαινόλες και σε υδατοδιαλυτές χρωστικές παίζουν έναν αντιοξειδωτικό ρόλο και προστατεύουν τα αγγεία.

Παράλληλα περιέχουν ένα πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, αλλά και ίνες απαραίτητες για τη λειτουργία του εντέρου.

• Λειτουργικές τροφές κατά της χοληστερόλης που μειώνουν κατά ένα αξιοσημείωτο ποσοστό 10-15% την LDL χοληστερόλη, διότι περιέχουν φυτοστερόλες, οι οποίες όμως παράλληλα μειώνουν και την πρόσληψη των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Ε.

• Γαλακτοκομικά για προσφορά ασβεστίου στα οστά και πρωτεϊνών

Αντιοξειδωτικά, τα Κατάλληλα Συμπληρώματα Διατροφής για την Ώριμη Ηλικία

Από τη βιταμίνη Α μέχρι το σελήνιο, τα αντιοξειδωτικά έχουν γίνει οι σταρ της προληπτικής ιατρικής και της αντιγήρανσης και χωρίς να αποτελούν πανάκεια απέναντι στο γήρας, μπορούν να δοθούν στην κατάλληλη δόση.

Τα πλέον γνωστά είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε και από τα ιχνοστοιχεία μετάλλων το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, χωρίς να παραλείπουμε τα καροτενοειδή, τις πολυφαινόλες και τα ωμέγα 3.

Αφήνοντας στην άκρη τα επιχειρήματα των εταιρειών, ας επικεντρωθούμε στη βιολογική πραγματικότητα ότι «Η συνεχιζόμενη οξείδωση με την πάροδο του χρόνου, των μιτοχονδρίων που αποτελούν ενεργειακά κέντρα των κυττάρων μας, είναι η αιτία της γήρανσης και περιορίζει τον χρόνο ζωής μας».

Πολλοί ιατροί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά είναι αξιόπιστα μόρια που δρουν προληπτικά σε παθολογίες που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης, ή ακόμη και εκφυλιστικές παθήσεις (Alzheimer, Parkinson), ηπατίτιδες ή aids.

Εκείνο όμως που πρέπει να δεχτούμε είναι ότι η λήψη από του στόματος των αντιοξειδωτικών ωφελεί όλο τον οργανισμό, χωρίς να μπορούμε να τα κατευθύνουμε κατά τη μεταβολική τους διεργασία σε ένα όργανο συγκεκριμένο, όπως για παράδειγμα το δέρμα.

Ιδιαίτερα απαραίτητα είναι τα αντιοξειδωτικά σε άτομα που καπνίζουν, που ζουν σε περιβάλλον με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, που κάνουν κατάχρηση στο αλκοόλ ή στην έκθεση στον ήλιο, διότι αυτοί οι παράγοντος επιταχύνουν τη δημιουργία καταστροφικών ελευθέρων ριζών που οξειδώνουν και καταστρέφουν τα μιτοχόνδρια.

Σπορ Φιλικά με την Ηλικία

Τα σπορ για καλύτερη υγεία έχουν αποδείξει τα οφέλη τους σε κάθε ηλικία, πόσο μάλλον στα πιο ηλικιωμένα άτομα.

Κανένα σπορ δεν αντενδείκνυται στα άτομα ώριμης ηλικίας, αρκεί αυτό που θα επιλέξουμε να μας αρέσει.

Το περπάτημα είναι το πιο εύκολο και ανώδυνο, ακόμη και για αυτούς που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις και μάλιστα ενδείκνυται.

Με τα κατάλληλα παπούτσια για άνεση, μπορεί να γίνει μια μικρή ευχαρίστηση στην καθημερινότητα.

Για τουλάχιστον 3-5 ώρες εβδομαδιαίως μπορεί να βελτιώσει τον καρδιακό ρυθμό, αλλά και τους μυς μέσα σε μερικούς μήνες και παράλληλα και την οστεοπόρωση.

