fbpx

Όλα Όσα δε Γνωρίζετε για τη Δυσανεξία στη Λακτόζη

Από δυσανεξία στη λακτόζη υποφέρουν πολλοί ενήλικες καθώς η ικανότητα του οργανισμού να αφομοιώσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα διασπώντας τη λακτόζη μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων.

Ακόμα και μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών μπορούν να προκαλέσουν έντονα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα είναι έντονα και ενοχλητικά:

Φούσκωμα στην κοιλιά, κράμπες στο στομάχι, αέρια και διάρροια.

Είτε ανήκετε στους τυχερούς που δεν έχουν πρόβλημα είτε ταλαιπωρείστε ήδη από αυτήν τη μορφή δυσανεξίας, διαβάστε κάποια πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε.

Μπορεί να αποκτήσετε δυσανεξία στο μέλλον

Σύμφωνα με έρευνες, το 75% των ενηλίκων σε παγκόσμια κλίμακα χάνει κάποια στιγμή την ικανότητά του να διασπά τη λακτόζη.

Αυτό σημαίνει ότι αν σήμερα δεν παρουσιάζετε συμπτώματα δυσανεξίας, δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα παρουσιάσετε στο μέλλον.

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο

Παρόλο που τα συμπτώματα είναι λίγο πολύ κοινά, όσοι έχουν δυσανεξία μπορεί να παρουσιάζουν και διαφορετικές αντιδράσεις από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ακόμα και μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν σε ορισμένους ανθρώπους έντονα συμπτώματα, ενώ σε κάποιους άλλους απλώς αέρια.

Δεν έχει εξακριβωθεί πού οφείλεται αυτή η διαφοροποίηση, αλλά εικάζεται ότι έχει σχέση με τα βακτηρίδια που υπάρχουν στο πεπτικό σύστημα του καθενός.

Ακόμα και τα μωρά μπορεί να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη

Γνωρίζετε ότι τα μωρά και τα παιδιά δεν έχουν δυσανεξία και γι’ αυτό μπορούν και καταναλώνουν πολύ γάλα μέσα στην ημέρα.

Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο, υπάρχουν περιπτώσεις μωρών που γεννήθηκαν με δυσανεξία στη λακτόζη.

Αυτό, αν έχει συμβεί, οφείλεται στη μετάλλαξη ενός ορισμένου γονιδίου που δίνει εντολές ώστε να παραχθεί λακτάση που διασπά τη λακτόζη.

Το πρόβλημα οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες.

Η λακτόζη κάνει διακρίσεις

Λέγοντας αυτό, εννοούμε ότι προτιμά κάποιους λαούς από κάποιους άλλους.

Η δυσανεξία είναι πιο διαδεδομένη σε ανθρώπους που κατάγονται από την Ανατολική Ασία επηρεάζοντας μάλιστα πάνω από το 90% των ενηλίκων σε κάποιες κοινότητες.

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι επίσης συχνή στους μεσογειακούς λαούς και τους λαούς της Δυτικής Αφρικής.

Αντίθετα, οι λαοί της Βόρειας Ευρώπης καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά που δεν έχουν υποστεί ζύμωση με αποτέλεσμα δυσανεξία να παρουσιάζει μόνο ένα 5% αυτών.

Δεν προκαλούν όλα τα είδη γιαουρτιού και τυριών δυσανεξία

Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν δυσανεξία σε όλα τα γαλακτοκομικά είδη.

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι έντονα και ενοχλητικά.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρουσιάζουν δυσανεξία στο γάλα, αλλά όχι στο γιαούρτι που περιέχει γάλα που όμως έχει υποστεί ζύμωση ή σε κάποια τυριά όπως είναι η παρμεζάνα.

Γενικά, τα παλαιωμένα τυριά περιέχουν κάποια ιχνοστοιχεία λακτόζης κι έτσι είναι πιο εύπεπτα.

Διαβάζοντας την ετικέτα ενός προϊόντος μπορείτε να δείτε τα ποσοστά λακτόζης που περιέχει.

Η λακτόζη είναι ουσιαστικά η ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα.

Όσα λιγότερα τα γραμμάριά της λοιπόν σε ένα προϊόν, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να σας πειράξει.

Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αμέσως

Συνήθως εμφανίζονται μισή ώρα μετά την κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής.

Υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσετε τη δυσανεξία

Δεν είναι πολύ πιθανό, αλλά μπορεί να συμβεί δοκιμάζοντάς το πειραματικά.

Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων γάλακτος με γεμάτο στομάχι 2-3 φορές την ημέρα σαν ένα είδος εξάσκησης, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του πεπτικού σας συστήματος.

Όμως, αν το λεπτό έντερο δεν παράγει αρκετή λακτάση, δεν θα αρχίσει ξαφνικά να το κάνει.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.