fbpx

Σεξουαλικότητα στην Τρίτη Ηλικία

Αλήθεια, οι ηλικιωμένοι κάνουν σεξ;

Θα μπορούσε να είναι μια από τις απορίες ενός νέου ο οποίος δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι οι άνθρωποι, όσα χρόνια κι αν περάσουν, μπορούν και συνεχίζουν να έχουν μια ενεργή σεξουαλική ζωή.

Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες (λανθασμένες) ιδέες που έχουμε για το σεξ στην Τρίτη Ηλικία:

• Μετά την Εμμηνόπαυση, οι Γυναίκες δεν Έχουν Διάθεση για Σεξ

Λάθος! Η εμμηνόπαυση δεν σηματοδοτεί το τέλος της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας.

Πρόκειται για μια φυσική βιολογική διαδικασία η οποία ολοκληρώνει την περίοδο γονιμότητας της γυναίκας, όχι την περίοδο της σεξουαλικότητας.

Η σεξουαλικότητα δεν χάνεται με τα χρόνια που περνάνε.

Η ερωτική επιθυμία μπορεί να αλλάξει, αλλά όχι και να εξαφανιστεί.

Αν η διάθεση για σεξ χαθεί μετά την εμμηνόπαυση, κάτι για το οποίο πολλές γυναίκες παραπονιούνται, η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού: συχνά αυτό συμβαίνει σε μακροχρόνιους γάμους, σε σχέσεις στις οποίες η συνήθεια και η ρουτίνα έχουν εγκατασταθεί, ιδιαίτερα αν έχουν προηγηθεί παιδιά που έχουν μεγαλώσει.

Σεξουαλικότητα στην Τρίτη Ηλικία

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση που γνωρίζει έναν νέο σύντροφο μπορεί να ξαναβρεί την ερωτική επιθυμία που είχε όταν ήταν τριάντα χρονών.

• Οι Ηλικιωμένοι δεν Ενδιαφέρονται Πια για το Σεξ

Λάθος! Τα συναισθήματα, η ερωτική επιθυμία και οι φαντασιώσεις δεν έχουν ηλικία.

Μας συνοδεύουν σε όλη τη διάρκεια της ζωή μας.

Η σεξουαλικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή μας.

Όσο καιρό είμαστε ζωντανοί, θα έχουμε διάθεση για σεξ.

• Με τα Χρόνια, η Τρυφερότητα Αντικαθιστά τη Σεξουαλικότητα

Λάθος! Η τρυφερότητα, ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά μιας σχέσης, είναι πάντοτε παρούσα σε ένα υγιές ζευγάρι, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Ουσιαστικά, τρυφερότητα και σεξουαλικότητα συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται.

Ωστόσο, το θέμα αφορά εμάς και την εικόνα που έχουμε για τους ηλικιωμένους.

Μας είναι πιο εύκολο να φανταστούμε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι να περπατάει κρατώντας τρυφερά ο ένας το χέρι του άλλου, παρά να σκεφτούμε ότι το συγκεκριμένο ζευγάρι μπορεί να έχει μια πολύ δραστήρια σεξουαλική ζωή.

Η αλήθεια είναι ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι πάντα παρούσα, ακόμη και μετά τα 70.

• Μετά από Κάποια Ηλικία δεν Αισθανόμαστε Επιθυμητοί

Λάθος! Η αλήθεια βέβαια είναι πως για μια υγιή σεξουαλική ζωή είναι σημαντικό και για τους δυο συντρόφους να νιώθουν ερωτική επιθυμία.

Αν ο ένας από τους δύο δεν αισθάνεται επιθυμητός, τότε είναι λογικό να νιώσει ότι η ερωτική του διάθεση πάει περίπατο.

Όταν ένας άνθρωπος δείχνει ενδιαφέρον για το σύντροφό του, περιποιείται τον εαυτό του, εξακολουθεί να αγαπάει και να φροντίζει το σώμα του, αναγνωρίζει την ευχαρίστηση που μπορεί εκείνο να του δώσει και συνεχίζει να αισθάνεται ερωτική οικειότητα, τον μοναδικό αυτό σύνδεσμο που είναι πολύτιμος για κάθε ζευγάρι, τότε η ερωτική επιθυμία μπορεί να είναι παρούσα ακόμη και μετά τα ’80.

Το πρόβλημα είναι η ίδια η σύγχρονη κοινωνία, η οποία φαίνεται να έχει «αγιοποιήσει» τα νιάτα, τη φρεσκάδα και την ενέργεια της νεανικής ηλικίας.

Χρειάζεται να έχει κανείς ισχυρή αυτοπεποίθηση και να δείχνει χαρακτήρα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον βομβαρδισμό από μηνύματα τύπου «για πάντα νέοι» και να συνεχίσει να αγαπάει το σώμα του και να αισθάνεται επιθυμητός παρά την ηλικία του. 

• Μετά από μια Ηλικία, δεν Έχουμε Συχνές Ερωτικές Επαφές

Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες μετά τα 50 και οι άντρες μετά τα 55 έχουν όλο και λιγότερες ερωτικές επαφές.

Μελέτες έχουν δείξει πως σε ένα συνηθισμένο και χωρίς προβλήματα ζευγάρι, οι ερωτικές επαφές κυμαίνονται από 8 ως 10 το μήνα.

Ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί στις 5 το μήνα καθώς τα χρόνια περνάνε.