Κάπως πιο «επίπονα» αθλήματα, όπως το ποδήλατο, το τρέξιμο και το κολύμπι, προϋποθέτουν μια σταδιακή προσαρμογή της καρδιάς και της αναπνοής στην προσπάθεια.

Διατροφή και Σπορ

Όποιο και αν είναι το άθλημα που θα διαλέξετε, στην αρχή πρέπει να αποφύγετε την έντονη προσπάθεια και να προσαρμόσετε σταδιακά την ένταση.

Ιδιαίτερα στη χώρα μας με τόσες παραλίες, το κολύμπι αποτελεί ένα πολύ προσβάσιμο άθλημα, διευρύνει τον θώρακα και την αναπνευστική ικανότητα, γυμνάζοντας όλο το σώμα παράλληλα, ενώ δεν προκαλεί κακώσεις στις αρθρώσεις και στους μύες.

Εκτός όμως από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν τα σπορ σε πολλές χρόνιες παθήσεις αλλά και στην πρόληψη τους, βελτιώνουν και την ψυχική υγεία του ατόμου και την εγκεφαλική δραστηριότητα διότι αυξάνουν την αιμάτωση στα αγγεία και στα τριχοειδή και συμβάλλουν στην έκλυση σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς, καταστέλλοντας το άγχος και την κατάθλιψη που συχνά συνοδεύουν τους ηλικιωμένους.

Θυμηθείτε ότι άσκηση δεν είναι μόνο τα σπορ. Βγείτε μια βόλτα έξω, περπατήστε, ανεβείτε τις σκάλες, κινηθείτε μέσα στο σπίτι. Οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα μπορεί να ανατρέψει τα φρένα της αδράνειας και να αποτελέσει μια πραγματική θεραπευτική προσέγγιση, χωρίς φάρμακα, για τη διατήρηση της υγείας σας.

Η Ακράτεια Ούρων στους Ηλικιωμένους

Η ακράτεια των ούρων δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Η ηλικία δεν ευθύνεται για την ακράτεια.

Ωστόσο, οι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα με την αύξηση της ηλικίας μπορούν να συνεισφέρουν στην εμφάνισή της.

Μερικοί άνθρωποι με ακράτεια ούρων, νομίζουν ότι εάν μειώσουν την ποσότητα υγρών που πίνουν, θα ελαττώσουν το πρόβλημα ακράτειας που παρουσιάζουν.

Αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη, διότι η στέρηση υγρών που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, αυξάνει τη συγκέντρωση των ούρων.

Η Ακράτεια Ούρων στους Ηλικιωμένους

Το αποτέλεσμα της αύξησης συγκέντρωσης ούρων είναι ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για επείγουσα ούρηση, άσχημη μυρωδιά των ούρων ή ακόμη και μόλυνση της ουροδόχου κύστης.

Τύποι Ακράτειας

Η ακράτεια των ούρων έχει πολλές και διάφορες αιτίες.

• Οργανικές, όταν οι σφιγκτήρες του ουρικού συστήματος δε λειτουργούν σωστά.

• Λειτουργικές, οι οποίες έχουν σχέση με τις δυσκολίες του ατόμου και του περιβάλλοντός του: σωματική ανικανότητα, απομακρυσμένες τουαλέτες στο σπίτι, δυσκολία στην επικοινωνία κ.α.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ παροδικής ακράτειας και χρόνιας ακράτειας.

Η παροδική ακράτεια είναι πιο συχνά μια αναστρέψιμη κατάσταση, η οποία όμως δεν πρέπει να αγνοηθεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη αυτοσυγκράτησης, στην αλλαγή του περιβάλλοντός όπου οι τουαλέτες δεν εντοπίστηκαν έγκαιρα, αλλά και σε ασθένειες όπως λοίμωξη του ουροποιητικού, οξεία κατακράτηση ούρων, διανοητική σύγχυση κτλ.

Η χρήση πάνας ακράτειας θα ήταν λάθος σε τέτοιες περιπτώσεις και θα μείωνε αισθητά την αυτονομία του ασθενούς.

