fbpx

Οι Τρεις πιο Συνηθισμένες Εξωτερικές Παθήσεις των Ματιών

Στα βλέφαρά μας υπάρχουν κάποιοι αδένες, όχι ιδιαίτερα γνωστοί που λέγονται μεϊβομιανοί.

Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή σμήγματος, το οποίο καταλήγει στην επιφάνεια του ματιού μέσα από μικροσκοπικούς πόρους που βρίσκονται στο χείλος των βλεφαρίδων.

Η βλεφαρίτιδα οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή του χείλους των βλεφάρων.

Όταν οι αδένες αυτοί δυσλειτουργούν, προκαλούνται διάφορες παθήσεις στα μάτια που χρήζουν αντιμετώπισης.

Βλεφαρίτιδα

Είναι μια συχνή πάθηση των ματιών, οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή του χείλους των βλεφάρων και κρύβεται πίσω από διάφορες ενοχλήσεις που μπορεί να έχουμε.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν υγρά και κόκκινα μάτια, τσούξιμο ή κάψιμο, κόκκινα και πρησμένα βλέφαρα που παρουσιάζουν μια λιπαρή εικόνα, φαγούρα, ευαισθησία στο φως, έντονες τσίμπλες μετά τον ύπνο.

Ακόμα μπορεί να προκληθεί απώλεια βλεφαρίδων ή οι βλεφαρίδες να αρχίσουν να αναπτύσσονται προς λάθος κατεύθυνση ή αφύσικα.

Η βλεφαρίτιδα θεραπεύεται και δεν είναι μεταδοτική.

Η αγωγή μπορεί να είναι τοπική με φαρμακευτική αγωγή, εφαρμογή θερμών επιθεμάτων (κομπρέσες), σωστή υγιεινή των βλεφάρων και μασάζ στα χείλη των βλεφαρίδων.

Χαλάζιο

Είναι μια φλεγμονή που προκαλεί η απόφραξη των πόρων των μεϊβομιανών αδένων κατά την οποία συσσωρεύεται σμήγμα.

Συνήθως δημιουργείται όταν υπάρχει ήδη βλεφαρίτιδα.

Όσοι πάσχουν από ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι περισσότερο επιρρεπείς στο χαλάζιο.

Προκαλεί πόνο, ερυθρότητα, διόγκωση των βλεφάρων, πτώση των βλεφαρίδων, θολή όραση, οίδημα σε όλη την έκταση του ματιού, ενώ δημιουργείται και μια κύστη κοντά στα βλέφαρα που όταν επιμολυνθεί μαζεύει πύον.

Αν το χαλάζιο είναι μικρό και δεν έχει συμπτώματα μπορεί να φύγει μόνο του.

Διαφορετικά, η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά, μόνα ή συνδυαστικά με κολλύρια για την ημέρα και εφαρμογή αλοιφής το βράδυ ώστε να δράσει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επίσης, συστήνονται κομπρέσες με χλιαρό νερό 3-4 φορές την ημέρα.

Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει αμέσως γιατί αν η φλεγμονή γίνει χρόνια, μπορεί να δημιουργηθεί μια κύστη που αφαιρείται μόνο χειρουργικά.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, το χαλάζιο θα πρέπει να περάσει μέσα σε 3-4 εβδομάδες.

Για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα επανεμφάνισής του αυξάνουμε την πρόσληψη βιταμίνης Α, τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Β6 (φασόλια, αρακάς), Β3 (ηλιόσποροι) και καταναλώνουμε τροφές όπως ο τόνος, ο σολομός, το κοτόπουλο και οι φρέσκιες σαλάτες.

Επίσης, βοηθάει το άφθονο νερό.

Το κριθαράκι εξελίσσεται γρήγορα και είναι ορατό.

Κριθαράκι

Είναι μια μικροβιακή φλεγμονή της ρίζας της βλεφαρίδας ή των μικροαδένων που βρίσκονται κοντά και συνήθως οφείλεται σε σταφυλόκοκκο.

Λέγεται και κριθή.

Είναι ένα μικρού ή μεσαίου είδους εξάνθημα πάνω στο βλέφαρο, περιμετρικά του ματιού ή στις εσοχές του.

Προκαλεί οίδημα και πόνο στο βλέφαρο πολύ περισσότερο κατά την ψηλάφηση, κοκκίνισμα, ευαισθησία στο φως, αίσθημα δυσφορίας όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια, ερεθισμό στο μάτι και έκκριση δακρύων.

Το κριθαράκι εξελίσσεται γρήγορα και είναι ορατό.

Συνήθως υποχωρεί μόνο του μέσα σε 2-3 μέρες, αλλιώς δυσκολεύει την όραση, προκαλεί υπερβολική έκκριση υγρού και έντονο πόνο, οπότε η ιατρική παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη.

Συνήθως, χορηγείται τοπικό αντιβιοτικό και συστήνονται ζεστές κομπρέσες.

Το αυξημένο άγχος, ο διαβήτης, τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να το προκαλέσουν.

Επίσης, σημαντικό είναι να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σε ό,τι αφορά το πλύσιμο των χεριών και τις πετσέτες που χρησιμοποιούμε, όπως και τα καλλυντικά και τα σύνεργα του μακιγιάζ όσον αφορά τις γυναίκες.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.