Υπέρταση

Πώς να Ρίξετε την Αρτηριακή Πίεση Χωρίς Φαρμακευτική Αγωγή

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί μία από τις πιο ευρέως διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις τόσο στον Ελλαδικό χώρο, όσο και παγκοσμίως.

Παρά τον υψηλό επιπολασμό της, η αρτηριακή υπέρταση δεν αντιμετωπίζεται και δε ρυθμίζεται κατάλληλα από την πλειοψηφία των πασχόντων.

Επιπλέον, καθώς η αντιμετώπιση της υπέρτασης πραγματοποιείται κυρίως μέσω φαρμακευτικής αγωγής, η παρέμβαση στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής των ασθενών συχνά παρακάμπτεται.

Συγκεκριμένα, οι μεταβολές στον τρόπο ζωής και διατροφής που συστήνονται είναι οι εξής:

Η αερόβια άσκηση έχει ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση, είτε κάποιος πάσχει από υπέρταση είτε όχι.

 • Περιορισμός πρόσληψης Νατρίου μέσω της διατροφής
 • Αύξηση φυσικής δραστηριότητας
 • Μετρίαση πρόσληψης αλκοόλ
 • Μείωση σωματικού βάρους
 • Υιοθέτηση διατροφής που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά με υψηλή πρόσληψη καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου και χαμηλή πρόσληψη λίπους και αλατιού
 • Διακοπή καπνίσματος

Αναλυτικότερα, η καθημερινή πρόσληψη νατρίου σε ασθενείς δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2,4 g.

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ο περιορισμός πρόσληψης νατρίου σε λιγότερα από 2,4 g/ημέρα οδήγησε σε μείωση της συστολικής πίεσης κατά 2-8 mm Hg, βελτιώνοντας το προφίλ υπερτασικών ή προϋπερτασικών ασθενών.

Η αερόβια άσκηση έχει ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση, είτε κάποιος πάσχει από υπέρταση είτε όχι.

Οποιαδήποτε μορφή αερόβιας άσκησης μπορεί να υιοθετηθεί από τον υπερτασικό ή προϋπερτασικό ασθενή θα βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής του πίεσης.

30 λεπτά αερόβιας άσκησης την ημέρα με τη μορφή περιπάτου ή γρήγορου βαδίσματος ή ελαφρού τρεξίματος, 4-5 φορές την εβδομάδα προτείνονται στα πλαίσια των αλλαγών στον τρόπο ζωής ασθενών με αρτηριακή υπέρταση.

Ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ είναι πολύ βασική μεταβολή στην προσπάθεια μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ είναι πολύ βασική μεταβολή στην προσπάθεια μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Για τους άνδρες υπερτασικούς ασθενείς προτείνονται έως δύο ποτά την ημέρα, 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ για τις γυναίκες έως 1 ποτό την ημέρα, 2-3 φορές την εβδομάδα.

Μερικές διατροφικές συμβουλές που προτείνονται σε υπερτασιακούς ασθενείς είναι οι ακόλουθες:

 • Υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών (4-5 μερίδες φρούτων και 4-5 μερίδες λαχανικών την ημέρα)
 • Υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών (τουλάχιστον 25 γρ./ ημέρα)
 • Υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών χαμηλά σε λιπαρά (2-3 μερίδες/ ημέρα)
 • Υψηλή πρόσληψη άπαχου κρέατος (2 μερίδες την ημέρα 3-4 φορές την εβδομάδα)
 • Υψηλή πρόσληψη ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου
 • Χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών
 • Χαμηλή πρόσληψη χοληστερόλης
 • Χαμηλή πρόσληψη αλατιού

Η μείωση του σωματικού βάρους αποτελεί βασικό παράγοντα πρόληψης της υπέρτασης σε υπέρβαρα άτομα.

Επιπλέον, υπέρβαροι υπερτασικοί ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν πολύ από μείωση του σωματικού τους βάρους κατά 4-5 κιλά.

Πολύ περισσότερο, η απώλεια 9-10 κιλών μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 15-20 mm Hg, καθιστώντας τη μείωση του σωματικού βάρους παράγοντα ζωτικής σημασίας στη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης σε υπέρβαρους ασθενείς.

Η διακοπή του καπνίσματος επιβάλλεται σε υπερτασικούς και προϋπερτασικούς ασθενείς.

Επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι το κάπνισμα μέσω της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος προκαλεί αύξηση της συστολικής και της διαστολικής πίεσης.

Επιπλέον, υπερτασικοί ασθενείς που καπνίζουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια.

www.y-o.gr

Πόσο Επηρεάζει η Ψυχολογία μας την Αρτηριακή Πίεση;

Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που έχουμε, επηρεάζουν τη φυσιολογία του οργανισμού μας.

Οι θετικές ψυχολογικές καταστάσεις, εκτός από το ότι κάνουν τη ζωή μας πιο ευχάριστη, μπορούν παράλληλα να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τουλάχιστον στους ηλικιωμένους.

Οι καλές ψυχολογικές καταστάσεις επηρεάζουν το χημικό, ορμονικό και νευρικό ισοζύγιο του οργανισμού με αποτέλεσμα αυτό να επιτρέπει στους ανθρώπους να χειρίζονται καλύτερα προβλήματα, όπως το μακροχρόνιο στρες, που εάν παραμένει ανεξέλεγκτο, έχει κακές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Από την άλλη, τα αρνητικά συναισθήματα σχετίζονται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που έχουμε, επηρεάζουν τη φυσιολογία του οργανισμού μας.

Γιατροί από το Τέξας πραγματοποίησαν έρευνα σε 2.564 άτομα, ηλικίας 65 ετών και άνω που ζούσαν σε 5 διαφορετικές Πολιτείες.

Περίπου το 33% των συμμετεχόντων, λάμβανε φάρμακα για ψηλή πίεση.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι όσο πιο ψηλό ήταν το σκορ στο τεστ αξιολόγησης θετικών συναισθημάτων, τόσο πιο καλή ήταν η κατάσταση των συμμετεχόντων με την πίεση.

Στα άτομα που δεν λάμβαναν φάρμακα για ψηλή πίεση, η σχέση ψηλού σκορ στο τεστ, για τα θετικά συναισθήματα και καλύτερης πίεσης καλή ήταν συχνότερη και σημαντικότερη.

Το ίδιο φαινόμενο αλλά σε χαμηλότερο βαθμό, παρατηρήθηκε και σε αυτούς που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για ψηλή πίεση.

Πολύ συχνά, μια ήρεμη και ψύχραιμη αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων της ζωής μπορεί να σας θωρακίσει απέναντι στις σωματικές συνέπειες των αρνητικών ψυχικών καταστάσεων και πιθανόν από την ψηλή πίεση.

Με λίγα λόγια όσο πιο καλά ήταν από ψυχολογικής άποψης οι άνθρωποι αυτοί, τόσο πιο λίγες πιθανότητες είχαν να πάσχουν από ψηλή πίεση.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι εάν στη θεραπεία της ψηλής πίεσης συμπεριλαμβάνεται και η προσπάθεια για βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης των ασθενών, τότε είναι πιθανόν τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Παράλληλα η προαγωγή και η καλλιέργεια των θετικών συναισθημάτων των ηλικιωμένων, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη της ψηλής πίεσης.

Συνεπώς, η διατήρηση θετικής ψυχολογίας και αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή, συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Συναισθήματα απογοήτευσης, κούρασης, καταπόνησης, αγωνίας, άγχους, φόβου και στρες λόγω διαφόρων καταστάσεων είναι από την άλλη κακοί σύμβουλοι και μπορεί να σας βλάψουν, σωματικά και ψυχολογικά.

Πολύ συχνά, μια ήρεμη και ψύχραιμη αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων της ζωής μπορεί να σας θωρακίσει απέναντι στις σωματικές συνέπειες των αρνητικών ψυχικών καταστάσεων και πιθανόν από την ψηλή πίεση.

Καλό είναι να θυμάστε πάντα ότι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος δεν είναι εκείνος που βρίσκεται σε μια σειρά συγκεκριμένων καταστάσεων, αλλά εκείνος που διαθέτει μια σειρά από συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης της ζωής.

www.y-o.gr

Η Υπέρταση στα Παιδιά και τους Εφήβους

Μολονότι μας ξενίζει σαν αναφορά, η υπέρταση στα παιδιά και τους εφήβους είναι μία υπαρκτή ασθένεια, που πλήττει το 0,5-1% του πληθυσμού αυτών των ηλικιών.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση στις νεότερες ηλικίες εμφανίζεται συχνότερα σε παχύσαρκα παιδιά, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της και σε νέους με φυσιολογικό βάρος.