Τέτοιες κινήσεις επιδεινώνουν την ακράτεια των ούρων.

Ο ηλικιωμένος δε θα πρέπει να εφησυχάζει με την ακράτεια, πόσο μάλλον όταν αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Συμβουλέψτε τον να σημειώνει σε ένα χαρτί πόσες φορές ούρησε κάθε 24ωρο, αλλά και την ποσότητα των ούρων και να το χρησιμοποιήσει στην επίσκεψή του στο γιατρό.

Η Ακράτεια Ούρων στους Ηλικιωμένους 2

Βοηθήματα για την Ακράτεια

Τα βοηθήματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ και σε περιπτώσεις αποτυχίας της θεραπείας ή όταν υπάρχει συγκεκριμένο οργανικό πρόβλημα.

Διακρίνονται σε προϊόντα απορρόφησης (πάνες) ή μη απορροφητικά (καθετήρες).

Ελέγξτε την απορροφητικότητα τους και εάν χρειάζονται περισσότερες από 4 αλλαγές πάνας την ημέρα σημαίνει πως πρέπει να επιλεγεί πάνα μεγαλύτερης απορροφητικότητας.

Φροντίστε να αλλάζετε τακτικά τα προστατευτικά του στρώματος για την αποφυγή διαβροχής του.

Διατροφή και Τρόπος Ζωής

Παρά την ακράτεια, ο καθημερινός όγκος των υγρών που καταναλώνονται δε θα πρέπει να μειωθεί.

Σε περίπτωση που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο νυχτερινή ενούρηση, συμβουλέψτε τους να καταναλώνουν υγρά μόνο κατά τις ώρες της ημέρας.

Φροντίστε ώστε τα φάρμακα που θα χορηγηθούν στον ηλικιωμένο να μην του προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πχ, η θεραπεία με οξυβουτυνίνη, η τολτεροδίνη και τρόσπιο, εκτός από την ξηροστομία, τη δυσπεψία και τη δυσκοιλιότητα, μπορεί να προκαλέσει και υπνηλία, θολή όραση ή σύγχυση, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Με την παραμικρή ένδειξη κατακράτησης ούρων, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό.

www.y-o.gr 

Υγιής Γήρανση

Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Η διασφάλιση ότι τα άτομα τρίτης ηλικίας περνούν τα επιπλέον αυτά έτη ζωής ως ενεργοί και υγιείς πολίτες, θα ωφελήσει τόσο τους ίδιους όσο και την κοινωνία.

Πολιτικές για Υγιή Γήρανση

Η 1η Οκτωβρίου κάθε έτους έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Διεθνής Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, ημέρα δηλαδή όπου διάφορες δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα ηλικιωμένα άτομα λαμβάνουν χώρα.

Υγιής Γήρανση

Για την προώθηση της υγιούς γήρανσης υλοποιούνται έργα με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς και ενεργοί καθώς μεγαλώνουν, και να διασφαλίσουν την παροχή ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης.

Το 2016 ο Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο ορισμού της παγκόσμιας στρατηγικής του, ενέκρινε το Σχέδιο Δράσης για τη Γήρανση και την Υγεία Δράσης (Μαδρίτη 2002, «Active Ageing – A Policy Framework») με το σχετικό ψήφισμα της 69ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.

Σύμφωνα με αυτό ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. καλείται να ηγηθεί μιας παγκόσμιας εκστρατείας για την καταπολέμηση του ηλικιακού ρατσισμού (ageing), υποστηρίζοντας τοπικούς και διεθνείς εταίρους στις προσπάθειές τους να αλλάξουν πολιτικές και πρακτικές, με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνικής συμμετοχής και της αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων ατόμων.

Δημογραφικά Χαρακτηριστικά στην Ελλάδα και Διεθνώς

Το ηλικιακό όριο για τον καθορισμό της τρίτης ηλικίας είναι ως επί το πλείστον αυθαίρετο.

Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, ο ορισμός προκύπτει µε βάση την ηλικία που κάποιος δύναται να τεθεί σε καθεστώς συνταξιοδότησης.

