fbpx

Τι Είναι και σε τι Ωφελεί η Κρυοσάουνα

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλής και οι ευεργετικές ιδιότητές της στον ανθρώπινο οργανισμό είναι επίσης γνωστές.

Πρόκειται για μια διαδικασία ολόσωμης κρυοθεραπείας που δεν απευθύνεται πλέον μόνο σε αθλητές, αλλά σε όλους για θεραπευτικούς σκοπούς.

Οι υπηρεσίες της κρυοσάουνας παρέχονται από κέντρα που ειδικεύονται στην κρυοθεραπεία μεταξύ των οποίων και τα φυσικοθεραπευτικά.

Με μια μόνο συνεδρία μπορούν να χαθούν από 500 θερμίδες και πάνω ανάλογα τον κάθε μεταβολισμό, ενώ με περισσότερες, τραυματισμοί και διάφορες άλλες παθήσεις μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν.

Ακόμα και με μία συνεδρία το κυκλοφορικό και το νευρικό σύστημα απολαμβάνουν μεγάλα οφέλη.

Η διαδικασία

Δε διαρκεί πάνω από τρία λεπτά επειδή η θερμοκρασία στην οποία εκτίθεται το σώμα μπορεί να φτάσει και τους -170 βαθμούς Κελσίου.

Υπάρχει μια ειδική καμπίνα όπου μπαίνει ο θεραπευόμενος χωρίς ρούχα αφήνοντας ακάλυπτο μόνο το λαιμό και το κεφάλι του.

Στη συνέχεια, η καμπίνα γεμίζει με ένα παγωμένο μίγμα αέρα και αζώτου σε μορφή ατμού χωρίς καθόλου υγρασία, κάτι που το κάνει πολύ πιο υποφερτό από ένα παγωμένο ντους.

Έτσι η κρυοθεραπεία γίνεται ανεκτή ακόμα και σ’ αυτούς που δεν αντέχουν το πολύ κρύο.

Μετά το τέλος της συνεδρίας ο θεραπευόμενος βγαίνει από την καμπίνα καλυμμένος με ένα λεπτό στρώμα που μοιάζει με πάχνη, το οποίο εξατμίζεται σε ελάχιστα λεπτά.

Τα πλεονεκτήματα

Ακόμα και με μία συνεδρία το κυκλοφορικό και το νευρικό σύστημα απολαμβάνουν μεγάλα οφέλη.

Η απότομη έκθεση στο απόλυτο ψύχος θέτει τον οργανισμό σε κατάσταση συναγερμού ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνοντας τις άμυνές του.

Με αυτόν τον τρόπο καταπολεμούνται οι φλεγμονές, θεραπεύονται οι τραυματισμοί που έχουν προκληθεί από έντονη άσκηση και όχι μόνο, ενώ μειώνονται αισθητά οι μυοσκελετικοί πόνοι.

Η ευεξία που νιώθουμε αμέσως μετά τη συνεδρία οφείλεται στη ντοπαμίνη και τις ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια αυτής.

Συμπερσματικά, ο οργανισμός γίνεται πιο ανθεκτικός σε όλα, ακόμα και στον πόνο.

Η κρυοθεραπεία κάνει καλό και στις δερματικές παθήσεις και μπορεί να βελτιώσει την όψη και την υφή του δέρματος αναπλάθοντας τους ιστούς του.

Με τη βοήθειά της αντιμετωπίζονται διάφορες μορφές αρθρίτιδας.

Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος αποθεραπείας μετά από μια έντονη προπόνηση γιατί μειώνει τη μυική ένταση και χαλαρώνει το σώμα.

Με την κρυοσάουνα επιτυγχάνεται αποτοξίνωση του οργανισμού, καθώς καταπολεμούνται αποτελεσματικά η κατακράτηση υγρών, η ενοχλητική κυτταρίτιδα και σε κάποιο βαθμό το τοπικό πάχος.

Έτσι, συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους χωρίς όμως, να κάνει θαύματα.

 

Τι να προσέξουμε

Όπως και να έχει, προτού υποβληθούμε σε μια συνεδρία κρυοθεραπείας είναι απαραίτητο να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας, ειδικά αν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Μια καλή εναλλακτική θα μπορούσε να είναι η τοπική κρυοθεραπεία.

Έχει τα ίδια αποτελέσματα και η διαφορά είναι ότι στις χαμηλές θερμοκρασίες εκτίθεται μόνο η πάσχουσα περιοχή στην οποία προκαλείται υπεραιμία. 

www.y-o.gr 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.