Φυσιολογικές τιμές

Οι τιμές της αρτηριακής πίεσης των ανηλίκων δεν είναι οι ίδιες με τις τιμές των ενηλίκων, οπότε καλό είναι να μην συγχέουμε τις δύο ανόμοιες αυτές καταστάσεις.

Στα παιδιά, οι τιμές της συστολικής και διαστολικής πίεσης εμφανίζουν διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία, το φύλο  και το ύψος τους.

Η αρτηριακή πίεση σε ένα παιδί είναι φυσιολογική όταν η τιμή της διαστολικής και της συστολικής αρτηριακής πίεσης είναι κάτω από την 90η εκατοστιαία θέση.

Ένα παιδί θεωρείται ότι έχει υπέρταση όταν η συστολική ή και η διαστολική πίεσή του βρίσκονται πάνω από την 95η εκατοστιαία θέση σε τρεις ή περισσότερες ξεχωριστές μετρήσεις. 

Η υπέρταση διαχωρίζεται σε σταδίου 1 όταν κυμαίνεται μεταξύ 95ης και 99ης εκατοστιαίας θέσης συν  5 mmHg και σταδίου 2 όταν είναι πάνω από την 99η εκατοστιαία θέση συν 5 mmHg.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση στις νεότερες ηλικίες εμφανίζεται συχνότερα σε παχύσαρκα παιδιά, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της και σε νέους με φυσιολογικό βάρος.

Αιτίες

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την ανθυγιεινή διατροφή, την ελλιπή άσκηση και τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας αλλά και παράγοντες που σχετίζονται με την κληρονομικότητα είναι οι συχνότερες αιτίες για την υπέρταση.

Στα παιδιά είναι συχνότερη η δευτεροπαθής υπέρταση, δηλαδή εκείνη που οφείλεται σε κάποια αρρώστια.

Στις περιπτώσεις αυτές, όταν αντιμετωπιστεί η αιτία η υπέρταση συνήθως υποχωρεί.

Συνήθως τα παιδιά με δευτεροπαθή υπέρταση είναι κάτω των 10 ετών, έχουν σοβαρή υπέρταση και η υπέρταση εμφανίζεται ξαφνικά ενώ προηγουμένως η πίεση του παιδιού ήταν φυσιολογική.

Οι πιο συχνές αιτίες δευτεροπαθούς υπέρτασης στα παιδιά είναι:

- Νεφρικές νόσοι

- Παθήσεις της καρδιάς (όπως στένωση του ισθμού της αορτής)

- Παθήσεις των ενδοκρινών αδένων

- Λήψη ορισμένων φαρμάκων

Όταν δεν υπάρχει κάποια αιτία που προκαλεί την υπέρταση τότε ονομάζεται ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής υπέρταση. 

Η ιδιοπαθής υπέρταση εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά άνω των 10 ετών που έχουν οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης και συνήθως παρουσιάζουν αυξημένο σωματικό βάρος.

Τα συμπτώματα της υπέρτασης στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, είναι ελάχιστα ή ανύπαρκτα. 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της υπέρτασης στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, είναι ελάχιστα ή ανύπαρκτα. 

Συνήθως προεξάρχουν τα συμπτώματα της αρρώστιας που προκαλεί την υπέρταση.

Μεγαλύτερα παιδιά και έφηβοι μπορεί να παραπονεθούν για ζάλη, κεφαλαλγία ή διαταραχές στην όραση.

Αντιμετώπιση

Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης στα παιδιά είναι η αντιμετώπιση της αιτίας εάν υπάρχει.

Όταν η υπέρταση είναι ιδιοπαθής δηλαδή δεν υπάρχει κάποια αιτία τότε η βασική αρχή στην αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

- Απώλεια βάρους: Η απώλεια βάρους σε ένα παχύσαρκο ή υπέρβαρο παιδί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης.

- Άσκηση: Οι οδηγίες για άσκηση στα παιδιά περιλαμβάνουν 20 έως 30 λεπτά αερόβια άσκηση την ημέρα σε καθημερινή βάση και παράλληλα περιορισμό του καθιστικού τρόπου ζωής.

