Υγεία & Ομορφιά
Η Κατάλληλη Άσκηση στην Τρίτη Ηλικία
Τρίτη Ηλικία

Η Κατάλληλη Άσκηση στην Τρίτη Ηλικία

Η μυϊκή ατροφία, η αστάθεια και η μειωμένη κινητικότητα, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για πτώσεις.

Τα ηλικιωμένα άτομα μπορούν να ωφεληθούν από ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και ισορροπίας.

Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας είναι πολύ σημαντικός για τους ηλικιωμένους, καθώς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων ή αρθρίτιδας, που επηρεάζουν τη λειτουργικότητά τους.

Από μία πρόσφατη ανασκόπηση εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης για άτομα τρίτης ηλικίας, παρατηρήθηκε ότι τα προγράμματα εκείνα που είναι σχεδιασμένα για μυϊκή ενδυνάμωση, βελτίωση της ισορροπίας και της ικανότητας βάδισης, μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες πτώσης σε ηλικιωμένους.

Ιδιαίτερης προσοχής για τους ηλικιωμένους είναι οι ασκήσεις λειτουργικής ικανότητας, στην ουσία προσομοίωσης των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής.

Αποφεύγονται οι ασκήσεις φόρτισης που περιέχουν άλματα, οι ασκήσεις που προκαλούν κάμψεις του κορμού και οι δύσκολες ασκήσεις κοιλιακών και ραχιαίων.

Προτείνεται η βάδιση, ασκήσεις αντιστάσεων, που βελτιώνουν την ισορροπία και αυξάνουν τη δύναμη των άνω και κάτω άκρων σε καθιστή θέση, και ασκήσεις ενδυνάμωσης της ράχης, καθώς επίσης και ήπιες ασκήσεις yoga και tai-chi.

Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας είναι πολύ σημαντικός για τους ηλικιωμένους, καθώς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων ή αρθρίτιδας, που επηρεάζουν τη λειτουργικότητά τους.

Το ενδεχόμενο η φυσική δραστηριότητα να εμποδίζει την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, οπότε και να συντελεί στην αυτονομία των ηλικιωμένων ατόμων, σημαίνει ότι ένας δραστήριος τρόπος ζωής, αποτελεί το βασικό συστατικό μιας υγιούς και επιτυχημένης γήρανσης.

Συνιστάται οι ηλικιωμένοι να συμμετέχουν σε προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, ώστε να βελτιώσουν και να διατηρήσουν τη μυϊκή τους δύναμη και αντοχή.

Επίσης, τα ηλικιωμένα άτομα πρέπει να εκτελούν ασκήσεις που βελτιώνουν και διατηρούν την ευλυγισία τους.

Η μέτρια φυσική δραστηριότητα με ασκήσεις χαμηλής έντασης, όπως η κολύμβηση, ασκήσεις σε νερό και διατάσεις, συστήνονται για άτομα που έχουν προβλήματα κινητικότητας.

Βελτιώνοντας την κινητικότητα και τη λειτουργική τους ικανότητα, τα ηλικιωμένα άτομα μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες στην κοινότητά τους, να βγαίνουν έξω με την οικογένειά τους και να επισκέπτονται φίλους και συγγενείς χωρίς τη συνοδεία άλλων.

Μπορούν να διατηρούν την αυτονομία τους σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως στην οδήγηση, σε ταξίδια και την εθελοντική εργασία.

Μπισκανάκη Ελπινίκη, Νοσοκομειακή Φαρμακοποιός, ΠΓΝΑ Ιπποκράτειο BSc, MPharm, MSc in Health Management, Specialized in Emotional Intelligence and Management, Special Training in Development of Health Promotion Programs

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνοια στους Ηλικιωμένους – Ποια τα Πρώτα Συμπτώματα που θα Παρατηρήσετε

Οστεοπόρωση

yoadmin

Η Βιολογία της Γήρανσης

Πληγές Κατάκλισης – Πώς θα τις Αποτρέψετε;

Editor6 pharma

Αρθρίτιδα: Η Ασθένεια της Τρίτης Ηλικίας

yoadmin

Φροντίστε την Υγεία σας στην Τρίτη Ηλικία

Οι Πτώσεις στους Ηλικιωμένους

yoadmin

Η Άσκηση Βοηθάει τους Ηλικιωμένους να Έχουν Καλύτερη Μνήμη

yoadmin

Οστεοπενία: Η Κατάλληλη Θεραπεία

yoadmin

Τρίτη Ηλικία και Διατροφικά Προβλήματα

Evi Makavelou

Η Αφυδάτωση στους Ηλικιωμένους

yoadmin

Συμβουλές για Ήσυχα Χριστούγεννα με Κάποιον που Πάσχει από Άνοια

Editor6 pharma