Ένα ζευγάρι όμως μπορεί να διατηρήσει αυτόν το ρυθμό ακόμη και μετά τα 70.

• Ένα Ωραίο Πρωί η Σεξουαλικότητα Εξαφανίζεται

Λάθος! Η σεξουαλικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή.

Όταν χάνεται η ερωτική επιθυμία, αυτό δεν οφείλεται τόσο στην προχωρημένη ηλικία, όσο στα προβλήματα που είναι συνδεδεμένα με αυτή, όπως για παράδειγμα μια ασθένεια.

Ένα ζευγάρι που διατηρεί μια μακροχρόνια υγιή σχέση, μπορεί να έχει τακτική σεξουαλική δραστηριότητα σε όλη του τη ζωή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης και τις περιπτώσεις χηρείας, στην Τρίτη Ηλικία όπου συχνά ο άνθρωπος χάνει τον ερωτικό του σύντροφό και νιώθει να κλείνει ένας μεγάλος κύκλος.

Στην περίπτωση αυτή είναι πιο δύσκολο να αναζητήσει έναν νέο ερωτικό σύντροφο.

Ένα ζευγάρι που διατηρεί μια μακροχρόνια υγιή σχέση, μπορεί να έχει τακτική σεξουαλική δραστηριότητα σε όλη του τη ζωή.

Τόσο τα αντρικά γεννητικά όργανα όσο και τα γυναικεία εξακολουθούν να λειτουργούν όταν δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας.

Αλλά κι όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως μια στυτική δυσλειτουργία ή μια κολπική ξηρότητα, ένα ζευγάρι που έχει μια καλή ερωτική ζωή, μπορεί να βρει τρόπους να τα αντιμετωπίσει.

Η διείσδυση δεν είναι ο μοναδικός τρόπος σεξουαλικής απόλαυσης.

• Η Σεξουαλικότητα Είναι Θέμα Χαρακτήρα

Αλήθεια είναι. Καθώς μεγαλώνουμε, η ερωτική μας διάθεση εξαρτάται και από τον χαρακτήρα μας.

Ένας άνθρωπος που κρύβει μέσα του μια έντονα ναρκισσιστική προσωπικότητα (εγώ είμαι η πιο όμορφη, εγώ είμαι ο καλύτερος…) δύσκολα αποδέχεται τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του εξαιτίας του χρόνου που περνάει.

Το γεγονός αυτό έχεις σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύεται πραγματικά να αποδεχτεί τον εαυτό του και το σώμα του και να διατηρήσει ανέπαφη την ερωτική του ζωή.

Ο νάρκισσος δεν αποδέχεται τα γηρατειά και τις αλλαγές που αυτά επιφέρουν στην ιδεατή εικόνα που έχει για τον εαυτό του.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους τελειομανείς.

Οι άνθρωποι που αναζητούν την τελειότητα σε ό,τι κι αν κάνουν, δύσκολα συμφιλιώνονται με τον χρόνο που περνάει και τους κλέβει τις υψηλές επιδόσεις τους.

Σεξουαλικότητα στην Τρίτη Ηλικία

Αν, λοιπόν, η σεξουαλική δραστηριότητα δεν τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται και να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, πολλοί άνθρωποι σταματούν να ασχολούνται με το σεξ, χάνουν κάθε ενδιαφέρον για μια σεξουαλική δραστηριότητα που δεν τους επιτρέπει πια να είναι «οι πρώτοι και οι καλύτεροι».

Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι υπάρχουν και άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση και ακόμη χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, οι οποίοι δύσκολα αποδέχονται τη γερασμένη εικόνα του εαυτούς τους.

Αυτό, σε συνδυασμό με την ιδανική εικόνα της νεότητας που προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης, μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά και οι άνθρωποι αυτοί να χάσουν κάθε ενδιαφέρον για την ερωτική δραστηριότητα.

Συνοψίζοντας, να τονίσουμε πως ένας άνθρωπος, είτε είναι άντρας είτε είναι γυναίκα, μπορεί να έχει μια υγιή σεξουαλική ζωή όταν:

• Αποδέχεται τις αλλαγές που επιφέρει το πέρασμα του χρόνου στο σώμα του αλλά και στις σωματικές του λειτουργίες, τόσο στον ίδιο όσο και στον ερωτικό του σύντροφο.

• Εξακολουθεί να αισθάνεται επιθυμητός (και να επιθυμεί), παρά τα χρόνια που νιώθει να συσσωρεύονται στην πλάτη του.

• Δεν αναζητά τις ερωτικές επιδόσεις, αλλά την ερωτική απόλαυση τόσο για τον ίδιο όσο και για την παρτενέρ του.

• Συνειδητοποιεί ότι ερωτική επαφή δεν σημαίνει μόνο διείσδυση.

Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι τρόποι να γνωρίσει κανείς τον αισθησιασμό και την ευχαρίστηση.

Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι που είχαν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους μια υγιή ερωτική ζωή είναι πιθανότερο να τη διατηρήσουν μέχρι τα βαθιά γεράματά τους.

Η σεξουαλικότητα της Τρίτης Ηλικίας είναι ο καθρέφτης της σεξουαλικότητας της νεανικής ηλικίας, τίποτε δεν αλλάζει δραματικά.

Ένας άνθρωπος που έχει συνηθίσει έχει μια καλή ερωτική ζωή, θα τη διατηρήσει όσα χρόνια κι αν περάσουν.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.