- Διατροφή: Η μείωση του αλατιού στο φαγητό και η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

- Φαρμακευτική αγωγή: Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής κρίνεται απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η υπέρταση σχετίζεται και με άλλες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή ύπαρξη καταστάσεων που αυξάνουν το κίνδυνο καρδιακής νόσου όπως η υπερχοληστερολαιμία, η παχυσαρκία και η νεφρική νόσος.

www.y-o.gr

Χαμηλή Πίεση – Ποια Είναι τα Συμπτώματα που Πρέπει να Προσέξετε

H υπόταση, δηλαδή η xαμηλή πίεση του αίματος, σημαίνει ότι η ροή του αίματος προς τα όργανα του σώματος είναι ανεπαρκής.

Ως εκ τούτου, προκαλούνται σημαντικές βλάβες σε αυτά, σε βαθμό που ο οργανισμός μπορεί να επέλθει σε κατάσταση σοκ.

Η χαμηλή πίεση του αίματος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και νεφρική ανεπάρκεια.

Αυτά είναι τα πιο σοβαρά συμπτώματα του υποτασικού σοκ στο σώμα.

Τα πιο κοινά συμπτώματα που ακολουθούν την υπόταση είναι τα εξής:

Η χαμηλή πίεση του αίματος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και νεφρική ανεπάρκεια.

- Ζάλη

- Ναυτία

- Τάση λιποθυμίας

- “Σκοτείνιασμα” στην όραση

- Εμβοές (“κουδούνισμα” στα αυτιά)

- Κρύα και υγρά χέρια και πόδια

- Ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο

 - Κόπωση και ταχυκαρδία

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση κυμαίνεται σε τιμές έως και 120/80 mm Hg.

Αυτό σημαίνει ένδειξη 120 και κάτω για την συστολική πίεση και 80 και κάτω για την διαστολική πίεση.

Βέβαια, ο κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά.

Έτσι, αυτό που θεωρείται χαμηλή πίεση του αίματος για τον ένα μπορεί να είναι φυσιολογική κατάσταση για τον άλλο.

Οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν ότι η αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή, μόνο εάν προκαλεί εμφανή συμπτώματα.

Μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Μια αλλαγή σε επίπεδο μόλις 20 mm Hg (π.χ. από 110 σε 90 mm Hg συστολικής πίεσης) μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία, επειδή ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό αίμα.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα λοιπόν, σε κάποιον από το περιβάλλον σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

Δώστε τους να πιούν νερό

Εάν είναι δυνατόν, δώστε τους ένα αθλητικό ποτό.

Τα αθλητικά ποτά έχουν αρκετές θρεπτικές ουσίες και μέταλλα που θα αναπληρώσουν τα χαμένα θρεπτικά συστατικά και θα αυξήσουν την χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Δώστε τους ένα σνακ που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Το αλάτι είναι γνωστό ότι αυξάνει τον όγκο του αίματος και έτσι θα αυξήσει την πίεση του αίματος γρήγορα.

Ζητήστε τους να σηκωθούν και να περπατήσουν λίγο με τη βοήθεια κάποιου

Το να μείνουν ξαπλωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή το να κάθονται σε μία θέση για παρατεταμένες περιόδους είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Η κίνηση θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και μαζί και την πίεση του αίματος.

Δώστε τους να φάνε κάτι με δεντρολίβανο, τζίντζερ, ή βιταμίνη Β και βιταμίνη Ε, που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την πίεση του αίματος γρήγορα.

Πείτε τους να κάνουν ένα ντους με εναλλάξ ζεστό και κρύο νερό, καθώς και αυτή η μέθοδος θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.

www.y-o.gr

Ερωτήσεις και Απαντήσεις Σχετικά με την Υπέρταση

Αν διαγνωστήκατε πρόσφατα με υπέρταση, αλλά δε γνωρίζετε πολλά γι’ αυτή, δώστε απάντηση στις απορίες που έχετε.

Κατά κανόνα η αυξημένη αρτηριακή πίεση δεν παρουσιάζει ενοχλήσεις.

Γιατί έχω υπέρταση;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι λόγοι είναι κληρονομικοί, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η υπερβολική πρόσληψη αλατιού, η καθιστική ζωή και γενικά ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής.

Κινδυνεύει η ζωή μου αν έχω υπέρταση;

Η υπέρταση αυξάνει τις πιθανότητες για εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα, καρδιακή ανεπάρκεια, βλάβες στα νεφρά, απόφραξη των αρτηριών των άνω και κάτω άκρων, ακόμα και για αιφνίδιο θάνατο.

