Υγεία & Ομορφιά
Η γρίπη προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς και μπορεί να εξελιχθεί πολύ σοβαρά.
Κρυολόγημα

Γρίπη ή Κοινό Κρυολόγημα;

Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που οι άνθρωποι έχουν ελλιπή πληροφόρηση για τις διαφορές ανάμεσα στο κοινό κρυολόγημα και στην “πραγματική” γρίπη.

Η Γρίπη

Η γρίπη προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς και μπορεί να εξελιχθεί πολύ σοβαρά, ακόμη και επικίνδυνα για τον ασθενή, ενώ το κρυολόγημα προκαλείται από περισσότερους από 100 διαφορετικούς και πιο αβλαβείς ιούς.

Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη, το κοινό κρυολόγημα ποτέ δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική γρίπη.

Η εμφάνιση πυρετού, ως πιθανό σύμπτωμα του κρυολογήματος, μπερδεύει τους ανθρώπους.

Το Κοινό Κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που θεωρείται παγκοσμίως η συχνότερη αιτία αρρώστιας.

Σπάνια συμβαίνει δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη μετά από κρυολόγημα, ενώ στη γρίπη τέτοιες βακτηριακές λοιμώξεις είναι συχνότερες και μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές όπως:

Πνευμονία,

Μυοκαρδίτιδα,

Επιδείνωση χρόνιων παθήσεων της καρδιάς,

– Επιδείνωση χρόνιων παθήσεων των πνευμόνων κ.α.

Ενώ η γρίπη εμφανίζεται ξαφνικά, συνήθως με σχετικά υψηλό πυρετό και πόνους, σε ανθρώπους που μέχρι πριν λίγες ώρες ένιωθαν μια χαρά, το κοινό κρυολόγημα συνήθως ξεκινά με πονόλαιμο, βούλωμα της μύτης και βήχα, ενώ εξελίσσεται με πιο βαθμιαίο τρόπο.

Η εμφάνιση πυρετού, ως πιθανό σύμπτωμα του κρυολογήματος, μπερδεύει τους ανθρώπους και νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με γρίπη.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι, ενώ έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, εμφανίζουν πυρετό και συμπτώματα κρυολογήματος που μοιάζουν με αυτά της γρίπης και νομίζουν ότι το εμβόλιο δεν έχει “πιάσει”.

Αρχίζουν, λοιπόν, να έχουν δεύτερες σκέψεις για τους εμβολιασμούς γενικότερα, ενώ στην πραγματικότητα πάσχουν απλώς από ένα κοινό κρυολόγημα.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι, ενώ το εμβόλιο προστατεύει έναντι της γρίπης (σε ποσοστό 60 έως 95% περίπου), εντούτοις δεν παρέχει καμία προστασία από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος.

Θα πρέπει, προκειμένου να προφυλαχθούμε, να υιοθετήσουμε ορισμένες υγιείς συνήθειες στη ζωή μας, για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος παράγοντας για το κοινό κρυολόγημα δεν είναι το κρύο, αλλά η επαφή του οργανισμού με έναν παθογόνο ιό.

Αντίθετα με την πιο μακράς διάρκειας γρίπη, οι άνθρωποι συνήθως αναρρώνουν από το κοινό κρυολόγημα σε περίπου πέντε ημέρες, εφόσον ξεκουράζονται και φροντίζουν τον εαυτό τους.

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι σε όλο τον κόσμο τρία έως πέντε εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά από γρίπη και από αυτούς 250.000 έως 500.000 πεθαίνουν.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν τα άτομα άνω των 65 ετών και τα παιδιά έως πέντε ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Κρυολόγημα και οι Εποχιακές Ιώσεις που Απειλούν την Υγεία μας

yoadmin

Κρυολόγημα -Τρόποι για να το Αποτρέψετε

Evi Makavelou

Η Γρίπη και πώς να την Αντιμετωπίσουμε;

Αισθάνομαι μια Ενόχληση στον Λαιμό…

Κοινό Κρυολόγημα ή Αλλεργική Ρινίτιδα;

yoadmin

Πιθανές Αιτίες που σας Πονάει ο Λαιμός σας

Evi Makavelou

Τι Πρέπει να Κάνω αν Κολλήσω Γρίπη;

yoadmin

Σωστή Διατροφή Εναντίον Κρυολογημάτων και Ιώσεων

yoadmin

Βουλωμένα Αυτιά

yoadmin

Κρυολόγημα

Βραχνάδα και Αφωνία

yoadmin

Πώς να Αντιμετωπίσετε τον Πονόλαιμο Χωρίς Φάρμακα

a.alefragkis