Συνήθως, η ηλικία αυτή αναφέρεται στα 65 έτη, ενώ ο ΟΗΕ διαφοροποιείται ελαφρώς κατοχυρώνοντας ότι τα άτοµα από 60 ετών και άνω, ανήκουν στον ευάλωτο πληθυσμό των ηλικιωμένων.

Σε σχέση με τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου πληθυσμού και σύμφωνα με εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ., υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν περίπου 600 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, το σύνολο των οποίων αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2025, έως να φθάσει σχεδόν τα δύο δις μέχρι το 2050.

Ειδικότερα, μεταξύ 2015-2050, ο αριθμός των ατόμων 3ης ηλικίας που ζουν στις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 56%, συγκριτικά με την αύξηση κατά 138% που προβλέπεται για τις χώρες ανώτερου - μεσαίου εισοδήματος, 185% για χώρες χαμηλότερου - μεσαίου εισοδήματος και 239% για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η Ελλάδα σήμερα κατέχει την 5η θέση παγκοσμίως σε γηράσκοντα πληθυσμό.

Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί συνδυασμό των φαινομένων της υπογεννητικότητας και της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης.

Με στοιχεία του 2011, εκτιμάται ότι το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών, αναλογεί σε 19% του πληθυσμού, ενώ το προσδόκιμο επιβίωσης αντιστοιχεί σε 81 έτη, 79 και 83 έτη αντίστοιχα για άνδρες και γυναίκες.

Υγιής Γήρανση 2

Βελτιστοποίηση Παροχής Ποιοτικών Υπηρεσιών

Μια καίρια πρόκληση είναι η καθυστέρηση των αρνητικών συνεπειών της γήρανσης στην υγεία.

Σε επίπεδο νοσηρότητας, εκτός από τις παθήσεις που οδηγούν σε απώλεια ζωής, ιδιαίτερη σημασία κατέχουν και εκείνες που υποβαθμίζουν την ποιότητά της.

Αυτές εμπλέκουν τόσο τους ίδιους τους ηλικιωμένους ασθενείς, όπως η κατάθλιψη, η άνοια, η οστεοπόρωση, αλλά και οι αισθητηριακές-λειτουργικές βλάβες, λόγω φυσικής φθοράς ή νόσου (όραση, ακοή), όσο και της οικογένειάς τους σε σημαντικό επίπεδο, καθώς αυξάνουν την εξάρτηση και την ανάγκη για φροντίδα των πασχόντων.

Αναλογικά και το κόστος των υπηρεσιών υγείας για τους ηλικιωμένους αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό του υπόλοιπου πληθυσμού, καθώς δημογραφικά υπερτερούν, αλλά και λόγω της ηλικιακής φθοράς που συνεπάγεται αυξημένη νοσηρότητα και συννοσηρότητα, οπότε και παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανάγκη για φροντίδα υγείας, οπότε και επιβάρυνση του ΕΣΥ.

Για τους παραπάνω λόγους, η βελτιστοποίηση στον τρόπο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και φροντίδας υγείας θέτεται στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς πολιτικής ηγεσίας με την προώθηση της «καλής γήρανσης» να αποτελεί στόχο των κυβερνήσεων παγκοσμίως.

Στόχο συνιστά η παρακίνηση των ηλικιωμένων να υιοθετήσουν θετικές συμπεριφορές προς την κατεύθυνση της υγιούς και ενεργούς γήρανσης.

Οι εν λόγω συμπεριφορές στηρίζονται στην πρόληψη του τριπτύχου της επιδείνωσης των λειτουργικών ικανοτήτων, της απώλειας της αυτονομίας και του κινδύνου για κοινωνική απομόνωση, προωθώντας αντίστοιχα το ορθό διατροφικό μοντέλο, τη φυσική δραστηριότητα και την κοινωνικοποίηση του ατόμου.