Ποια πίεση είναι πιο επικίνδυνη, η «μικρή» ή «μεγάλη»;

Και οι δύο αυξάνουν στον ίδιο βαθμό τον κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω πίεση;

Κατά κανόνα η αυξημένη αρτηριακή πίεση δεν παρουσιάζει ενοχλήσεις.

Η ζαλάδα, το βουητό, το κοκκίνισμα του προσώπου, ο πονοκέφαλος, η αίσθηση «θολούρας» και η ρινορραγία δεν οφείλονται σε αυτήν, όπως λανθασμένα πιστεύεται.

Αντίθετα, αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ο πανικός ότι οφείλεται σε αυξημένη πίεση, μπορεί να σας ανεβάσει την πίεση.

Πόσο πίεση πρέπει να έχω για να μη θεωρούμαι υπερτασικός;

Η ιδανική πίεση είναι όταν η συστολική είναι κάτω από 120 και η διαστολική κάτω από 80 σε εκατοστιαία θέση.

Φυσιολογική θεωρείται όταν η πρώτη είναι μεταξύ 120-129 mmHg και η δεύτερη μεταξύ 80-84 mmHg.

Μπορώ να θεραπευτώ;

Συγκεκριμένη θεραπεία δεν υπάρχει.

Μπορεί όμως να πέσει στα φυσιολογικά επίπεδα με λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων και βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της διατροφής.

Θα ανεβεί η πίεσή μου αν καταναλώνω πορτοκάλι, σκόρδο και καφέ;

Τα πορτοκάλια δεν ανεβάζουν την πίεση.

Αντίθετα περιέχουν άφθονο κάλιο που είναι πολύτιμο για τους υπερτασικούς και γι’ αυτούς που παίρνουν διουρητικά φάρμακα.

Το σκόρδο περιέχει μια ουσία που μπορεί να επηρεάσει την πίεση γιατί διαστέλλει τα αγγεία.

Ο καφές μπορεί να ανεβάσει την πίεση μόνο για μία με τρεις ώρες και μόνο αν καταναλωθεί από οργανισμούς που δεν είναι συνηθισμένοι στον καφέ.

Τι γίνεται αν κάνοντας θεραπεία, η πίεσή μου πέσει πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε;

Μια συστολική πίεση μεταξύ 110-120 mmHg και μια διαστολική κάτω από 90 mmHg θεωρείται φυσιολογική.

Αν όμως η μείωση αυτή συνοδεύεται με συχνές ζαλάδες και τάσεις λιποθυμίας, θα πρέπει να αναπροσαρμόσετε τη θεραπεία σας.

Τι άλλο πρέπει να προσέχω;

Την αυξημένη χοληστερίνη και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα γιατί μπορεί να προκαλέσουν καρδιακαγγειακά επεισόδια.

Επίσης, θα πρέπει να διακόψετε οπωσδήποτε το κάπνισμα.

Αν διακόψετε απότομα κάποιο φάρμακο μπορεί να έχετε σοβαρές παρενέργειες.

Τι γίνεται αν παραλείψω τα φάρμακά μου μία μέρα;

Τα αντιυπερτασικά φάρμακα έχουν επήρεια για ένα 24ωρο όχι για παραπάνω και γι’ αυτό πρέπει να τα παίρνετε καθημερινά.

Υπάρχει περίπτωση να σταματήσω ποτέ τη φαρμακευτική αγωγή;

Οι πιθανότητες είναι μηδενικές.

Αν διακόψετε τη θεραπεία, η πίεσή σας σύντομα θα αρχίσει πάλι να ανεβαίνει.

Η θεραπεία μπορεί να αλλάξει μόνο αν έχει γίνει λανθασμένη διάγνωση.

Αν διακόψετε απότομα κάποιο φάρμακο μπορεί να έχετε σοβαρές παρενέργειες, όπως ταχυκαρδίες, απότομη αύξηση της πίεσης, ακόμα και να υποστείτε καρδιακό επεισόδιο.

Η δόση των φαρμάκων θα πρέπει να μειώνεται μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Μπορώ να πάρω κάποιο ηρεμιστικό για να πέσει η πίεσή μου;

Τα ηρεμιστικά είναι χρήσιμα μόνο σε όσους έχουν άγχος και κρίσεις πανικού.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.