fbpx

Σημάδια του Αλτσχάιμερ που Απαιτούν την Προσοχή σας

Είναι ίσως ο μεγαλύτερος φόβος καθώς η ηλικία περνά.

Το Αλτσχάιμερ αφορά όλους, όχι μόνο επειδή η συχνότητα εμφάνισης της νόσου έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αλλά επειδή όταν κάποιος υποφέρει από αυτήν επηρεάζεται και η καθημερινότητα των οικείων του.

Αν χρησιμοποιείτε συχνά λάθος λέξεις, τότε κάτι ίσως να μην πηγαίνει καλά με τη μνήμη σας.

Οριστική θεραπεία δεν έχει βρεθεί ακόμα, υπάρχουν ωστόσο τεχνικές εξάσκησης της μνήμης και κάποια φάρμακα που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Πέρα από τα τρανταχτά σημάδια, όπως η απώλεια μνήμης, τα προβλήματα στην επίλυση ακόμα και των απλούστερων προβλημάτων, η σύγχυση και η εκτέλεση δραστηριοτήτων που γίνονται αυτόματα (π.χ. οδήγηση), υπάρχουν και κάποια άλλα που μπορεί να μην τα συνδέετε άμεσα με τη νόσο.

Οι συζητήσεις, οι συνομιλίες και οι λέξεις σας προκαλούν εκνευρισμό

Παίρνετε μέρος σε μια συζήτηση και δυσκολεύεστε να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις.

Συμβαίνει σε όλους να θέλουμε να εκφράσουμε κάτι, αλλά εκείνη τη στιγμή να μη μας έρχεται η συγκεκριμένη λέξη στον νου.

Αν όμως αυτό γίνεται συχνά, αν αρχίζετε να ξεχνάτε περισσότερες από μία λέξεις σε 2-3 προτάσεις, αν χρησιμοποιείτε συχνά λάθος λέξεις, τότε κάτι ίσως να μην πηγαίνει καλά με τη μνήμη σας.

Επίσης, αν πιάνετε τον εαυτό σας να αποφεύγει να συμμετέχει σε συζητήσεις, αν σταματάτε ενώ μιλάτε γιατί δεν ξέρετε τι να πείτε ή έχετε ξεχάσει αυτό που σκοπεύατε να πείτε, θα πρέπει να θορυβηθείτε.

Ακόμα χειρότερα, αν επαναλαμβάνετε κάτι που ήδη έχετε πει αλλά έχετε ξεχάσει ότι το είπατε και αν δεν είστε σε θέση να παρακολουθήσετε μια απλή συζήτηση και να βγάλετε νόημα, τότε ίσως είναι ώρα να επισκεφθείτε έναν ειδικό νευρολόγο.

Είναι εκείνος που θα μπορέσει μέσω των κατάλληλων τεστ να διαγνώσει αν κάτι δεν πάει καλά στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Χάνετε πράγματα

Είναι συνηθισμένο να τοποθετούμε ένα πράγμα σε κάποιο σημείο και μετά να ξεχνάμε πού το έχουμε βάλει με αποτέλεσμα να το ψάχνουμε παντού.

Ένας τρόπος για να το βρούμε, όταν αυτό δεν έχει μία σταθερή θέση είναι να θυμηθούμε τα βήματα και τις σκέψεις που μας οδήγησαν στην απόφαση να το βάλουμε στο σημείο που επιλέξαμε αλλά τώρα δε θυμόμαστε.

Είμαστε όμως σε θέση να το κάνουμε;

Και αν πρόκειται για ένα αντικείμενο που το έχουμε τοποθετήσει σε αλλόκοτο μέρος από αυτό στο οποίο θα έπρεπε να είναι (π.χ. το ψαλίδι στο ψυγείο);

Επίσης, αν ρίχνουμε το φταίξιμο σε κάποιον άλλο ότι μας μετακινεί τα πράγματα, είναι μία ένδειξη που χρειάζεται διερεύνηση.

Τα προβλήματα στην επίλυση ακόμα και των απλούστερων προβλημάτων μπορεί να είναι ένδειξη Αλτσχάιμερ.

Οι αποφάσεις σας δεν είναι εύστοχες

Σίγουρα στη διάρκεια της ζωής μας παίρνετε αποφάσεις που αποδεικνύονται λανθασμένες.

Τι γίνεται όμως όταν παίρνετε αποφάσεις που δε βγάζουν κανένα νόημα εξ αρχής;

Για παράδειγμα, αντί να βάλετε ένα ζευγάρι παπούτσια φοράτε δύο από διαφορετικά ζευγάρια και κάνετε το ίδιο με τις κάλτσες σας.

Φοράτε λάθος ρούχα για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν έξω.

Και δεν εννοούμε ότι ντύνεστε ακατάλληλα επειδή ο καιρός είναι άστατος.

Ακόμα, επαναλαμβάνετε μέσα στην ημέρα κινήσεις, ενώ δε χρειάζεται, όπως το να κάνετε έναν μπάνιο και να ξανακάνετε δέκα λεπτά αργότερα.

Τα παραδείγματα είναι πολλά:

Ανάβετε όλα τα φώτα, ενώ έξω είναι μέρα, χρησιμοποιείτε λάθος σκεύος σε σχέση με αυτό που πάτε να φάτε, πάτε να κόψετε το ψωμί με το πιρούνι, ανάβετε όλα τα μάτια της κουζίνας, ψάχνετε συνεχώς πράγματα.

Στην αρχή μπορεί να σας φαίνεται αστείο και να συνέρχεστε γρήγορα, αλλά τα συμπτώματα θα γίνουν πολύ χειρότερα αν δεν κάνετε κάτι για αυτά.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.