fbpx

Μήπως Υποφέρετε Συχνά από Ημικρανίες;

Πολλοί είναι εκείνοι που ταλαιπωρούνται κάθε τρεις και λίγο από ημικρανίες και πονοκεφάλους.

Παρόλο που αυτοί οι δυο όροι συχνά συγχέονται, δεν ταυτίζονται.

Η ημικρανία είναι σαφώς πολύ πιο δυνατή και επίμονη από έναν απλό πονοκέφαλο.

Μήπως Υποφέρετε Συχνά από Ημικρανίες;

Πρόκειται μία χρόνια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα και όλοι συμφωνούν ότι μπορεί να γίνει πολύ βασανιστική.

Τι είναι και πού οφείλεται

Η ημικρανία αφορά τον οξύ πόνο που παρουσιάζεται ξαφνικά στη μία πλευρά του κεφαλιού και η αίσθηση μοιάζει με σφυρί που χτυπάει ασταμάτητα.

Οι πάσχοντες από ημικρανία έχουν ευαισθησία στο φως και τη φασαρία, έχουν ναυτίες και μουδιάσματα και βλέπουν θολά.

Μια ημικρανία μπορεί να κρατήσει και τρεις μέρες.

Ένα σύμπτωμα που την κάνει να διαφέρει από τον κλασικό πονοκέφαλο είναι η αύρα, μια παροδική λεκτική, οπτική ή κινητική διαταραχή που σηματοδοτεί το ξεκίνημα του πόνου.

Από ημικρανίες πάσχει περίπου το 12 τοις εκατό του πληθυσμού σε βαθμό που να αδυνατεί να εκτελέσει τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η ημικρανία προτιμά τις γυναίκες, οι οποίες προσβάλλονται τρεις φορές περισσότερο από τους άντρες, μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, χωρίς να αποκλείουμε τους περιβαλλοντικούς και τη γενετική ροπή κάποιου προς αυτήν.

Επίσης, οι ορμονικές αιτίες καλύπτουν σχεδόν το ένα τρίτο των περιπτώσεων.

Μπορεί να εμφανιστεί όταν το άτομο βρίσκεται στην παιδική ή την εφηβική ηλικία, κατά τη διάρκεια της περιόδου στις γυναίκες και της εμμηνόπαυσης.  

Άλλες αιτίες

Η βασική αιτία εκδήλωσης τακτικών ημικρανιών παραμένει άγνωστη.

Εκτός από τα όσα περιγράψαμε, ύποπτοι μπορεί να είναι το παρατεταμένο στρες και η κούραση, κάποια τρόφιμα όπως ο καφές και το κόκκινο κρασί, συστατικά όπως η τυραμίνη που βρίσκεται στα τυριά και διάφορα συντηρητικά που περιλαμβάνουν κάποια τρόφιμα, όπως το γλουταμινικό νάτριο.

Μήπως Υποφέρετε Συχνά από Ημικρανίες;

Ημικρανίες μπορεί να προκαλέσουν κάποια φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, ακόμα και η αλλαγή περιβάλλοντος μετά από ένα κουραστικό ταξίδι.

Για να εντοπίσει κανείς τις αιτίες που προκαλούν τη δική του ημικρανία, χρήσιμο είναι να κρατά ένα ημερολόγιο με τις δραστηριότητές του και τα τρόφιμα που καταναλώνει τακτικά.

Στη διάγνωση βοηθούν επίσης ιατρικές εξετάσεις, όπως νευρολογικές, μια μαγνητική τομογραφία, ένα λεπτομερές ιστορικό που θα εκτιμηθεί από τον θεράποντα γιατρό.

Παρόλο που η επιστήμη έχει προχωρήσει, η διάγνωσή της έχει σε πολλές περιπτώσεις αμφίβολα αποτελέσματα.

Οι ημικρανίες έχουν ταξινομηθεί σε υποκατηγορίες από τη Διεθνή Εταιρία Κεφαλαλγίας με βάση τα συμπτώματα που παρουσιάζουν, όπως το φαινόμενο της αύρας, τον αριθμό και τη συχνότητα των κρίσεων, τη διάρκειά τους, την ένταση, το σημείο του πόνου, τους παλμούς. 

Μπορώ να την ξεπεράσω;

Νέο Φάρμακο για την Πρόληψη της Ημικρανίας περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή που έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν αυτά λαμβάνονται προληπτικά.

Αν είστε ανάμεσα σε αυτούς που υποφέρουν από ημικρανίες, καταγράψτε αυτά που έχετε παρατηρήσει ότι την πυροδοτούν.

Ένας ακόμα τρόπος για να αντιμετωπιστεί είναι να προσπαθήσετε να ελέγξετε τα συμπτώματά τους όταν αυτά εμφανίζονται.

Τέλος, προσοχή θα πρέπει να δώσετε στη συχνή και άσκοπη κατανάλωση των φαρμάκων καθαρά από φόβο γιατί ο οργανισμός σας θα συνηθίσει σε αυτά και η συχνότητα αλλά και η σοβαρότητα των επεισοδίων μπορεί να ενταθούν.

www.y-o.gr 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.