Τα συστήματα υγείας από την άλλη, πρέπει να βελτιώσουν την ικανότητα διάγνωσης και διαχείρισης χρόνιων παθήσεων, ελαχιστοποιώντας έτσι τον αντίκτυπο των τελευταίων στις ζωές των ασθενών, αλλά και του στενότερου και ευρύτερου περιβάλλοντός τους.

Διατήρηση της Κοινωνικοποίησης των Ηλικιωμένων 

Από επιδημιολογική έρευνα που διήρκησε 10 χρόνια στην Αυστραλία σε δείγμα 1.500 ηλικιωμένων άνω των 70 ετών, προέκυψε ότι οι ηλικιωμένοι με ευρύτερο κύκλο στενών γνωριμιών ζούσαν περισσότερα χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λιγότερους φίλους. Φαίνεται επίσης ότι η επιρροή των παιδιών και των συγγενών είχε μόνο μικρή επίδραση στην επιβίωση των συμμετεχόντων.

Αντίθετα, όσοι εξ’ αυτών είχαν ένα πολυπληθές δίκτυο φίλων, αντιμετώπιζαν 22% λιγότερες πιθανότητες θανάτου, σε σύγκριση με αυτούς που είχαν πιο στενές σχέσεις με τα παιδιά τους και άλλους συγγενείς.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του φιλικού περιβάλλοντος, όσον αφορά στην αύξηση της διάρκειας της ζωής, διατηρούνταν καθόλη τη δεκαετία που διήρκεσε η έρευνα.

Επίσης, οι θετικές αυτές επιδράσεις παρατηρούνταν ανεξάρτητα από άλλα σοβαρά γεγονότα που πιθανόν να συνέβαιναν, όπως για παράδειγμα ο θάνατος συζύγου ή κάποιου άλλου μέλους της οικογένειας.

Οι ψυχολογικές ευεργετικές επιδράσεις έγκεινται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι είναι συνδεδεμένοι με τους άλλους.

Το δίκτυο στενών φίλων ισχυροποιεί το αίσθημα αυτοπεποίθησης, βελτιώνει την ψυχική διάθεση, απομακρύνει την κατάθλιψη και προσφέρει ενέργεια για την αντιμετώπιση δύσκολων καιρών.

Ωστόσο, το πρόβλημα που τίθεται είναι ότι με την αύξηση της ηλικίας, ο κίνδυνος απώλειας φίλων για διάφορους λόγους συνιστά μια οδυνηρή πραγματικότητα.

Είναι λοιπόν ουσιαστικό να προβάλλεται η αναγκαιότητα για τους ηλικιωμένους να δημιουργούν νέες φιλίες και να συντηρούν συνεχώς τους ήδη υπάρχοντες δεσμούς τους.

Μπισκανάκη Ελπινίκη, Νοσοκομειακή Φαρμακοποιός, ΠΓΝΑ Ιπποκράτειο BSc, MPharm, MSc in Health Management, Specialized in Emotional Intelligence and Management, Special Training in Development of Health Promotion Programs

Η Αφυδάτωση στους Ηλικιωμένους

Οι ανάγκες των ηλικιωμένων σε νερό είναι υψηλότερες από εκείνες ενός ενήλικα καθώς οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί με την αύξηση της ηλικίας.

Εκτιμώνται περίπου σε 35 έως 45 ml/kg/ημέρα ή 1ml πρόσληψης υγρών ανά kcal της ενέργειας που καταναλώνεται.

Συγκεκριμένα, ο ηλικιωμένος χρειάζεται πρόσληψη περίπου 2,5 λίτρων νερού την ημέρα, και αν εξαιρεθεί η ποσότητα που προσλαμβάνεται μέσω των τροφών, τουλάχιστον 1,25 λίτρα πρέπει να είναι πόσιμα.

Αφυδάτωση

Παράγοντες Κινδύνου

• Μείωση της Απορρόφησης των Υγρών

- Μείωση του αισθήματος της δίψας.

- Προβλήματα στην κατάποση.

- Προσπάθεια για τον περιορισμό της ακράτειας ή της πολύ συχνής ούρησης.

