Τι Συνδέει τον Καφέ με την Κολπική Μαρμαρυγή

Τίποτα λένε οι τελευταίες μελέτες!

Μάλιστα, όσες διερεύνησαν πιο συγκεκριμένα και τη δοσολογία του καφέ ή της καφεΐνης αν και κατά πόσο επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό ώστε να προκαλεί κολπική μαρμαρυγή, είδαν ότι μια ήπια κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι ωφέλιμη.

Πρόσφατα δεδομένα λοιπόν, από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα της Σουηδίας δεν βρήκαν διαφορετική συχνότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής ως νόσο στα άτομα που κατανάλωναν καφέ, σε σχέση με εκείνα που δεν κατανάλωναν.

Τα αποτελέσματα βασίζονταν σε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων που παρακολουθούνταν για 12 τουλάχιστον χρόνια.

Δεν ήταν όμως, η πρώτη επιστημονική δημοσίευση που έδειχνε πώς ο καφές δεν έχει καμία σχέση με την εμφάνιση της νόσου.

Μια μετανάλυση του 2015, επιβεβαίωνε τα ίδια αποτελέσματα, ενώ διερευνώντας ανάλογα με την ποσότητα καφέ που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, έδειξε ότι αύξηση κατά 300mg καφεΐνης ημερησίως στη συστηματική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει κατά 6% την συχνότητα νέων περιστατικών με κολπική μαρμαρυγή.

Τι Συνδέει τον Καφέ με την Κολπική Μαρμαρυγή

Η ποσότητα αυτή σε καφεΐνη καλύπτεται ενδεικτικά από 5 περίπου ελληνικούς καφέδες, δεδομένου ότι δεν έχετε κάποια άλλη πηγή καφεΐνης στην καθημερινότητά σας όπως σοκολάτα, τσάι, ενεργειακά ποτά, κ.λπ.

Για να μην μιλάω απλά για καφεΐνη όμως, μια καλοσχεδιασμένη μετανάλυση του 2013 διευκρίνισε ότι ακόμη και αν ήταν ο καφές η μοναδική πηγή καφεΐνης, και πάλι δεν υπήρχε συσχέτιση με την κολπική μαρμαρυγή.

Τουναντίον, και σε αυτήν την περίπτωση διαφαινόταν μια προστατευτική δράση με 13% μείωση κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Όπως βλέπετε, τα στοιχεία που παραθέτω αναφέρονται πάντα σε έναν υγιή πληθυσμό, μιλώντας για πρόληψη και όχι σε κάποιον που έχει ήδη νοσήσει, οπότε χρειάζεται πάντα και τη συμβουλή του θεράποντα ιατρού.

Γιατί μας Ενδιαφέρει η Κολπική Μαρμαρυγή;

Πρόκειται για μια διαταραχή με μη ομαλό και συχνά γρήγορο καρδιακό ρυθμό, που μπορεί να οδηγήσει σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καρδιακές νόσους που μπορούν να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή.

Αν κοιτάξει όμως κανείς τα καρδιαγγειακά νοσήματα πιο συγκεκριμένα, ο καφές εκεί παίζει σπουδαίο προστατευτικό ρόλο, με πολλές έρευνες μέχρι σήμερα να το έχουν επιβεβαιώσει.

Γιατί μας Ενδιαφέρει η Κολπική Μαρμαρυγή;

Πρώτη και καλύτερη, η μελέτη της Ικαρίας που αφορά και ελληνικό πληθυσμό ή και η μελέτη MEDIS που αφορά επίσης έναν ευρύτερο νησιωτικό πληθυσμό της Ελλάδας, όπου ο ελληνικός καφές προτιμάται καθημερινά.

Τι έδειξαν;

Βελτίωση της ενδοθηλιακής (τοιχώματα αγγείων) λειτουργίας, αντιοξειδωτική προστασία, ομαλή ανταπόκριση ινσουλίνης και σακχάρου του αίματος και πολλά ακόμη.

Αν και οι έρευνες είναι πάντα αρκετά συντηρητικές για να «φωνάξουν» οποιαδήποτε ευεργετικά αποτελέσματα και προσωπικά πιστεύω ότι αυτό είναι και το σωστό μέχρι να συσταθεί ένα ικανοποιητικό σώμα ποιοτικών ερευνών είναι καλό να βλέπουμε την κατανάλωση ενός τροφίμου ή ροφήματος σε ένα σφαιρικότερο πρίσμα.

Και στην περίπτωση του καφέ τα οφέλη είναι πολλά.

Σίγουρα ένα άτομο που ήδη πάσχει από κάποια νόσο, χρειάζεται τη συμβουλευτική του ιατρού που γνωρίζει το πλήρες ιστορικό του.

Από την άλλη όμως, στο χώρο της πρόληψης και πάντα με μέτρο και συστηματικότητα εγώ θα σύστηνα έναν ελληνικό καφέ στην υγειά σας!

Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., www.mednutrition.gr
www.y-o.gr

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.