Το Σύνδρομο GBS

Το σύνδρομο GBS (Guillain- Barre) παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και αφορά τόσο το γυναικείο όσο και το ανδρικό φύλο.

Πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια η οποία εμφανίζεται με συχνότητα 1 ή 2 σε 100.000 ανθρώπους.

Η μυϊκή αδυναμία και οι αλλαγές στην αισθητικότητα επηρεάζουν την ισορροπία, τη στάση του σώματος, την κινητικότητα των αρθρώσεων και τη βάδιση.

Το σύνδρομο GBS είναι μια οξεία, φλεγμονώδης μεταλοιμώδης αυτοάνοση πολυνευροπάθεια, που προκαλεί απομυελίνωση των περιφερικών νεύρων του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Τα συμπτώματα αφορούν αρχικά σε μούδιασμα και αδυναμία των ποδιών, τα οποία συμμετρικά διαχέονται σε όλο το σώμα και τα άνω άκρα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα άτομα οδηγούνται σε παράλυση και προβλήματα σε αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, οπότε χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης.

Η απομυελίνωση στους νευράξονες των περιφερικών νεύρων καταλήγει σε συμμετρική παράλυση των κινήσεων, η οποία ξεκινά από τα κάτω άκρα και ανεβαίνει προοδευτικά προς τα επάνω, προκαλώντας μυρμήγκιασμα, καυσαλγία και ασφυξία.

Η μυϊκή αδυναμία και οι αλλαγές στην αισθητικότητα επηρεάζουν την ισορροπία, τη στάση του σώματος, την κινητικότητα των αρθρώσεων και τη βάδιση.

Η παράλυση των μυών του προσώπου στο 50% της πλειονότητάς τους αυξάνει το ρίσκο της αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Το 40% των ασθενών αυτών παρουσιάζουν αναπνευστική δυσχέρεια, που οφείλεται στην εμπλοκή των νεύρων που νευρώνουν τους μύες του θώρακα, καθώς και του φρενικού νεύρου προκαλώντας παράλυση των εισπνευστικών μυών και του διαφράγματος.

Το σύνδρομο GBS χρειάζεται νοσοκομειακή αποκατάσταση διάρκειας 3-6 εβδομάδων και στη συνέχεια εξωνοσοκομειακή αποκατάσταση γύρω στους 3-4 μήνες.

Αν και η ανάρρωση μετά από το σύνδρομο GBS είναι σχετικά καλή, οι ασθενείς εξακολουθούν να έχουν σοβαρή κόπωση.

Η κόπωση είναι διαφορετική από αυτή που βιώνουν τα υγιή άτομα και αποτελεί ένα από τα περισσότερα συμπτώματα της αναπηρίας.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.