- Λειτουργικά και ψυχολογικά εμπόδια: κινητικά προβλήματα (οστεοαρθρίτιδα, νόσος Πάρκινσον), συναισθηματικά προβλήματα (γνωστικές διαταραχές, κατάθλιψη, θλίψη/δυσθυμία), δυσφαγία, ανορεξία.

- Ιστορικό αφυδάτωσης.

• Αύξηση Απώλειας Υγρών

- Μπορεί να συμβεί μετά από λοίμωξη, πυρετό, εμετό ή διάρροια.

- Η συχνή χρήση των καθαρτικών και κλυσμάτων.

- Υπερβολική διούρηση (συχνουρία) μπορεί να οφείλεται σε λήψη φαρμάκων (διουρητικά, λίθιο, φαινυτοΐνη), στην κατάχρηση αλκοόλ, σε διάφορες παθήσεις (διαβήτης, υπερθυρεοειδισμός).

Αφυδάτωση

Η αίσθηση της δίψας είναι συνώνυμη με την αφυδάτωση.

Η διάγνωση συχνά καθυστερεί, επειδή τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά και εμφανίζονται μόνο σε προχωρημένη αφυδάτωση, ενώ η νόσηση από καρδιακή ανεπάρκεια ή νευρολογική ασθένεια κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη διάγνωση.

Μόλις εμφανιστούν τα ανάλογα σημάδια, η αφυδάτωση είναι ήδη προχωρημένη.

Συμπτώματα

Ενδοκυττάρια Αφυδάτωση: Υπάρχει όταν εμφανίζεται ξηρό στόμα και γλώσσα, πυρετός, ολιγουρία, δυσκοιλιότητα, αιφνίδια έναρξη υπνηλίας, σύγχυση, ευερεθιστότητα, διέγερση, ύπαρξη ξηρών βλεννογόνων, ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, μειωμένος όγκος ούρων και διαταραχή του επιπέδου συνείδησης.

Εξωκυττάρια Αφυδάτωση: Υπάρχει όταν εμφανίζεται απότομη απώλεια βάρους (2-3 κιλά σε 2 ημέρες), ατονία, βύθισμα των ματιών, εμφάνιση έντονων μαύρων κύκλων, επίμονα σκληρό δέρμα.

Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται, επειδή η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

Η θεραπεία θα πρέπει να είναι γρήγορη και αποτελεσματική -αλλά όχι υπερβολική-, και να διαρκέσει 48 έως 72 ώρες με χορήγηση μεγάλης ποσότητας υγρών, φτάνοντας έναν μέγιστο όγκο 2,5 έως 3 λίτρα την πρώτη ημέρα.

Αφυδάτωση 2

Συμβουλές

• Φροντίστε για μια ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης και της απώλειας νερού.

• Η πιο σημαντική κίνηση είναι το τακτικό ζύγισμα.

• Αναγνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια της μειωμένης πρόσληψης υγρών (δυσκολία στην κατάποση, ανορεξία, φόβος για ακράτεια, υπερκινητικότητα) ή της αυξημένης απώλειάς τους (διάρροια, έμετος, πυρετός, δύσπνοια, φαρμακευτική αγωγή).

• Να πίνετε μικρές ποσότητες νερού ακόμη και αν δεν διψάτε, πολλές φορές την ημέρα, κατά προτίμηση πριν τις 6 το απόγευμα.

• Να χρησιμοποιείτε προϊόντα για την ξηροστομία, τη στοματική υγεία, αλλά και προϊόντα για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης (ηλεκτρολύτες, κρέμες εντατικής ενυδάτωσης) εάν αυτό είναι απαραίτητο.

• Συνεννοηθείτε με το θεράποντα ιατρό σας για μια πιθανή αλλαγή στη φαρμακευτική θεραπεία (διουρητικά, υπνωτικά), ή τη διακοπή των διουρητικών σε περίπτωση υπερβολικής απώλειας υγρών.

www.y-o.gr 

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.